Πρόταση της Χ.Παπαδάτου στη διημερίδα για τους σεισμούς:Να κηρυχθεί ο τρόπος της Ιστορικής Λευκαδίτικης Κατασκευής ως μνημείο Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πραγματοποιήθηκαν χθες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Διοικητηρίου, οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Διημερίδας με θέμα: Λευκάδα- Οι Σεισμοί και οι Επιπτώσεις τους-εμπειρίες σεισμών. Οι ομιλίες που ακούστηκαν παρουσίασαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και την εκδήλωση παρακολούθησαν πάρα πολλοί Λευκαδίτες.

Μετά το χαιρετισμό του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ιωάννη Δραγώνα και Θανάση Καλαφάτη αντίστοιχα, το λόγο πήρε η Αρχιτέκτων  Μηχανικός κα Χαρά Παπαδάτου, που έδωσε αρχικά σημαντικά στοιχεία για τους καταγεγραμμένους σεισμούς από το 1469 έως σήμερα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η κα Παπαδάτου, σχετικά με τους μήνες που γίνονται σεισμοί, ο Μάιος είναι ο μήνας που έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι , με τον Ιανουάριο να ακολουθεί, τον Ιούλιο να μην έχουμε αρκετούς, ενώ τον Αύγουστο συμβαίνει κάτι περίεργο.  Πολλοί μεγάλοι σεισμοί τα 500 αυτά χρόνια, συμβαίνουν τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου.

Σχετικά με τις κατακρημνίσεις είπε ότι γίνονται περισσότερο έντονες τους χειμερινούς μήνες, καθώς λόγω των βροχών τα εδάφη είναι πιο χαλαρά και πέφτουν. Η κα Παπαδάτου ανέφερε μία καταγραφή από το χρονικό του κ. Φίλιππα σύμφωνα με την οποία τον Ιανουάριο του 1867 βρίσκονταν τρία παιδιά κάτω από το Αθάνι που ψάρευαν όταν έγινε κατολίσθηση και σκοτώθηκαν.

Στη συνέχεια η κα Παπαδάτου έκανε μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της Λευκάδας. Αναφέρθηκε  εκτός των άλλων, στο Νυδρί  που θεωρείται  πλέον ως `οι Μυκήνες της δυτικής Ελλάδας`, λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων,  καθώς και στην Προϊστορική  Νίρηκος,  που αναπτύχθηκε σε μια ισχυρή και μεγάλη πόλη με πάνω από 20000 κατοίκους, διότι είχε μπροστά της το λιμάνι , το οποίο ήταν το μεγαλύτερο της αρχαιότητας.

Έπειτα αναφέρθηκε στη δομή των κτιρίων της Λευκάδας τα οποία κατασκευάστηκαν στην ουσία μέσα στο νερό. Αυτό το αίσθημα του πλωτού και οι σεισμοί οδήγησαν σε ένα εξαιρετικό σύστημα δόμησης,  της προ βιομηχανικής τεχνολογίας. Είναι σημαντικό γιατί οι Λευκαδίτες τεχνίτες εξέλιξαν ένα άρτιο οικοδομικό σύστημα, με επιμέρους ιδιαίτερες λεπτομέρειες, το οποίο ανταποκρίθηκε  πλήρως στο γεωλογικό και γεωφυσικό περιβάλλον της Λευκάδας, καθώς οι κατασκευές αντέχουν στους σεισμούς. Η σημαντική  διεργασία είναι ο συνδυασμός δύο αυτόνομων κατασκευών, μίας λίθινης και μίας ξύλινης που δρουν ανεξάρτητα μεταξύ τους.

Στην συνέχεια η αρχιτέκτων  παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για την προέλευση αυτής της τεχνικής,  που χάνεται στα βάθη των αιώνων καθώς και ενδιαφέρουσες κατασκευαστικές πληροφορίες. Από αυτές βγαίνει το συμπέρασμα ότι η ξύλινη κατασκευή της Λευκάδας έχει μια ευθεία καταγωγή από την ναυπηγική τέχνη (από την οποία προέρχεται και η μεγάλη της επιτυχία) καθώς και ορολογία που συνδέεται με αυτή(καρίνα, καταρράκτης λάρτζινο, πέτσωμα, πότζος, μπρατσώνι, φουγάρο κα) .

Η Λευκαδίτικη κατασκευή συμπυκνώνει τρία πράγματα σημείωσε η κα Παπαδάτου. Μία λίθινη κατασκευή προσεγμένη σε όλες της τις λεπτομέρειες , μια ξύλινη κατασκευή εκπληκτικά δομημένη,  οι οποίες  συνυπάρχουν στο ίδιο κτήριο χωρίς να έχει σχέση η μια με την άλλη, κάτι που είναι εκπληκτικό και δεν υπάρχει πουθενά και τρίτον, διασώζει μια μεγάλη ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας.

Τη σπουδαιότητα της ιστορικής Λευκαδίτικης  κατασκευής κατάλαβε η κα Παπαδάτου όταν παρέδωσε στο Πολυτεχνείο στη Γερμανία όπου σπούδασε μια μικρομελέτη παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τότε ο καθηγητής της την κάλεσε αμέσως εντυπωσιασμένος  από το θέμα της θεμελίωσης, καθώς όπως είπε,  κάτι που η Λευκάδα εφάρμοζε αιώνες πριν , η επιστημονική κοινότητα άρχισε να το εφαρμόζει τον 20ο αιώνα μετά τους μεγάλους σεισμούς του 1920 στην Ιαπωνία, όταν οι Ιάπωνες κάλεσαν στη χώρα τους καλύτερους πολιτικούς μηχανικούς  που είπαν ότι στα εδάφη που είναι χαλαρά πρέπει να γίνεται θεμελίωση με πεδιλοδοκούς .

Η κα Παπαδάτου πρότεινε για αυτή την πολύ σημαντική παραδοσιακή κληρονομιά να απευθυνθεί ο Δήμος στο Ελληνικό Τμήμα της UNESCO και να ζητήσει, καθώς υπάρχει η τεκμηρίωση του αιτήματος, να κηρυχθεί ο τρόπος της Ιστορικής Λευκαδίτικης Κατασκευής ως μνημείο Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Κάτι τέτοιο που συμβαίνει στην Ελλάδα με τα αρχαία μνημεία και με το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας (σε αισθητικό επίπεδο και όχι σε τεχνικό), θα ήταν πολύ σημαντικό για την Λευκάδα και είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε, όπως μπορούμε να κάνουμε και ένα μουσείο Λευκαδίτικης Αρχιτεκτονικής  είπε κλείνοντας, η Κα Παπαδάτου που καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Στη  συνέχεια της ημερίδας μίλησαν,  ο καθηγητής Γεωλογίας πρόεδρος του ΟΑΣΠ κος Ευθύμιος Λέκκας και  ο Επίκουρος  Καθηγητής  Σεισμολογίας κ. Ιωάννης Κασσάρας. Για τις ομιλίες τους καθώς και για τις ερωτήσεις που δέχτηκαν θα σας ενημερώσουμε με νεότερες αναρτήσεις.

15:42:40

2016-02-06