ΕΕ: Δεν «παραιτείται» από το πετρελαϊκό εμπάργκο παρά τις ιρανικές απειλές

Διά της Κάθριν Άστον, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί της πρόθεσής της να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν παρά τις απειλές της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι εάν επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο θα «απαντήσει» κλείνοντας τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνά το 40% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τη μεταφορά πετρελαίου.

Σεβασμό της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας ζητά την ίδια στιγμή η Γαλλία από την Τεχεράνη, με φόντο τις απειλές που εκτοξεύει για τα Στενά του Ορμούζ, και οι οποίες οδήγησαν υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου με το αργό να κυμαίνεται στα 101,50 δολάρια, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή μίας νέας σειράς κυρώσεων εναντίον του Ιράν και δεν θα παραιτηθούμε από αυτή μας την πρόθεση» δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Η επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης ενδέχεται να αποφασιστεί στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 30ής Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες», προσέθεσε.

Τον Δεκέμβριο η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, στην περίπτωση που Τεχεράνη δεν δεσμευθεί να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Όμως οι Ευρωπαίοι παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το αν είναι απαραίτητο να επιβληθεί εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται υπέρ της επιβολής εμπάργκο στις εξαγωγές του ιρανικού αργού πετρελαίου, όμως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αντίθετες. Η Τεχεράνη πωλεί στην Ευρώπη περίπου 450.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, κυρίως στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί κάλεσε την Τετάρτη το Ιράν να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, επιτρέποντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα και στενά» δήλωσε ο κπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

«Τα Στενά του Ορμούζ είναι διεθνή. Ως αποτέλεσμα όλα τα πλοία, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, έχουν το δικαίωμα να διέρχονται απ` αυτά βάσει της Σύμβασης του 1982 του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς ναυτιλιακές συνήθειες» δήλωσε.

Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιεί, εν τω μεταξύ, από το Σάββατο ναυτικές ασκήσεις δέκα ημερών γύρω από τα Στενά του Ορμούζ.

Στο μεταξύ, σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες έχουν ενισχύσει τους δεσμούς τους με την Τεχεράνη, θα βρεθεί ο πρόεδρος του Ιράν τον Ιανουάριο.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα επισκεφθεί τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τον Ισημερινό, ενώ θα συμμετάσχει και στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα.

«Στη διάρκεια της περιοδείας, που θα ξεκινήσει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ο Αχμαντινετζάντ θα μεταβεί πρώτα στο Καράκας για να επισκεφθεί τον Ούγκο Τσάβες» ανέφερε ο Μοχαμάντ Ρεζά Φοργανί, διευθυντής διεθνών σχέσεων του γραφείου της ιρανικής προεδρίας.

«Στη συνέχεια θα πάρει μέρος στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα, που επανεξελέγη τον Νοέμβριο» πρόσθεσε.

Έπειτα θα μεταβεί στην Κούβα και τον Ισημερινό, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους των δύο χωρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

2011-12-29

epikaira.gr