Δήλωση ανεξαρτητοποίησης Δημοτικού Συμβούλου
Ανεξαρτητοποιείται ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, μια θέση την οποία υπηρέτησε με περίσσιο ζήλο, Πάνος Γαζής.
Στην επιστολή αφήνει αιχμές για την λειτουργία της ηγετικής ομάδας του Δήμου καθώς όπως αναφέρει λειτουργεί `ως ένα κλειστό διευθυντήριο με ενδοπαραταξιακή αδιαφανή λειτουργία τρόπου λήψης αποφάσεων που παρέκκλινε της φιλοσοφίας και των αρχών της κίνησής. Δεν ήταν αυτή η λειτουργία που οδήγησε στη νίκη μας στις εκλογές. ` συνεχίζει ο ανεξάρτητος πλέον Δημοτικός Σύμβουλος
Η επιστολή με την οποία κάνει γνωστή την απόφαση του και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή έχει ως εξής:
ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Προς : κ. Πρόεδρο Δ.Σ Δήμου Λευκάδας
Κοινοποίηση: κ. Δήμαρχο Δήμου Λευκάδας
Μέλη Δημ. Συμβουλίου
Κύριε Πρόεδρε,
Με την επιστολή μου αυτή και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 του Νόμου 3852/2010 και του άρθρου 94 παρ. 4 του ΚΔΚ, πολιτικοί λόγοι με αναγκάζουν να δηλώσω - καταθέσω την ανεξαρτητοποίησή μου από τη Δημοτική παράταξη «Όλοι για τη Λευκάδα», με την οποία αναδείχτηκα σ` αυτή πρώτος δημοτικός σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου του έτους 2014 στη Δημοτική Ενότητα Ελλομένου.
Εν αντιθέσει με άλλους συναδέλφους που ξεκινήσαμε μαζί, οι οποίοι (τυχαία;) ήμασταν οι μόνοι μη κομματικοί που υποστηρίξαμε εμπράκτως τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του ψηφοδελτίου μας, εγώ έκανα υπομονή και θέλησα να δώσω χρόνο προκειμένου να αλλάξουν τα κακώς κείμενα με την επιστολή της παραίτησής μου από τη θέση του Αντιδημάρχου. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο, αλλά η στενή ηγετική σας ομάδα λειτουργώντας ως ένα κλειστό διευθυντήριο με ενδοπαραταξιακή αδιαφανή λειτουργία τρόπου λήψης αποφάσεων παρέκκλινε της φιλοσοφίας και των αρχών της κίνησής μας. Δεν ήταν αυτή η λειτουργία που οδήγησε στη νίκη μας στις εκλογές.
Επιπροσθέτως, παρότι γνωρίζατε κε Δήμαρχε το ιδιαίτερο σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα που αντιμετώπισα τις ημέρες του σεισμού και εξαιτίας του σεισμού, δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να με υπερασπιστείτε δημόσια στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του 2016 σε σχόλια του αρχηγού της ελάσσονος μειοψηφίας για την απουσία του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας. Όσο για την όλη λειτουργία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, σας επισυνάπτω περιληπτικά τις ενέργειες και τις δράσεις που πραγματοποίησε ο τομέας ευθύνης μου από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μου μέχρι σήμερα, παρόλο τις δυσκολίες που αντιμετώπισα τόσο από υπαλλήλους απρόθυμους (1 - 2 ευτυχώς) να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, με την ανοχή σας φυσικά, όσο και από κάποιους αιρετούς της Περιφέρειας οι οποίοι ενοχλούνταν ακόμη και από τις ανακοινώσεις για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που όφειλε να βγάζει το γραφείο του Δήμου και κάθε φορά με έπαιρναν τηλέφωνο για να με «επιπλήξουν».
Η συνείδησή μου και η ιδεολογία μου δεν ταυτίζονται πλέον με τον τρόπο προσέγγισης και μελέτης των διαφόρων σοβαρών θεμάτων, όπως και επίλυσης προβλημάτων, με εκείνον της Δημοτικής Αρχής. Έτσι, σήμερα ενώπιον του σώματος, δηλώνω ότι αποχωρώ από την παράταξη της συμπολίτευσης και παραμένω στο δημοτικό συμβούλιο ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Ανεξάρτητος ήμουν από την αρχή που σας είχα δώσει το χέρι μου και ανεξάρτητος θα παραμείνω. Κάποιες αξίες δεν διαπραγματεύονται και δε θυσιάζονται όπως είναι ο σεβασμός και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Μένοντας σταθερός στις αξίες και στα πιστεύω του προεκλογικού αγώνα θα συνεχίσω να δίνω το παρόν και τον αγώνα μου από τη θέση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου σεβόμενος τους ανθρώπους που με τοποθέτησαν Δημοτικό Σύμβουλο.
