Αίσιο τέλος για 50 ναυαγούς-μετανάστες ανοιχτά της Ζακύνθου

Συναγερμό" σήμανε αργά χθες το απόγευμα στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου η πληροφορία πως ιστιοπλοικό σκάφος άγνωστου τύπου και λοιπών στοιχείων, με 50 πρόσφυγες, πλέει περίπου 45 ναυτικά μίλια δυτικά του ακρωτηρίου του Κεριού. Αμέσως στο σημείο έσπευσαν φορτηγό πλοίο, καθώς και ιδιωτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν Λιμενικοί, οι οποίοι αφού τους περισυνέλεξαν τους μετέφεραν λίγη ώρα μετα τα μεσάνυχτα στο λιμάνι.
Μέχρι εκείνη την ώρα υποδειγματικό συντονισμό έδειξαν αρχές και υπηρεσίες του νησιού προκειμένου να υποδεχτεί η Ζάκυνθος 50 παραλίγο ναυαγούς μετανάστες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι, το βράδυ της Δευτέρας. Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΚΤΕΛ, εθελοντές αλλά πολλοί ιδιώτες, συνεννοήθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και οργάνωσαν άριστα την προετοιμασία της φιλοξενίας. Ένα ακόμη περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε εκείνα που επιβεβαιώνουν πως το νησί μας αποτελεί σταυροδρόμι μετανάστευσης. Άλλωστε, το θέμα της εισόδου μεταναστών και προσφύγων από τους θαλάσσιους δρόμους της χώρα μας είναι πολύ σοβαρό και έχει απασχολήσει την τοπική επικαιρότητα πολλές φορές. Το παρήγορο είναι πως τοπικές αρχές και φορείς επέδειξαν μια πρωτοφανή ετοιμότητα αποδεικνύοντας πως ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη είναι στοιχεία που δεν μπορεί να νικήσει κανενός είδους κρίση.

Το χρονικό της περιπέτειας
Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας, όταν το Λιμεναρχείο Ζακύνθου έλαβε σήμα για ακυβέρνητο σκάφος, που έπλεε περίπου 45 ναυτικά μίλια Ν-ΝΔ του Κεριού, στο οποίο μετέβαιναν περί τα 50 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και 16 παιδιά. Αμεσα το Λιμενικό έστειλε σκάφος του στην περιοχή, ωστόσο οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν του επέτρεψαν να προσεγγίσει το πλοίο. Την ίδια τύχη είχε και ιδιωτικό σκάφος που επέστρεψε και αυτό στο λιμάνι του νησιού. Τελικά, δεσμεύτηκε φορτηγό πλοίο, τουρκικής σημαίας που έπλεε κοντά στην περιοχή και το οποίο τελικά προσέγγισε το ακυβέρνητο σκάφος και περισυνέλλεξε τους επιβαίνοντες, καθώς και τους δύο διακινητές τους, ουκρανικής καταγωγής. Στη συνέχεια τους παρέλαβε ιδιωτικό τουριστικό σκάφος της εταιρείας Voutirakos Cruises στο οποίο επέβαιναν και άνδρες του Λιμενικού.

Σύσσωμες αρχές και φορείς στο λιμάνι
Από τις 23:00 στο λιμάνι του νησιού βρισκόταν ο Λιμενάρχης που συντόνιζε την όλη διαδικασία, ο Αστυνομικός Διευθυντής, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο αναπληρωτής δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι η διοικήτρια του Νοσοκομείου, ιατροί και νοσηλευτές, διερμηνείς, ενώ δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ανέμεναν τους επιβαίνοντες, οι οποίοι τελικά αποβιβάστηκαν στον τραπεζοειδή προβλήτα του λιμανιού γύρω στις 12:30. Κουρασμένοι αλλά ανακουφισμένοι και καλά στην υγεία τους, οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο που παραχώρησε το ΚΤΕΛ, στο κλειστό Γυμναστήριο της Παναγούλας, για να διανυκτερεύσουν. Οι δύο διακινητές κρατούνται από τις Λιμενικές αρχές. Οσο για τους παραλίγο ναυαγούς, κατά δήλωσή τους, προέρχονται από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Λωρίδα της Γάζας και το Ιράκ.

Προετοιμασία σε χρόνο ρεκόρ
Ο χώρος του Γυμναστηρίου είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για την υποδοχή των φιλοξενούμενων, με στρώματα και κουβέρτες. Πολύτιμη ήταν και η συνδρομή ιδιωτών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Σύλλογοι Ξενοδόχων του νησιού έχουν αναλάβει τη σίτιση των ανθρώπων αυτών.
Τις αμέσως επόμενες ώρες οι φιλοξενούμενοι θα εξεταστούν από ιατρικό προσωπικό για να διαπιστωθεί αν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και να του παρασχεθεί η απαραίτητη βοήθεια. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που ορίζονται από τη νομοθεσία για όσους διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Πάντως όπως προκύπτει από όσα περιγράφουν οι ίδιοι, το ταξίδι τους ξεκίνησε από την Τουρκία και μέσω διαφόρων ενδιάμεσων σταθμών, μέσα από τη χώρα μας, έφτασαν τελικά στο νησί μας, κατευθυνόμενοι προς την Ιταλία.

imerazante.gr

21:59:27

2016-09-20