Μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στον Κoιλιωμενο Ζακύνθου

 

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Ζάκυνθο,ανάμεσα στα ορεινά χωριά Λαγκαδάκια και Κοιλιωμένος, αφήνωντας πίσω τις σταχτες από χιλιάδες στρέμματα σε πεύκα και πουρνάρια, χωρίς να απειλούνται άμεσα κατοικημένες περιοχές.. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία δεν απειλεί σπίτια, επιχειρούν 27 άνδρες με 10 οχήματα, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν όλες οι υδροφόρες του δήμου και αρκετοί εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα στις προσπάθειες συνέδραμαν 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair τα οποία επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου. Ωστόσο από το ξημέρωμα έχουν επιστρέψει δυο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο τυπου eriksson και ένα πεζοπόρο τμήμα της 6ης ΕΜΑΚ.

DSC_0283

Γίνεται αντιληπτό πως δεν γλίτωσε ούτε και φέτος η Ζάκυνθος από ένα σοβαρό συμβάν δασικής πυρκαγιάς, παρόλο που οι μεγάλες ζέστες και οι επικίνδυνοι μήνες πέρασαν. Έφτανε μια απροσεξία, αν πιστέψουμε πως πρόκειται για ατύχημα και όχι εμπρησμό, και ένα απόγευμα με δυνατό άνεμο για να γίνει το κακό. Αυτή τη φορά πρόκειται για δασική πυρκαγιά στην περιοχή μεταξύ Κοιλιομένου και Λαγκαδακίων. Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε τέσσερα χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2012 όπου είχαν μετατραπεί στις στάχτες χιλιάδες στρέμματα δάσους αλλά και περιουσίες των κατοίκων.

DSC_0291

Πρώτη εστία
Για να τα πάρουμε με τη σειρά: Ηταν περίπου 16:30 το απόγευμα της Πέμπτης όταν το Τηλεφωνικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού έλαβε σήμα για πυρκαγιά σε πευκόφυτη περιοχή μεταξύ Κοιλιωμένου και Λαγκαδακίων. Η ανταπόκριση από την Υπηρεσία ήταν άμεση, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις λίγες δασικές που έχουν απομείνει στο νησί. Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή 10 πυροσβεστικά οχήματα από την Υπηρεσία και το Κλιμάκιο Ελατίων, με 27 άνδρες, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 3 υδροφόρες του δήμου και αρκετοί εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα στις προσπάθειες συνέδραμαν 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair τα οποία επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου. Ταυτόχρονα σημαντική η συμμετοχή των υδροφόρων της ΔΕΥΑΖ με τον πρόεδρο της να βρίσκεται στο σημείο ανεφοδιασμού και να δίνει οδηγίες προκειμένου να εξυπηρετηθεί η Πυροσβεστική. Αλλά καθοριστικής σημασίας υπήρξε η συμβολή των κατοίκων και εθελοντών.
Η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις καθώς επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώθηκαν στο να προστατευτούν κατοικημένες ζώνες, ωστόσο μέχρι την ώρα που έκλεισε η ύλη ης εφημερίδας μας, δεν είχε διαπιστωθεί ότι κινδύνευαν σπίτια.
Πρόκειται για την πρώτη πυρκαγιά που ανησύχησε έντονα τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού μας λόγω των μεγάλων διαστάσεων που έλαβε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

fotia koiliomenos7

Μετά λίγες ώρες...
Λίγες ώρες αργότερα μια δεύτερη εστία ξέσπασε στο Καλαμάκι στην περιοχή "Βροντόνερο" κινητοποιώντας άμεσα 3 οχήματα και 5 άνδρες όπου έφτασαν επιτόπου και σε λίγα λεπτά κατέσβησαν την πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση έκταση 800 περίπου μέτρων. Πληροφορίες ανέφεραν πως πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά ακούστηκε ένας έντονος κρότος και αμέσως ξεπήδησαν οι φλόγες κάτι που παραπέμπει πιθανός σε εμπρησμός. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες γίνεται λόγος για αντιπερισπασμό προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή της Πυροσβεστικής από το μεγάλο μέτωπο στο Κοιλιωμένο.

fotia koiliomenos3

Το Καλοκαίρι
Ολόκληρο το διάστημα του καλοκαιριού στο νησί μας σημειώθηκαν αναρίθμητες μικροφωτιές, κυρίως σε θαμνώδεις εκτάσεις. Όλα τα στοιχεία έδειχναν πως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, επρόκειτο για εμπρησμούς και ο διοικητής της Υπηρεσίας, Πύραρχος Στέλιος Γεωργούσης, δεν είχε κρύψει την οργή και την αγανάκτησή του, για το «κρυφτούλι» που έπαιζαν όλο αυτό το διάστημα οι εμπρηστές. «Είναι σαν να θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές και την υπομονή μας», είχε δηλώσει τότε ο κ. Γεωργούσης, χωρίς να κρύψει την οργή του. Αυτή τη φορά η κατάσταση ήταν παραπάνω από σοβαρή. Η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίστηκε όλο το βράδυ ενώ ακόμη παραμένει άγνωστο πόσα στρέμματα πευκοδάσους και θαμνώδους έκτασης έγιναν στάχτη, καθώς και τα αίτια της πυρκαγιάς και κυρίως αν επρόκειτο για εμπρησμό ή για συμβάν από αμέλεια. Προανάκριση για τα αίτια τα πυρκαγιάς θα διενεργηθεί από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού μας, όταν ολοκληρωθεί το δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

imerazante.gr

11:52:35

2016-09-02