Σταθεροποίηση της Ευρωζώνης στα τέλη του 2012 βλέπει ο Β. Σόιμπλε

Σταθεροποίηση της Ευρωζώνης μέσα στους επόμενους 12 μήνες προβλέπει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης της ζώνης του ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη του 2012 θα έχει τεθεί υπό έλεγχο η κρίση χρέους.

«Πιστεύω ότι τους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε θέσει τον κίνδυνο της μετάδοσης  της κρίσης υπό έλεγχο και θα έχουμε σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη» δήλωσε ο Σόιμπλε, αν και αναγνωρίζει ότι «τα προβλήματα ορισμένων χωρών είναι ιδιαιτέρως σοβαρά» και ότι η επίλυσή τους θα χρειαστεί καιρό.

Σε ερώτηση για το αν αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης ο Βόλφανγκ Σόιμπλε απάντησε χαρακτηριστικά: «Βάσει των όσων γνωρίζω αυτή τη στιγμή, ναι».

«Οι Έλληνες πρέπει να δουν φως στο τούνελ»

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει έμφαση στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, μέσω του οποίου το συνολικό χρέος της χώρας πρόκειται να μειωθεί σε ποσοστό 120% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020.»

» Πέραν τούτου η Ελλάδα πρέπει μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και μέσω μιας αποτελεσματικότερης χρήσης της βοήθειας από την ΕΕ να επιστρέψει και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και μέσω της εξαγωγής της ενέργειας αυτής στο εξωτερικό».

«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να δει φως στην άκρη του τούνελ» τόνισε ο Σόιμπλε.

Για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε πως σε ορισμένα ζητήματα υπάρχει ανάγκη να βελτιωθούν τα πράγματα:

«Εμείς πρέπει να προσφέρουμε στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια όσον αφορά τη δημιουργία μίας λειτουργικής οικονομικής διοίκησης, και αυτό θα πράξουμε.»

» Το ίδιο ισχύει και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων: εδώ χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή των εξαγγελθέντων στην πράξη. Και η περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας χρειάζεται επίσης πάντα και την ύπαρξη των επενδυτών».

Αναφορικά με το κούρεμα χρέους, αντιτάχθηκε στην άποψη του επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Ακερμαν ότι στο haircut θα πρέπει να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας, υπενθυμίζοντας ότι «oύτως ή άλλως ο δημόσιος τομέας αναλαμβάνει το κομμάτι που δεν μπορεί να αναλάβει ο ιδιωτικός».

Αναγκαία η ολοκλήρωση του ESM

Ο ίδιος υποστήριξε πως ότι η νομισματική ένωση είναι κοινή με τη μοίρα των χωρών και τόνισε ότι οι ηγέτες της Ευρώπης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν μια κατάρρευσή της.

Επανέλαβε δε τις εκκλήσεις προς την Ευρώπη να τεθεί σε λειτουργία ο ESM μέχρι τα μέσα του 2012, για να διασφαλιστεί η συγκράτηση της κρίσης της Ευρωζώνης μέχρι το τέλος του επομένου έτους και πρόσθεσε ότι όσο το δυνατό συντομότερα συγκεντρωθούν τα 80 δισ. ευρώ για να δοθούν στο ESM, ώστε να ενισχύσει την ισχύ του στα 500 δισ. ευρώ, τόσο το καλύτερο θα είναι.

«Αυτό θα είναι και η ισχυρότερη ένδειξη ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης στηρίζουν το νόμισμά τους σε όλες τις περιπτώσεις. Αλλά θα το πω ξανά. Η Γερμανία δεν πρόκειται να ενεργήσει όπως τα φρένα, για να λύσει την κρίση μόνη της» δήλωσε.

Προειδοποίησε ακόμη για πιθανή πιστωτική κατάρρευση σε κάποια μέλη του ευρώ, αν και αυτή η δυσκολία τους να βρουν εύκολα χρηματοδότηση, μπορεί να τις ενθαρρύνει να εφαρμόσουν πιο σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές.

Θέλοντας να αναδείξει και τις θετικές πτυχές της ευρωπαϊκής κρίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Τα υψηλά επιτόκια που πληρώνουν κάποιες χώρες για να δανειστούν, ίσως να μην είναι τόσο άσχημο γεγονός, διότι μπορεί να τις κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται να βάλουν ένα φρένο στα αίτια της κρίσης: στο χρέος που είναι τόσο υψηλό και στην επιδιόρθωση της ανταγωνιστικότητας».

2011-12-30

tanea.gr