ΗΠΑ: Προϋπόθεση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας

Η διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα, Πολ Γουόλερς, σε συνέντευξη του στο εβδομαδιαίο περιοδικό των Σκοπίων Kapital.

«Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ είναι γνωστές και επαναλαμβάνονται σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης: η ‘’Μακεδονία’’ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ όταν διευθετηθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας. Εμείς, προτρέπουμε τη ‘’Μακεδονία’’ και την Ελλάδα να συνεργάζονται και να βρουν μια λύση που θα είναι αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές. Και φυσικά συνεχίζουμε να προτρέπουμε τη ‘’Μακεδονία’’ να συνεχίσει να εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Γουόλερς.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας αυτής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Η ετυμηγορία του ΔΔΧ δεν έλυσε τη βασική διαφορά μεταξύ της ‘’Μακεδονίας’’ και της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, οι ‘’Μακεδόνες’’ ηγέτες πρέπει να σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τους. Ούτε η Διεθνής Κοινότητα, ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να λύσουν το ζήτημα και γι` αυτό θα διεμήνυα στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται σοβαρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ προκειμένου να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η διαδικασία στον ΟΗΕ υπό τον Μάθιου Νίμιτς συνεχίζει να αποτελεί τον μοναδικό τρόπο, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ τονίζει στην ίδια συνέντευξη ότι υπάρχει πρόβλημα στην ΠΓΔΜ με τη λειτουργία του κράτους δικαίου, καθώς όπως σημειώνει, οι πολίτες της χώρας είναι πεπεισμένοι ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επίσης, θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με την ελευθερία της έκφρασης και χαρακτηρίζει «ανησυχητικό» το γεγονός ότι μεγάλα ανεξάρτητα ΜΜΕ στην ΠΓΔΜ, το τελευταίο διάστημα αναγκάστηκαν να κλείσουν.

2011-12-20

agelioforos.gr