Ο ΔΗΛΩΝ
ΠΑΝΟΣ ΓΑΖΗΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΑΠΟ 1 - 9 - 2014 έως 20 - 11 - 2015
Νυδρί, 25 Ιανουαρίου 2016
1) Δεν παραλαμβάνω την 1η Σεπτεμβρίου 2014 ούτε ένα φάκελο με θέματα Πολιτικής Προστασίας. Ούτε καν μια καρέκλα και ένα γραφείο δεν είχε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λευκάδας, ενός Δήμου που βρίσκεται στο κόκκινο από άποψη σεισμικότητας και που θα έπρεπε να ήταν οργανωμένο και εξοπλισμένο ανάλογα.
2) Συνεργάζομαι στενά με τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου κ. Γεωργουλόπουλο Δημήτριο προκειμένου να γίνουν πράγματα στον τομέα αυτό που έπρεπε να είχαν γίνει από πολλά χρόνια πριν. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κο Γεωργουλόπουλο Δημήτριο για την εξαίρετη συνεργασία την οποία είχαμε, την κα Πάντζιου Ζωή, προϊσταμένη του Γραφείου Κίνησης και όλους τους οδηγούς, τους εργάτες και τους χειριστές μηχανημάτων του Δήμου. Είναι αξιέπαινοι για το έργο που επιτελούν στην τοπική κοινωνία.
3) Από την αρχή θεώρησα σκόπιμο να βγαίνουν ανακοινώσεις για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να ενημερώνουμε τους δημότες για το πώς να προστατευτούν από αυτά. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκτός από ένα συγκρότημα που «συνεργάζεται» με αυτούς που με «επέπλητταν», ανταποκρίνονταν και δημοσίευαν τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και οφείλω να τους ευχαριστήσω.
4) Στις 2 Οκτωβρίου 2014 στον Άγιο Ηλία είχαμε φωτιά. Σε άριστη συνεργασία με τον τότε Διοικητή της Πυροσβεστικής κο Ράπτη Ιωάννη, ο Δήμος συνεπικουρεί την Πυροσβεστική με ένα όχημά του που οδηγούσα ο ίδιος προσωπικά. Ο Δήμος ανταποκρίθηκε σε ό,τι ζήτησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας με μέσα και προσωπικό και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που μας πέρασε. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λευκάδας είχε άριστη συνεργασία και με τον νυν Διοικητή κο Ρίζο Θωμά.
5) Σε σχέση με τη συνεργασία μας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ειλικρινά λυπάμαι που δεν έχει δοθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Απολλωνίων. Πίεσα και εγώ από τη μεριά μου όσο μπορούσα, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Αναγκάστηκα να βάλω χρήματα από την τσέπη μου για την αγορά ηλεκτρικής κουζίνας. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για τους πυροσβέστες που διαμένουν σ` αυτό το άθλιο κτίριο.
6) Στις 6 Οκτωβρίου 2014 πλημμυρίζει η Λευκάδα και κυρίως η περιοχή του Νυδριού. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου είναι παρόν και συντονίζει.
7) Στις 9 - 10 - 11 Φεβρουαρίου 2015 η χιονόπτωση στην ορεινή Λευκάδα αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από το Δήμο και την Π.Ε Λευκάδας. Η Πολιτική Προστασία είναι παρόν και συντονίζει.
