Μουσική Γιορτή Ελύτη-Γκάτσου στην Κορώνα

Κορώνα, Ν. Υόρκη (13 Νοεμ. 2011) — Με μια πανηγυρική μουσική εκδήλωση προς τιμήν των μεγάλων ελλήνων ποιητών Οδυσσέα Ελύτη και Νίκο Γκάτσο, η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Κορώνας διοργάνωσε την τέταρτη κατά σειρά πολιτιστική εκδήλωσή της για το τρέχον έτος. Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την γέννηση του Νομπελίστα ποιητή Ελύτη και του ξακουστού στιχουργού Γκάτσου, περιελάμβανε αφήγηση αποσπασμάτων από των ποιητικών συλλογών τους και ζωντανή μουσική εκτέλεση των στίχων τους.

Ο γνωστός ομογενής καλλιτέχνης κ. Σεραφείμ Λάζος ερμήνευσε τα τραγούδια, με την συνοδεία κιθάρας και μπουζουκιού. Αφηγητές ήταν η εκπαιδευτικός κα Πέγκυ Σιμάκου, δασκάλα στο Απογευματινό Σχολείο της Κοινότητας, το οποίο προσφέρει δωρεάν πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας για νέους και νέες της Ομογένειας, και ο γνωστός καρδιολόγος του νοσοκομείου «Μάουντ Σινάι» Δρ. Κωνσταντίνος Κοσμάς.

«Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο έργο της πολιτιστικής επιτροπής της Κοινότητάς μας, η οποία ήδη φέτος έχει διοργανώσει τέσσερις εκδηλώσεις που περιστρεφόταν γύρω από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τους Αμερικανούς Φιλέλληνες, την καρδιακή υγεία και, τώρα, τους ποιητές Ελύτη και Γκάτσο», σημείωσε ο π. Γεώργιος Αναστασίου, που συμπλήρωσε και ο ίδιος μόλις ένα χρόνο ως ιερατικώς προϊστάμενος στην 85χρονη Κοινότητα τον περασμένο μήνα. «Όπως ο ίδιος ο Ελύτης μας διδάσκει άλλωστε, ‘πολλά δεν θέλει ο άνθρωπος να ‘ν’ ήμερος να ‘ναι άκακος, λίγο φαΐ, λίγο κρασί
Χριστούγεννα κι Ανάσταση’…

Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε κι εμείς με αυτές τις πολιτιστικές γιορτές, επιδιώκοντας την ψυχαγωγία και καλλιέργεια του κόσμου και προβάλλοντας το τεράστιο πολιτιστικό έργο που έχει να επιδείξει η Ελλάδα μας. Κάθε μας γιορτή έχει λίγο από τα παραπάνω, και μ’ αυτά ευελπιστούμε και στην δική μας ‘πνευματική ανάσταση’ ως παροικία».

Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους ήταν ο Διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε τις προσπάθειες της Κοινότητας της Μεταμορφώσεως.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου της Κοινότητας κ. Λεωνίδας Κοραχάης ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο για την δυναμική του ηγεσία και εξέφρασε την ευχαρίστησή του που είναι «μέρος μιας τέτοιας πρωτότυπης προσπάθειας, ευχόμενος στην πολιτιστική επιτροπή να πραγματοποιεί πολλές παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Χρήστος Βρεττός, ο οποίος τόνισε το χρέος που έχει η Ελληνική Διασπορά να συμβάλλει ενεργά στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Θύμισε την φράση του Γκάτσου «ταξίδεψα σ’ όλο τον κόσμο με την Ελλάδα καραβοκύρη», για να επισημάνει το παγκόσμιο βεληνεκές της ελληνικής πολιτιστικής πρότασης.

Κατά την διάρκεια του πλουσίου γεύματος που ακολούθησε, το οποίο παρετέθη προς όλους τους παρευρισκόμενους που γέμισαν την κοινοτική αίθουσα, ηχούσαν οι όμορφες μελωδίες από τα γνωστά και πολυαγαπημένα τραγούδια των ποιητών. Ιδιαίτερο ενθουσιασμό προκάλεσε στο ακροατήριο η εκτέλεση γνωστών κομματιών όπως «Ένα το χελιδόνι», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Μάτια βουρκωμένα», «Τσάμικο», κ.α., με τον κόσμο να ξεσπά σε τραγούδι και να συνοδεύει τον κ. Λάζο αυθόρμητα.

Ο Δρ. Κοσμάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ποίημα του Ελύτη «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» και στο ποίημα του Γκάτσου «Αμοργός», ενώ η κα Σιμάκου διάβασε αποσπάσματα από «Το Άξιον Εστί», μην μπορώντας να κρύψει την συγκίνησή της με τους στίχους «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου… Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…», παροτρύνοντας τις μητέρες που βρισκόταν στο ακροατήριο να εμπνευσθούν από το δίδαγμα του ποιητή και να μην λησμονήσουν να στέλνουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο.

Ομιλητής της ημέρας ήταν ο κ. Χρήστος Τριπουλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον πεζό λόγο του Ελύτη, τονίζοντας την αποστροφή του ποιητή για την σημερινή ποσοτική αποτίμηση των αξιών και υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία που έδινε στην διαχρονικότητα της γλώσσας και στην ευγένεια και ποιότητα που παράγει ο λαός. Μια ευγένεια, που όπως ο ίδιο ο Ελύτης τονίζει, αποπνέει «μιαν αρχοντιά κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων». Ακολουθώντας τις επισημάνσεις του Ελύτη, ο ομιλητής κάλεσε το ακροατήριο να αφουγκράζεται αυτά τα στοιχεία μέσα από την γνήσια παράδοση του λαού και να αναδεικνύει την ελληνικότητά του εις απάντηση των πολλών επιθέσεων που δέχεται η Ελλάδα και ο Ελληνισμός στην σημερινή εποχή.

Πατείστε εδώ για να δείτε το βίντεο

Πατείστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες

ευχαριστούμε θερμά τον συντοπίτη μας κ. Χρήστο Βρεττό, για το υλικό που μας έστειλε.( προώθηση από τη σελίδα του facebook Greek Orthodox Community of Transfiguration, Corona, NY )

2011-11-22