Αντί επενδυτική η διακήρυξη για την εκμετάλλευση του Κάστρο που «βγήκε στα κρυφά»(upd)

Δείτε που είναι το ακίνητο πατώντας εδώ

Στη δημοσιότητα βγήκε τις προηγούμενες μέρες η διακήρυξη του Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Λευκάδας για την ανάδειξη επενδυτή που θα εκμεταλλευτεί το τουριστικό περίπτερο στο Κάστρο. Η έκταση που θα εκμισθωθεί είναι περίπου 9 στρέμματα και εκτός από τη στοιχειωμένη, από την κακή εκμετάλλευση, αίθουσα, θα παραχωρηθούν και οι καμπίνες που βρίσκονται μπροστά στην παραλία (συνολικά 1000τμ). Πρόκειται για έκταση που βρίσκεται σε μια ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή, αναμφίβολα πολύ μεγάλης εμπορικής αξίας, παρότι οι εγκαταστάσεις τα τελευταία χρόνια είναι εγκαταλειμμένες, λόγω κακής εκμετάλλευσης, που για αυτό και το Λιμενικό Ταμείο θα έχει μάλλον τις ευθύνες του. Το γεγονός αυτό, μαζί κυρίως με την εγκατάλειψη του διπλανού κτηρίου του ΤΑΟΛ, έχουν υποβαθμίσει καίρια, τόσο την περιοχή, όσο και γενικά την εικόνα της Λευκάδας, ενός δημοφιλούς ταξιδιωτικού προορισμού, αφού βρίσκονται εκεί από όπου περνά η πλειοψηφία των επισκεπτών του νησιού...

Οι εγκαταστάσεις του Λιμενικού Ταμείου λοιπόν που ήταν πάρα πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένες, φαίνεται ότι ξεμπλόκαραν από  ότι τις κρατούσαν αναξιοποίητες και βγήκε η προκήρυξη για την εκμετάλλευση του χώρου. Ενώ όμως η λογική λέει ότι για να αξιοποιήσει κάποιος ένα τέτοιο ακίνητο όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να προσελκύσει επενδυτές θα πρέπει πρώτα να το προωθήσει κατάλληλα και να το διαφημίσει όπου μπορεί, το Λιμενικό Ταμείο όχι μόνο δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά, αλλά δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να γνωστοποιήσει την προκήρυξη σε όλα τα τοπικά μέσα, κάτι που κάνει για άλλες όχι τόσο σοβαρές δραστηριότητες του. Γιατί άραγε; Έτσι το γεγονός αυτό έγινε ευρέως γνωστό το Σάββατο 3-12-2016, 9 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας του διαγωνισμού .

Μεγάλο ερωτηματικό είναι και το μικρό χρονικό διάστημα που δόθηκε στους υποψήφιους επενδυτές για να αποφασίσουν και να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό για το τουριστικό περίπτερο. Σύμφωνα με την προκήρυξη πρέπει να υποβληθούν, εκτός άλλων, τα τεχνικά σχέδια της επένδυσης που ο συμμετέχων θα πραγματοποιήσει στο χώρο και μια σειρά δικαιολογητικών, που ο επενδυτής πρέπει να προσκομίσει σε λιγότερο από ένα μήνα από την ημερομηνία υπογραφής της (14-11-2016), έως την λήξη των προσφορών του διαγωνισμού, που είναι στις 12-12-2016.

Το Λιμενικό Ταμείο θα αξιολογήσει τις προσφορές και θα αναδειχτεί νικητής του διαγωνισμού αυτός που θα δώσει το υψηλότερο ενοίκιο (όριο 4000€) και θα κάνει την υψηλότερη επένδυση στο ακίνητο, σύμφωνα με τους όρους που θέτει το Ταμείο, το οποίο θα εισπράττει και το 5% από τις ακαθάριστες εισπράξεις της επιχείρησης που θα δημιουργηθεί και που θα εκμεταλλεύεται το χώρο για 15 συν 3 χρόνια. Επίσης ο επενδυτής  πρέπει να καταβάλει ως εγγύηση το 2% του προϋπολογισμού της πρότασής του έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή, οπότε και θα του επιστραφεί, μαζί με 2 ενοίκια στην τιμή που τελικά θα προκριθεί καθώς και να απασχολεί 25 εργαζόμενους τα τελευταία 2 έτη (αλήθεια κάποιος που κέρδισε το τζόκερ φέτος, και πληροί ας πούμε τις άλλες προϋποθέσεις της προκήρυξης κάτι που μάλλον είναι και αυτό πολύ δύσκολο, γιατί να μην μπορεί να συμμετέχει αν δεν απασχολούσε πέρυσι 25 εργαζομένους;). Ο πλειοδότης να αναφέρουμε, όταν λήξει η σύμβαση εκμίσθωσης θα πρέπει να αφήσει το Τουριστικό περίπτερο όπως το έφτιαξε.