8) Από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα με επιστολές και συνεχείς ενοχλήσεις μου προς τον Δήμαρχο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και το Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών παρακαλούσα για τη σύσταση επιτροπής για τον καθορισμό χώρων καταφυγής του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού. Τον Μάρτιο του 2015 με τον υπ` αρίθμ 402/12.03.2015 έγγραφό μου προς το Δήμαρχο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες ζητάω και εγγράφως από τις Τεχνικές Υπηρεσίες για τη σύσταση της Επιτροπής. Μετά από τρεις μήνες με το υπ` αρίθμ. 1076/09.06.2015 έγγραφο του Δημάρχου συγκροτείται η επιτροπή καθορισμού χώρων καταφυγής του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού. Η εντολή του Δημάρχου ήταν το έργο της Επιτροπής να ολοκληρωθεί το τέλος του Ιουλίου 2015. Στο τέλος του Ιουλίου βρίσκω τα μέλη της επιτροπής που όρισε ο Δήμαρχος προκειμένου να πάρω τη μελέτη τους και να την κοινοποιήσω στην Διευθύντρια Σχεδιασμού του ΟΑΣΠ κα Γκουντρομίχου Χρύσα. Έκπληκτος πληροφορούμαι ότι η επιτροπή ποτέ δε συνεδρίασε για το θέμα αυτό, λόγω αδειών των υπαλλήλων και άλλων αστείων δικαιολογιών. Εκφράζω τα παράπονά μου στον Δήμαρχο για την καθυστέρηση αυτή των υπαλλήλων. Η μια υπάλληλος ασθένησε και δικαιολογείται. Η άλλη κορόιδευε και εμένα και κυρίως, τον Δήμαρχο. Τον Σεπτέμβριο μήνα η μια υπάλληλος δηλώνει ότι δεν γνωρίζει να κάνει τέτοιου είδους μελέτες. Της είπα να μου στείλει ό,τι δουλειά είχε κάνει και θα τη φέρω σε επαφή με την κα Γκουντρομίχου Χρύσα (διευθύντρια σχεδιασμού του ΟΑΣΠ και καθηγήτριά μου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που παρακολουθώ σε θέματα Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων). Πράγματι, της δίνω τηλέφωνα και email. Ποτέ δεν επικοινώνησε μαζί της... Η όλη δουλειά της όλο αυτό το διάστημα (από τον Ιούνιο έως και τις αρχές Νοεμβρίου 2015 - λίγες μέρες πριν το φονικό σεισμό) ήταν 5 φωτογραφίες πλατειών της Δημοτικής Ενότητας Λευκάδας.
9) Με το υπ` αρίθμ. 3306/05.03.2015 έγγραφό μου προς τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και Σχεδιασμού τους γνωστοποιώ ότι ποτέ στη Λευκάδα δεν έχει υλοποιηθεί εργαστήριο επιχειρησιακού σχεδιασμού για σεισμό. Εκδηλώσαμε ενδιαφέρον. Με το υπ` αρίθμ. 7215/22.04.2015 έγγραφό μου καλούσα τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο Λευκάδας και Μεγανησίου, διευθυντές και υπαλλήλους υπηρεσιών του Δήμου, τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Λευκάδας, εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας του νησιού, τους διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και τους φορείς του νησιού να συμμετάσχουν στην εν λόγω δράση που υλοποίησε για το Δήμο μας ο Ο.Α.Σ.Π σε συνεργασία με τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 5 Μαΐου 2015 και ώρα 09:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανταποκρίθηκαν οι περισσότεροι από αυτούς που κλήθηκαν (πάνω από 30 άτομα). Φυσικά, πάλι δέχθηκα πόλεμο από τους γνωστούς που ενοχλούνταν από τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Τους άφησα στην άκρη και πάλι... Να σημειωθεί ότι τα έξοδα (για καφέδες, τοπικά γλυκίσματα, κουλούρια κ.α) για τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο και τους επιμορφωτές του ΟΑΣΠ τα ανέλαβα εγώ προσωπικά, γιατί ο Δήμος δεν μπορούσε να καλύψει αυτή τη δαπάνη... Επίσης, τόσο στην δράση αυτή, όσο και σε συσκέψεις που παρευρισκόμουν ως Πολιτική Προστασία αναγκαζόμουν να παίρνω κανονική άδεια από την υπηρεσία μου.
