Ο «Αριούσιος οίνος» τώρα και στην αυστραλιανή αγορά

Το να πουλήσεις κρασί στους Αυστραλούς δεν είναι ακριβώς σαν να πουλάς πάγο στους Εσκιμώους, αλλά πάντως είναι αρκετά δύσκολο. Γι αυτό εντυπωσίασε το γεγονός ότι μια μικρή οινοποιητική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε πρόσφατα στη Χίο κατόρθωσε ήδη να μπει στην αυστραλιανή αγορά -και μάλιστα εντυπωσιακά- με σλόγκαν «η επιστροφή του μύθου». Ο μύθος λέει ότι ο θεός Διόνυσος ευλόγησε την Χίο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πολύ καλή φήμη κυρίως για τον περίφημο «Αριούσιο οίνο» που καλλιεργήθηκε στα βορειοδυτικά του νησιού. Λόγω της μετανάστευσης η περιοχή ερήμωσε δημογραφικά και μόλις το 2004, με στόχο την αναζωογόνησή της, περίπου 36 μέτοχοι σύστησαν την εταιρεία «Αριούσιος».
Στόχος των μετόχων της εταιρείας, που είτε κατάγονταν από τη βόρεια Χίο, είτε την είχαν λατρέψει, ήταν «η αντιστροφή του κλίματος ερήμωσης της περιοχής και της εμφύσησης μιας αναπτυξιακής προοπτικής σε ολόκληρη την περιοχή παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο με επόμενες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ή κινητοποιώντας με το παράδειγμα τους νέες δυνάμεις από άλλους ιδιώτες».Φύτεψαν δικούς τους αμπελώνες με χιώτικες ποικιλίες και δημιούργησαν ένα οινοποιείο που βρίσκεται στον οικισμό Εγρηγόρος της βόρειας Χίου σε προνομιακό σημείο με θέα στο Αιγαίο. Το οινοποιείο, το πρώτο και μοναδικό της Χίου, λειτούργησε για πρώτη φορά το 2008 και φέτος εξάγει τα κρασιά του και στην Αυστραλία, μια χώρα από τις πρώτες σε παραγωγή κρασιού παγκοσμίως, ενώ πρόσφατα εγκαινιάστηκαν οι εξαγωγές κρασιών της και στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Πιστεύουμε πως η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες. Στόχος μας είναι η διεθνής αγορά και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατορθώσαμε να εξάγουμε τα κρασιά μας σε χώρες όπως η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της «Αριούσιος», Δημήτρης Κεφάλας.
Ο επισκέπτης στο οινοποιείο της «Αριούσιος» μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους παραγωγής του κρασιού, να κατέβει στα κελάρια με τα δρύινα βαρέλια και να δει μια μικρή συλλογή παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων και αντικειμένων. Στο χώρο λειτουργεί επίσης και κατάστημα λιανικής πώλησης κρασιών και αντικειμένων που έχουν σχέση με το κρασί. Υπάρχει χώρος όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την ιστορία του τόπου, σε σχέση με το κρασί, από την προβολή σχετικού dvd. Μπορεί επίσης να γευτεί τα κρασιά, με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων καθώς λειτουργεί αίθουσα γευσιγνωσίας-οινογνωσίας.

2011-12-13

Πηγή:ana-mpa