Ιστορικό Ντοκουμέντο:To πρώτο ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, γυρίστηκε στη Λευκάδα ’Το νησί των ποιητών’(βίντεο)

 

Μα η Λευκάδα δεν έχει αρχή,  μήτε τέλος,  θα μείνει στους αιώνες ``Αβασίλευτη στο πέλαο  δόξα``

Με αυτά τα λόγια κλείνει το ιστορικό ντοκιμαντέρ για την Λευκάδα ο βραβευμένος σκηνοθέτης  Ροβήρος Μανθούλης. Ο σκηνοθέτης, μέλος του ΕΑΜ, που  λίγα χρόνια πριν είχε γυρίσει από την Αμερική, όπου σπούδασε  Κινηματογράφο και Θέατρο στο Πανεπιστήμιο Syracuse της πολιτείας της Νέας Υόρκης, είχε αναλάβει να οργανώσει το τμήμα ντοκιμαντέρ, στο υπουργείο Τύπου και Πληροφοριών. Μόλις που πρόφτασε τότε, το 1958, να γυρίσει την πρώτη του ταινία, ένα ντοκιμαντέρ για τη Λευκάδα, που θα πρέπει να είναι, ίσως με διαφορά στήθους, και το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ καθώς μετά από ένα χρόνο απολύθηκε.

Στη Λευκάδα βρέθηκε το καλοκαίρι εκείνο, όταν παρουσίασε στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης το θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαρόγιαν «Η Καρδιά μου κει πάνω στα ψηλά». Ο σκηνοθέτης παρέμεινε στο νησί όπου με την βοήθεια του καμεραμάν Φώτη Κωστανιού, γύρισαν ένα καταπληκτικό για τα δεδομένα της εποχής, ιστορικό φιλμ για τη Λευκάδα.

Οι εικόνες του μας ταξιδεύουν στην τότε εποχή,  όπου η Λευκάδα συνδεόταν οδικώς  με την Αιτ/νια με το χειροκίνητο Πέραμα και το πλοίο Γλάρος έκανε το δρομολόγιο Λευκάδα -Πειραιάς αφού σταματούσε στο Νυδρί για να επιβιβάσει επιβάτες. Η παρθένα ομορφιά και τα γαλήνια τοπία του νησιού μας αποτυπώνονται στο φιλμ του Ροβήρου Μανθούλη, συνοδευόμενα από μία συγκινητική αφήγηση, εμπλουτισμένη από τους στίχους των μεγάλων Λευκαδίων ποιητών.

Δείτε στα παρακάτω βίντεο το ντοκιμαντέρ

 

 

23:47:01

2016-01-16