10) Στις 28/03/2015 έρχεται στη Λευκάδα ο καθηγητής κος Λέκκας Ευθύμιος προκειμένου να δει από κοντά την εικόνα που υπάρχει στο Πόρτο Κατσίκι και να κάνει μια πρώτη αυτοψία για τις περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια των επισκεπτών λόγω των καταπτώσεων. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λευκάδας ήταν αυτή που κάλεσε τον κο Λέκκα στο νησί μας (τυγχάνει να είναι ο καθηγητής μου και ο Διευθυντής του δεύτερου μεταπτυχιακού που κάνω πάνω σε θέματα Πολιτικής Προστασίας - Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών). Σε όλες τις συνεντεύξεις του ο κος Λέκκας αναφέρει τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Πάνο Γαζή ως σύνδεσμο με Περιφέρεια και Δήμο (lefkadanews, prisma fm κ.α) Επίσης, ο κος Γεωργουλόπουλος Δημήτριος, ο υπάλληλος που είναι, πέραν όλων των όλων, και ο υπεύθυνος υπηρεσιακός του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, ήταν αυτός που ανέδειξε το πρόβλημα με το Πόρτο Κατσίκι και έγιναν μετά πολλές συσκέψεις για την προσωρινή επίλυσή του. Φυσικά, η προσωρινή λύση που δόθηκε με τις εργασίες που έγιναν στην περιοχή, κατόπιν των οδηγιών της μελέτης που συνέταξε ο κος Λέκκας, ήταν μόνο για το καλοκαίρι του 2015. Ο κος Λέκκας έχει προτείνει να γίνουν και άλλες εργασίες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
11) Με το υπ` αρίθμ. 4014/06.04.2015 έγγραφό μου καλούσα τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Λευκάδας σε συνεδρίαση όπου κύριος στόχος ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών. Η συνεδρίαση έγινε στις 24 Απριλίου 2015. Κάτι τέτοιο γινόταν για πρώτη φορά στο Δήμο Λευκάδας. Πάλι, κάποιοι ενοχλήθηκαν για κάτι που γίνεται σε όλους τους Δήμους της χώρας...
12) Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, η Πολιτική Προστασία του Δήμου συμμετείχε σε όλες τις συσκέψεις που γίνονταν στο Δημαρχείο ή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων). Μάλιστα, στην τελευταία αυτή σύσκεψη που έγινε στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα μέσα Ιουνίου, ως Πολιτική Προστασία απαιτήσαμε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος να βρει τρόπο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας να προμηθευτεί όχημα που να είναι δυνατόν να επέμβει στην παλιά πόλη της Λευκάδας, όπως έχει κάνει στη Ρόδο και την Κέρκυρα. Θα μπορούσα να πω πολλά γι` αυτές τις συσκέψεις, αλλά δεν είναι του παρόντος.
13) Με το υπ` αρίθμ. 18082/ 24.08-2015 έγγραφό μου ζητούσα από τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου να γίνουν ΑΜΕΣΑ, πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου 2015, αντισεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς σύμφωνα με το υπ` αρίθμ. 2450/9-4-2012 έγγραφο της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Δεν έγινε κανένας έλεγχος, διότι σύμφωνα με τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, είχαν γίνει έλεγχοι στον προηγούμενο σεισμό το 2003 και το 2011. Όμως, 2 σχολεία, μεταξύ αυτών και το Γυμνάσιο - Λυκειακές Τάξεις Βασιλικής και ένα νηπιαγωγείο της πόλης, είχαν σοβαρά προβλήματα από τους προηγούμενους σεισμούς. Ερασιτεχνική αντιμετώπιση από ένα Δήμο που βρίσκεται στο κόκκινο. Όλες οι επιστολές μου κοινοποιούνταν και στο Δήμαρχο και στους αρμόδιους αντιδήμαρχους.
14) Στις 31/8/2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο εισηγήθηκα το 5ο θέμα: «Απόφαση Δ.Σ για συγκρότηση εθελοντικής ομάδας Πολιτικής Προστασίας» (Αριθμός Απόφασης 206). Ομόφωνα αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η σύσταση της εθελοντικής ομάδας. Με το υπ` αρίθμ. 18467/28.8.2015 έγγραφό μου έκανα αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να συσταθεί από το Δήμο Λευκάδας εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας με δράσεις αρχικά Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης. Στην εν λόγω δράση δήλωσαν ενδιαφέρον 22 εθελοντές ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που δημοσίευσα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου του 2015. Αφού συγκεντρώθηκαν όλα τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν, στις 23 Νοεμβρίου 2015, λίγες μέρες μετά το σεισμό, ο Γενικός Γραμματέας κος Ιωάννης Καππάκης με το υπ` αρίθμ. 6516/23.11.2015 έγγραφό του αποφασίζει να εντάξει την εθελοντική οργάνωση με την ονομασία «Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας (Δασοπροστασία - Δασοπυρόσβεση) Δήμου Λευκάδας» στο Μητρώο εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, με Αριθμό Μητρώου 14/2015 και με εμβέλεια δράσης το Δήμο Λευκάδας (ΑΔΑ:7ΖΡΦ465ΦΘΕ-ΧΦΣ). Η παραπάνω απόφαση του κου Γενικού Γραμματέα στάλθηκε ταχυδρομικώς στην προσωπική μου διεύθυνση στις 15 Δεκεμβρίου 2015 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ στο Δήμο ήρθε στις αρχές Δεκεμβρίου. Σας παρακαλώ, να συγκεντρώσετε τους εθελοντές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εθελοντική ομάδα, διότι με το υπ` αρίθμ. 9266/14.01.2016 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2015 να δηλωθούν οι συμμετέχοντες προκειμένου να διενεργηθεί η εκπαίδευσή τους σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στον κο Γεωργουλόπουλο έχω ήδη παραδώσει φάκελο με τις αιτήσεις των εθελοντών και τα τηλέφωνά τους. Με απόφαση του Δημάρχου θα πρέπει να οριστεί μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου υπεύθυνος της εθελοντικής ομάδας (αντικαταστάτης μου), διότι με ευθύνη του θα πρέπει να αποσταλλούν τα στοιχεία αυτά στη Γενική Γραμματεία Π.Π.