Πρόσφατες φωτογραφίες της αιθουσας εκδηλώσεων που είναι σε άθλια κατάσταση, όπως επίσης οι καμπίνες και οι υπόλοιποι χώροι του περιπτέρου

 

φωτογραφίες από το Άρωμα Λευκάδας

Ωραία λοιπόν και βρέθηκε επενδυτής για τη μη σωστά διαφημισμένη διακήρυξη, που εύκολα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αντί επενδυτική, της έκτασης `φιλέτο` στην είσοδο της Λευκάδας. Ο άνθρωπος αυτός (ή οποιαδήποτε  εταιρεία) θα είναι `έρμαιο` των διαθέσεων της εκάστοτε διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, αφού αν το Διοικητικό του Συμβούλιο αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το ακίνητο για ιδιοχρησία, ο επενδυτής θα αναγκαστεί να αποχωρήσει σύμφωνα με όρο της προκήρυξης.

Δείτε:

 

Κάτι άλλο που μας έκανε εντύπωση, είναι η τελευταία πρόταση της διακήρυξης που αναφέρει ότι ο παραχωρούμενος χώρος και αυτός που θα δημιουργηθεί θα διατηρήσουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Δηλαδή αν δημιουργηθεί ένα κέντρο διασκέδασης θα επιτρέπεται να βάλει είσοδο ο πλειοδότης ή θα μπορεί ο καθένας σύμφωνα με το παραπάνω να μπαίνει επικαλούμενος την κοινόχρηστη ιδιότητα του χώρου;

 

Τα παραπάνω, μαζί με τους όρους που θέτει η προκήρυξη σε αυτούς που θα συμμετέχουν (Θα πρέπει να έχουν πενταετή τουλάχιστον ανάλογη  εμπειρία σε τουριστικά αντικείμενα ή στον τοµέα της ενδιαίτησης - Η ανάλογη δραστηριότητά του θα πρέπει να είναι κερδοφόρα στις περισσότερες από τις χρήσεις λειτουργίας της (τρεις τουλάχιστον από τις πέντε τελευταίες χρήσεις) - Ο κύκλος εργασιών της δραστηριότητας του, κατά την προηγούμενη του διαγωνισµού τριετία (2013 - 2015) θα πρέπει να είναι αθροιστικά ίσος ή ανώτερος του ποσού των 2. 500.000 ευρώ), δημιουργούν καχυποψία και σοβαρά ερωτηματικά στα οποία το Λιμενικό Ταμείο, θα πρέπει να απαντήσει.

Πρόκειται για ένα ακίνητο, τμήμα ενός μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος που η αξιοποίηση του λογικά θα έπρεπε να ήταν θέμα διαβούλευσης από την τοπική κοινωνία  και όχι να προκηρύσσεται σχεδόν στα κρυφά, χωρίς την ανάλογη προώθηση για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του και με μικρό χρονικό διάστημα για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων. Η μέθοδος αυτή, το πιθανότερο είναι να προσελκύσει λιγότερους δυνατούς οικονομικά επενδυτές και να οδηγήσει τελικά την επένδυση ως μη βιώσιμη οικονομικά με αυτά που ζητάει.Και η απαράδεκτη ντροπιαστική εικόνα να συνεχίζεται διαχρονικά σε μια περιοχή από όπου όλη η Λευκάδα `έπρεπε να παίρνει πολλά` (δείτε ας πούμε εδώ).

 

 

Αξίζει να προστεθεί κλείνοντας μιας και αναφερόμαστε στην περιοχή, ότι άλλος σχεδιασμός και προσαρμογή του έργου της διαπλάτυνσης του διαύλου στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα, μετά την άρση του καμποτάζ των κρουαζιερόπλοιων, θα μπορούσε να υπάρξει με τη δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια και μεγάλα φεριμπότ που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία, αντί για την κατασκευή των τριών προβόλων δίπλα στην παραλία της Αμμόγλωσσας.


 

Όπως είναι γνωστό κάτι τέτοιο δεν έγινε και τώρα περιμένουμε, εκτός από τους επενδυτές για το τουριστικό περίπτερο, να δούμε και το σχήμα της νέας παραλίας που θα αναδυθεί δίπλα (σχετικό εδώ).

 

 

Δείτε την προκήρυξη πατώντας εδώ

 

12:01:23

2016-12-06

ανανέωση 12:00:10   2016-12-07