Η γαλλική Βουλή ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Παρά τους «βρυχηθμούς» της Τουρκίας για μη αναστρέψιμες συνέπειες στις διμερείς σχέσεις, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν έξω από την Εθνοσυνέλευση κατά του νομοσχεδίου. Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης.

Εξαγριωμένη η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ανακαλεί τον Τούρκο πρεσβευτή στο Παρίσι και «δείχνει» οικονομικά αντίποινα, μιλώντας για απόπειρα του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να αποσπάσει τις ψήφους των 500.000 Αρμενίων που ζουν στη Γαλλία εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

H Γαλλία έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001. Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, συντάχθηκε στη νομοθετική βάση της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία από το 1990.

Προβλέπει ανώτατη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45 χιλιάδων ευρώ και στις αρχές του έτους πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στη Γερουσία.

Οι υποστηρικτές του εκφράζουν την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί και από τη Γερουσία πριν από την διακοπή των εργασιών του γαλλικού κοινοβουλίου στα τέλη του Φεβρουαρίου εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Η κοινοβουλευτική επικύρωση ήλθε με ανάταση της χειρός και υποστηρίχθηκε από μεγάλη πλειοψηφία των περίπου 50 παριστάμενων βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση.

Λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στο Παρίσι Ενγκίν Σολάκογλου δήλωσε ότι «ο πρεσβευτής θα αναχωρήσει για την Τουρκία αύριο [όπου θα παραμείνει] επ` αόριστον».

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε ήδη καλέσει τη γαλλική ηγεσία να αντιταχθεί στο νομοσχέδιο, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τη Γαλλία με βαρύτατες, μη αναστρέψιμες συνέπειες εφόσον εγκριθεί η νομοθεσία.

Αντιμέτωπη και με την άρνηση του Νικολά Σαρκοζί για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν έχει τίποτα να χάσει από έναν «πολιτικό καβγά» με το Παρίσι.

Σε επιστολή του προς τον Γάλλο πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως η προτεινόμενη νομοθεσία είναι «εχθρική» και στοχοποιεί άμεσα την Τουρκία και τους Τούρκους που ζουν στη Γαλλία.

«Αυτού του είδους οι κινήσεις θα έχουν βαριές συνέπειες για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο, και η ευθύνη θα βαρύνει εκείνους που βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία» ανέφερε.

Σε ακόλουθη συνέντευξη Τύπου, το Σάββατο, ο Ερντογάν δήλωνε ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση θα πρέπει αντίθετα να ασχοληθεί με τις γαλλικές ενέργειες στην Αφρική.

«Θα μπορούσε να ερευνήσει πόσους ανθρώπους σκότωσαν Γάλλοι στρατιώτες στην Αλγερία, καθώς και την ανάμειξή τους στη δολοφονία 800.000 ανθρώπων στη Ρουάντα [το 1994]» είπε ο Ερντογάν.

Από την Άγκυρα εξετάζονται, επίσης, εμπορικές κυρώσεις ως αντίποινα κατά της Γαλλίας -περίπου 1.000 γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

2011-12-22

tanea.gr