15) Τέλος, με το σεισμό που έγινε στις 17 Νοεμβρίου 2015 έγιναν από την πλευρά μου τα παρακάτω: 1) Ο σεισμός με βρήκε μέσα σε μια μικρή αίθουσα με 100 άτομα, γονείς και μαθητές. Η μοναδική μου έγνοια ήταν να μην τραυματιστεί κανένας. Πράγματι, με την βοήθεια των υπολοίπων συναδέλφων του Δημοτικού Σχολείου Βασιλικής (η ένταση του σεισμού στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε καμία σχέση με την ένταση στην υπόλοιπη Λευκάδα), κανείς δεν παθαίνει το παραμικρό. Έρχομαι στο Διοικητήριο και λαβαίνω μέρος στις πρώτες συσκέψεις που γίνονται. Το απόγευμα βρίσκομαι στην περιοχή του Αγίου Πέτρου και στο Αθάνι μαζί με τον κο Λέκκα και τους άλλους που ήρθαν από την Αθήνα και το βράδυ συμμετέχω στο διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ως μέλος. 2) Τη δεύτερη μέρα του σεισμού έρχομαι σε επαφή με τους υπεύθυνους του ΟΑΣΠ (κο Κερπέλη και κα Ασημίνα Κούρου - καθηγήτριά μου στο Πανεπιστήμιο και αυτή - ) προκειμένου να οργανώσουμε την ενημέρωση των εκπαιδευτικών της Λευκάδας. Το γραφείο Πολιτικής Προστασίας είναι ο συνδετικός κρίκος του ΟΑΣΠ με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Νομού προκειμένου να καθορισθεί η ακριβής ώρα και η τοποθεσία της ενημέρωσης. Τελικά, η ενημέρωση γίνεται την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου το βράδυ στο 2ο Δημοτικό, παρουσία του κου Λέκκα, για τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκπ/σης και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου για τους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας Εκπ/σης. Τη δεύτερη μέρα του σεισμού συμμετείχα και στο Διευρυμένο Συντονιστικό. Τις άλλες μέρες δεν μπόρεσα να ξαναπαρουσιαστώ στο συγκεκριμένο όργανο και λόγω του προσωπικού μου προβλήματος, αλλά και διότι διαφωνούσα με τον τρόπο που γινόταν. Κατέληξε το σημαντικό αυτό όργανο να γίνει Λαϊκή Συνέλευση και οι επιστήμονες του ΟΑΣΠ να μην μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και να δώσουν οδηγίες αφού ο κάθε άσχετος παρευρισκόταν στη συνεδρίαση.
Σίγουρα έγιναν λίγα πράγματα στον τομέα που ήμουν υπεύθυνος και αρκετά λάθη. Αν το σύστημα διοίκησης του Δήμου δεν ήταν δημαρχοκεντρικό και αν το γραφείο Πολιτικής Προστασίας ήταν στελεχωμένο με επιμορφωμένους υπαλλήλους σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, σίγουρα θα γινόταν περισσότερα πράγματα και οι πολίτες θα εξυπηρετούνταν καλύτερα μετά από μια καταστροφή, όπως αυτή που συνέβη προσφάτως. Δυστυχώς, μιλούσα σε ανθρώπους που δεν είχαν τη διάθεση να με ακούσουν και οι όποιες προσπάθειές μου ήταν καταδικασμένες από την αρχή.
ΠΑΝΟΣ ΓΑΖΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
09:36:18
2016-01-28