Το μυστήριο των τριών προβόλων στο Φάρο-Αποκλείουν(;)την κατασκευή έργων υποδοχής για κρουαζιερόπλοια

Το μυστήριο των τριών προβόλων στο Φάρο

Από τότε που ήρθε στην επιφάνεια το έργο του Διαύλου Λευκάδας, απλοί πολίτες αλλά και τεχνικοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο η μελέτη προβλέπει τρεις προβόλους στην περιοχή του Φάρου.

Καμία απορία δεν θα υπήρχε αν προβλέπονταν ένας και μόνο προβολός αφού προφανής σκοπός του είναι να σταματά την άμμο που έρχεται από τις δυτικές παραλίες πριν αυτή φτάσει στο δίαυλο και προκαλέσει το γνωστό πρόβλημα.

Οι άλλοι δύο όμως πρόβολοι προς την πλευρά της αμμόγλωσσας στη συνέχεια του πρώτου, τι αλήθεια σκοπό θα εξυπηρετούν;

Μιλήσαμε με τον μελετητή του έργου, ο οποίος μας εξήγησε με απλά λόγια, γιατί θα γίνουν οι τρεις αυτοί πρόβολοι και όχι ένας. Επειδή, μας είπε, οι διαδικασίες της μεταφοράς της άμμου από το σημείο που θα συγκεντρώνεται πλέον, πίσω στις παραλίες είναι χρονοβόρες, αφού απαιτούνται σειρά αδειών, οι τρεις πρόβολοι εγκλωβίζουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα άμμου από έναν πρόβολο και έτσι η αποφόρτιση θα απαιτείται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα.

Απλή η εξήγηση και η λύση του μυστηρίου με τη διαφορά ότι στην περιοχή αυτή αλλάζει δραστικά το τοπίο προς το χειρότερο βέβαια αντί της επιδίωξης να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αποφόρτισης.

Άλλωστε για πολλά χρόνια η μεταφορά της άμμου από την αμμόγλωσσα γινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα σχεδόν κάθε δύο-τρία χρόνια. Να σημειωθεί επίσης ότι με την κατασκευή αυτή ακυρώνεται οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια να γίνουν εκεί έργα υποδοχής μεγάλων κρουαζιερόπλοιων χρησιμοποιώντας και ενισχύοντας τον έναν από τους τρεις προβόλους, κάτι που πλέον δεν θα μπορεί να γίνει αφού εμποδίζεται από τους δύο επόμενους.

Δεν γνωρίζουμε αν η τόσο απλή έως και απλοϊκή σκέψη μπορεί να ανατραπεί με διαφοροποίηση της μελέτης ώστε να μην κατασκευαστούν οι άλλοι δύο πρόβολοι και ίσως να ενισχυθεί ό ένας ώστε να είναι πιο κοντά στις προδιαγραφές του έργου υποδοχής κρουαζιερόπλοιων.
Από την εφημερίδα  Τα Καλά Νέα της Λευκάδας

Χιλιάδες τουρίστες βλέπουν την Λευκάδα από μακριά

Όλο και περισσότερους τουρίστες προσελκύουν τα γειτονικά της Λευκάδας λιμάνια, καθώς στον χώρο της κρουαζιέρας η Ελλάδα είναι ο τρίτος προορισμός των τουριστών στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Μετά την άρση του καμποτάζ , η άφιξη των επισκεπτών από τα Κρουαζιερόπλοια στα Ελληνικά λιμάνια αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 2013 πάνω από 1,8 εκατ. επιβάτες επισκέφτηκαν τη χώρα μας έναντι 1,2 εκατομμύριων το 2012.

Στα Ιόνια Νησιά και πιο συγκεκριμένα στα λιμάνια της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση κατάπλου. Στο λιμάνι του Αργοστολίου, τους μήνες από Μάρτιο έως και Ιούλιο του 2013 παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων επιβατών κρουαζιερόπλοιων κατά 20,54% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2012. Το γειτονικό μας νησί προσέγγισαν 41 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας 62.125 επιβάτες, έναντι 42 Κρουαζιερόπλοιων με 49.881 επιβάτες, το αντίστοιχο περσινό διάστημα(10.244 περισσότεροι επιβάτες).

Μεγαλύτερη αύξηση (23 %) είχε το λιμάνι της Κέρκυρας, το οποίο προσέγγισαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 73 κρουαζιερόπλοια που αποβίβασαν 106.665 επιβάτες. Για τους μήνες Ιουλίου Αυγούστου αναμένονταν στο νησί των Φαιάκων πάνω από 100.000 τουρίστες.

