Οι Κυβερνήτες του Πυροσβεστικού Ελικοπτέρου μιλούν για τη φωτιά της Λευκάδας-Φωτογραφίες από το ελικόπτερο

Επικοινωνία με τους Κυβερνήτες του Πυροσβεστικού Ελικοπτέρου, που έσωσε τη Λευκάδα αφού περιόρισε πάρα πολύ τη καταστροφική φωτιά της Δευτέρας στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, είχε το  lefkadanews μέσω του Γεώργου Ρούμπου, Συνδέσμου / Διερμηνέα στα Erickson Air-Crane (τον ευχαριστούμε πολύ) που μετέφερε τις ερωτήσεις μας στους πιλότους Mike Strasser (Κυβερνήτης τη Δευτέρα) και Don Mc Leod συγκυβερνήτης-Training Captain.


Το πλήρωμα του ελικοπτέρου N-957 AC "Ichabod" της Erickson Air-Crane, τύπου Sikorsky S-64 E  αποτελούνταν από τους:

Mike Strasser,
(Αυστρία) και Don Mc Leod (Νέα Ζηλανδία) Κυβερνήτες, Σωτήρη Πάσχο Σύνδεσμος / Διερμηνέας και Malcolm Keith (Νέα Ζηλανδία) Μηχανικός.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποίησε 26 ρίψεις νερού οι οποίες μεταφράζονται σε 151.400 λίτρα νερού.

Από απόσταση 50 χιλιομέτρων είδε τη φωτιά το πλήρωμα του ελικοπτέρου. "Με το που πλησιάσαμε καταλάβαμε ότι ήταν μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά σε πλήρη εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να εξελιχθεί σε κάτι παρόμοιο με τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε το Λονδίνο το 1666" λέει ο Κυβερνήτης του ελικοπτέρου Mike Strasser που κατά τη διάρκεια της πτήσης ανησυχούσε για τους ανθρώπους που ήταν κοντά στα φλεγόμενα σπίτια.

Διαβάστε παρακάτω τί είπαν οι Κυβερνήτες για τη φωτιά της Λευκάδας:

 

Mike Strasser, Αυστριακός με Αμερικανική υπηκοότητα που τη Δευτέρα 08 Αυγούστου ήταν ο Κυβερνήτης του αεροσκάφους

Don Mc Leod  Νεοζηλανδός  συγκυβερνήτης -Training Captain

 

Η αεροπυρόσβεση σε πόλεις δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Είχατε ξανακάνει τέτοια επιχείρηση;

Mike Strasser: Έχω ξαναεπιχειρήσει κοντά σε σπίτια ή ακόμη και πάνω σε σπίτια, αλλά πάντα στα πλαίσια επιχειρήσεων δασικών πυρκαγιών όπου η φωτιά πλησίαζε ή είχε φτάσει σε κατοικημένες περιοχές. Στο κέντρο πόλης όμως ποτέ, ήταν η πρώτη μου φορά.

Don McLeod
: Ναι, σε διάφορα συμβάντα στην Νέα Ζηλανδία και στην Τουρκία, αλλά πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Φυσικά έχω επιχειρήσει δεκάδες φορές κοντά ή ανάμεσα σε σπίτια όταν δασικές πυρκαγιές πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές.

Πώς είδατε την κατάσταση της φωτιάς όταν ήρθατε με το ελικόπτερο;

Mike Strasser: Πλησιάζοντας την πόλη της Λευκάδας βλέπαμε τον καπνό από απόσταση 50 χιλιόμετρα, αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη ότι επρόκειτο για σοβαρό συμβάν.Με το που πλησιάσαμε καταλάβαμε ότι ήταν μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά σε πλήρη εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να εξελιχθεί σε κάτι παρόμοιο με τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε το Λονδίνο το 1666.  Οι φλόγες ανυψώνονταν σε ύψος 10-15 μέτρα.

Don McLeod: Η κατάσταση θα μπορούσε δυνητικά να γίνει πολύ πιο σοβαρή, καθώς ένα κτίριο τουλάχιστον είχε ήδη καταρρεύσει ενώ ακόμη 1-2 φλεγόντουσαν τηνώρα που φτάσαμε στο συμβάν.

Τί δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Mike Strasser:Η μεγαλύτερη δυσκολία και ανησυχία μας ήταν οι άνθρωποι κοντά στα σπίτια και οι πυροσβέστες που ήταν γύρω από αυτά και πάνω στις στέγες, καθώς ίσως δεν είχαν ξαναδουλέψει με ένα τόσο μεγάλο ελικόπτερο και ανησυχούσαμε μην τους χτυπήσουμε με το νερό και τους ρίξουμε από τις στέγες και τα μπαλκόνια.  Γι` αυτό και χρησιμοποιούσαμε «ελαφριές» βολές, κάτι που μας επιτρέπει το σύστημα της δεξαμενής του ελικοπτέρου.  Επίσης, η ανάγκη για βολές ακριβείας από ύψος 60 μέτρα με ελάχιστη απόκλιση λίγων μέτρων ήταν από μόνη της μια πρόκληση.

Don McLeod:Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ο έλεγχος της βολής κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μην αστοχήσουν οι βολές και κυρίως να μην χτυπήσουμε τους πυροσβέστες στο έδαφος.

Σκεφτήκατε ίσως να μη γίνει η επιχείρηση φοβούμενοι τραυματισμό κάποιου στο έδαφος από τις ρίψεις νερού;

Mike Strasser:Όχι, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις από το έδαφος μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε κόσμος στα σημεία των ρίψεών μας. Περισσότερο ανησυχούσαμε για τους πυροσβέστες στις στέγες των σπιτιών.   Σκεφτόμασταν ότι οι ρίψεις μας ήταν σημαντικές για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς και γι` αυτό συνεχίσαμε να κάνουμε ρίψεις και διαβροχής αλλά και πιο συγκεντρωτικές / βαριές στο κέντρο των καιγόμενων σπιτιών.  

Don McLeod
:Όχι διότι ξέραμε ότι έχουμε την δυνατότητα για ακριβείς ρίψεις νερού και να μην χτυπήσουμε κανέναν στο έδαφος.  Επίσης, η επέμβασή μας ήταν απολύτως αναγκαία.

Τί βαθμό δυσκολίας θα δίνατε στην επιχείρηση αεροπυρόσβεσης της φωτιάς της Λευκάδας;

Mike Strasser:Λόγω του μικρού μεγέθους της και του συγκεντρωτικού της χαρακτήρα με τα κτήρια τόσο κοντά το ένα με το άλλο αλλά και τον κόσμο τόσο κοντά καθώς επίσης λόγω του μεγάλου κινδύνου εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε άλλα κτήρια, θα την χαρακτήριζα αρκετά δύσκολη.

Don McLeod
:Ήταν σίγουρα μια πρόκληση αλλά παράλληλα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.  Η προσοχή στην ακρίβεια ήταν υψίστης σημασίας.

Σχετικά άρθρα: Το πλήρωμα του ελικοπτέρου που περιόρισε την καταστροφική φωτιά στο Ιστορικό Κέντρο της Λευκάδας πατήστε εδώ

Η εφιαλτική μέρα της καταστροφικής φωτιάς στο Ιστορικό Κέντρο της Λευκάδας πατήστε εδώ

Το χρονικό καταστροφής του Ιστορικού Κινηματογράφου Απόλλων πατήστε εδώ

Φωτογραφίες από το Πυροσβεστικό Ελικόπτερο κατά την κατάσβεση         (κατ.11:53:40 2016-08-12)