Νύχτα εφιάλτης στα Γιάννενα από τα 5,5 ρίχτερ(και τους μετασεισμούς) που ταρακούνησαν όλη την Βορειοδυτική Ελλάδα

 

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,5, βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε χθες βράδυ στις 11.15, όλη την περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας στην οποία έγινε αισθητός. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε μικρό εστιακό βάθος(5χλμ), στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου  που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη των Ιωαννίνων(16χλμ), εκεί όπου η ισχυρή δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή τρομάζοντας τους κατοίκους  που πέρασαν μια εφιαλτική νύχτα με συνεχούς μετασεισμούς,  στους δρόμους και τις πλατείες . Ευτυχώς από τον σεισμό δεν υπήρξαν θύματα και τραυματισμοί,  ούτε σοβαρές ζημιές σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.  Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι,.

Στα Γιάννινα βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και από το πρωί πραγματοποιούνται συσκέψεις στην Περιφέρεια Ηπείρου για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.  Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας στο epiruspost.gr, ασφαλή συμπεράσματα θα υπάρχουν μετά από ένα 48ωρο κι αφού εκτιμηθούν πολλές παράμετροι.Οι σεισμικές δονήσεις, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στις έντεκα και τέταρτο το βράδυ, είναι συνεχείς, το γεγονός αυτό όμως εκτιμάται ως θετικό από τους επιστήμονες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση. «Η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε αν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας συμπληρώνοντας ότι είναι θετική η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται. «Από άποψη αριθμού σεισμών και μεγέθους, μπορούμε να μιλήσουμε για μία φυσιολογική κατάσταση. Όμως δεν μας αρκεί αυτό για να μιλήσουμε για πλήρη εκτόνωση... Αν σταματήσουν απότομα οι σεισμοί ενδεχομένως, τότε, να έχουμε κάτι μεγαλύτερο», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Ερωτηθείς αν πρόκειται για το γνωστό στην τοπική κοινωνία ρήγμα της Ζίτσας, τόνισε ότι υπάρχει ένα πλέγμα ρηγμάτων στην περιοχή βόρεια, βορειοδυτικά του Νομού και με κατεύθυνση προς ανατολικά. Τα ρήγματα αυτά είναι πολλά και μικρά και εκτονώνονται διαδοχικά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Λευκάδα(στην πόλη περισσότερο), όπου μετά τον περσυνό σεισμό που είναι ακόμα νωπά τα σημάδια του, κάθε ταρακούνημα μας κάνει και  `πεταγόμαστε` πιο εύκολα. Σε επικοινωνία που είχαμε λίγο μετά τον σεισμό,  με Λευκαδίτες κάτοικους Ιωαννίνων, μας περιέγραψαν τις αγωνιώδεις τρομακτικές στιγμές που περνούσαν από το χτυπήμα του Εγκέλαδου, τον οποίο συνέκριναν με το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου του 2016 που είχαν ζήσει πέρυσι στην Λευκάδα.

Κλείνοντας να πούμε ότι  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σε δηλώσεις που έκανε, συνέστησε ψυχραιμία σε όλους τους πολίτες.«Κτίρια που είναι κατασκευασμένα με τους αντισεισμικούς κανόνες είναι απολύτως ασφαλή... Για τα υπόλοιπα δεν μπορεί κανένας να πει τίποτα» σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος απευθυνόμενος στους κατοίκους τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σημειώνονται καταπτώσεις.

 

11:57:02

2016-10-16