Η εθνικότητα των επιβατών της κρουαζιέρας προέρχεται κυρίως από δυτικές χώρες (Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Αμερική ..)ενώ σύμφωνα με στοιχεία έχει υπολογιστεί ότι ο καθένας από αυτούς ξοδεύει καθημερινά 200 ευρώ κατά μέσο όρο.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την ολοένα αυξανόμενη προτίμηση των εταιρειών να προσεγγίζουν λιμάνια του Ιονίου αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον των επιβατών να επισκεφτούν τα νησιά μας και τον πολιτισμό τους.

Αυτοί οι επισκέπτες όμως ενώ κάνουν διακοπές στη γειτονιά μας δεν έχουν τρόπο να επισκεφτούν και την Λευκάδα και να απολαύσουν και το δικό μας νησί, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Λευκάδα δεν διαθέτει προβλήτα ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων.

Τέτοια προβλήτα δεν είναι ούτε στα σχέδια του έργου της διαπλάτυνσης  του διαύλου, της δημιουργίας μαρίνας μεγάλων σκαφών και της υποθαλάσσιας οδικής σύνδεσης που θα αλλάξει το τοπίο στην είσοδο του νησιού όταν και όποτε υλοποιηθεί.

Για τη μη ύπαρξη προβλήτας στο εν λόγω σχέδιο είχαν μιλήσει σε παλαιότερη συνέντευξη στο lefkadanews.com ο τότε αντιπεριφερειάχρης Λευκάδας Θ. Βερύκιος και ο τότε θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ι. Μαλακάσης . Διαβάστε παρακάτω ένα απόσπασμα της συνέντευξης

Μαλακάσης: Εγώ όταν εντάχθηκε το έργο του Διαύλου πήγα και βρήκα την τεχνική έκθεση του έργου το οποίο ξεκίνησε από μία μελέτη του 2001. Ποιες ήταν οι απαιτήσεις του 2001 και ποιες είναι σήμερα? Τη στιγμή που η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά  διαθέτουν προβλήτες για κρουαζιερόπλοια. Και μάλιστα η προβλήτα της Κεφαλονιάς κόστισε έξι εκατομμυρία ευρώ τη στιγμή που εμείς έχουμε ένα έργο αυτή τη στιγμή με 26 εκατομμύρια στο οποίο δεν προβλέπεται προβλήτα!

Μπορεί να γίνει μια τροποποίηση μελέτης που να προβλέπει την κατασκευή προβλήτας ?

Μαλακάσης: Όχι κάναμε προσπάθειες και εγώ και ο κ. Βερύκιος. Η διαχειριστική αρχή μας είπε να ξεχάσουμε την τροποποίηση του έργου, γιατί θα πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Εδώ ένα χαρτί μας έμεινε και δεν μπορούμε να το πάρουμε. Κανείς δεν μας εξασφαλίζει λοιπόν εάν σε δυο χρόνια που θα έχουμε τις νέες αδειοδοτήσεις θα υπάρχουν χρήματα για το έργο. Οπότε και  αυτή η σκέψη παραμερίζεται.

Βερύκιος: Με τα τρία υποθαλάσσια μπαστούνια της υπάρχουσας μελέτης  κόστους 4.500.000 ευρώ, πρόκειται να δημιουργηθεί στο μέλλον μια ανεπιθύμητη εξωτερική αμμόγλωσσα. Ενώ μπορούσαν να κάνουν στο ένα μπαστούνι το κρηπίδωμα για τα κρουαζιερόπλοια και τα άλλα δύο μπαστούνια να τα τοποθετήσουν στον Αι Γιάννη και στη Γύρα. Τα τρία υποθαλάσσια μπαστούνια που είναι τοποθετημένα εκεί που βρίσκεται ο Φάρος είναι κίνδυνος για την ναυσιπλοΐα και δεν επιτρέπουν την δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια.

Τώρα τι γίνεται? Θα γίνει κάποτε στη Λευκάδα προβλήτα για κρουαζιερόπλοια?
Μαλακάσης: Κάνουμε επαφές και προσπαθούμε διαρκώς να βρούμε λύσεις και μάλιστα σε μια σύσκεψη που είχα με τον Περιφερειάρχη για το θέμα, είπε ότι θα το δούμε. Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε λύσεις δίχως να γίνει η τροποποίηση του έργου. Είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε μια νέα προσθετική μελέτη για την κατασκευή προβλήτας.

Να πούμε ότι στην συνέντευξη οι αντιπεριφερειάρχες μας έδειξαν το παραπάνω σχέδιο  που αποτυπώνει την δημιουργία προβλήτας στην περιοχή της βόρειας εισόδου του διαύλου. Είναι εκεί που αναφέρει στην συνέντευξη ο κ Βερύκιος ότι θα δημιουργηθούν τα τρία υποθαλάσσια μπαστούνια της υπάρχουσας μελέτης.

Ανάρτηση του lefkadanews,com στις 13/8/2013

Ενδιαφέρον έχει να μάθουμε τη γνώμη της νέας Περιφερειακής Αρχής για το θέμα

 

2014-12-11