«Κατ` αρχήν συμφωνία» στην ΕΕ για εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο

Σε «κατ` αρχήν συμφωνία» έχουν καταλήξει, όπως διαρρέει από τις Βρυξέλλες, τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου του Ιράν, αναφορά που προκάλεσε άνοδο στην τιμή του αργού στις ξένες αγορές.

Όσα μέλη της ΕΕ απέρριπταν το εμπάργκο -ανάμεσά τους φέρεται να βρισκόταν και η Ελλάδα- ήραν τις επιφυλάξεις τους.

Μετά τις αναφορές πως οι Βρυξέλλες πλησιάζουν στην επιβολή εμπάργκο, η τιμή του αργού μπρεντ κυμαινόταν στα 114 δολ., ενισχυμένη κατά 2 δολ. σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Η Τεχεράνη, εκτός από προειδοποιήσεις πως θα εμποδίσει τη μεταφορά αργού οποιασδήποτε προέλευσης προς τα δυτικά, απορρίπτει τις ευρωπαϊκές «απειλές» υποστηρίζοντας πως είναι σε θέση να βρει άμεσα άλλους αγοραστές για την πετρελαϊκή της παραγωγή.

«Επήλθε η κατ` αρχήν συμφωνία για να προχωρήσουν τα πράγματα» όσον αφορά το εμπάργκο αγοράς αργού πετρελαίου του Ιράν ανέφεραν οι πηγές του Reuters, συμπηρώνοντας όμως πως «απομένει πολλή δουλειά μέχρι την 30ή Ιανουαρίου» -οπότε και αναμένεται η σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Όπως διαρρέει από τους ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους, έχουν εκλείψει οι αντιθέσεις Ευρωπαίων εταίρων για την επιβολή εμπάργκο και πλέον συζητώνται οι όροι επιβολής του.

Επιφυλάξεις, σημειώνει το Reuters, προέρχονταν από την Ελλάδα («το ένα τρίτο των αναγκών της οποίας» καλύπτεται με ιρανικό πετρέλαιο) αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία, επίσης σημαντικούς αγοράστές της ιρανικής παραγωγής.

Και το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρει πως η Ελλάδα αποφάσισε να αλλάξει την στάση της στο ζήτημα και να υποστηρίξει την επιβολή απαγόρευσης στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα από τις συνολικές εξαγωγές ιρανικού αργού, όταν έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής για την Τεχεράνη μετά την Κίνα.

2012-01-04

tanea.gr