Δεν έπεισε η τηλε-απολογία του Βουλφ, έρχεται «βόμβα» από την Bild

Αντιμέτωπος με κύμα επικρίσεων παραμένει ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος μάλλον δεν έπεισε κανέναν με την τηλεοπτική συνέντευξη κατά την οποία παραδέχθηκε μεν «σοβαρά λάθη» στην υπόθεση του αμφιλεγόμενου δανείου που έλαβε από επιχειρηματία και τις πιέσεις που άσκησε προς τον Τύπο, αλλά τόνισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Η αντιπολίτευση και ο γερμανικός Τύπος «κατακεραυνώνουν» τον πρόεδρο της Γερμανίας. Η Bild τον κατηγορεί ότι είπε ψέματα σχετικά με το επίμαχο μήνυμα που άφησε στον τηλεφωνητή του αρχισυντάκτη της Κάι Ντίκμαν, και λέει ότι «προς αποφυγή παρανοήσεων» θα δημοσιοποιήσει την απομαγνητοφώνηση.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει ότι ο Βουλφ άφησε μήνυμα στον τηλεφωνητή του Ντίκμαν, απειλώντας το έντυπο με πόλεμο και νομικές συνέπειες εάν δημοσιοποιήσει την υπόθεση.

Στη συνέντευξη ο Γερμανός πρόεδρος παραδέχθηκε πως ήταν «σοβαρό λάθος» το τηλεφώνημα, ωστόσο είπε πως απλώς ήθελε να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση του σχετικού άρθρου κατά μία ημέρα προκειμένου να έχει χρόνο για να δώσει την απάντησή του.

«Παρατηρήσαμε με έκπληξη την ανακοίνωσή σας στην τηλεόραση ότι το το μήνυμα στον τηλεφωνητή δεν ήταν για να σταματήσει το άρθρο για το δάνεια της κατοικίας σας, αλλά για να το καθυστερήσετε για μία ημέρα» δήλωσε την Πέμπτη ο αρχισυντάκτης της Bild Κάι Ντίκμαν.

Και προσέθεσε: «Προς αποσαφήνιση της παρανόησης για τα κίνητρα και το περιεχόμενο της κλήσης σας, θεωρούμε απαραίτητο να δημοσιοποιήσουμε την απομαγνητοφώνηση του μηνύματός σας»...

Χαρακτηριστικοί για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος του Κρίστιαν Βουλφ είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του γερμανικού Τύπου: Financial Times Deutschland: «Αίτηση χάριτος μέσω τηλεόρασης», Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η αμφιβολία παραμένει», Süddeutsche Zeitung: «Έχετε κατανόηση είμαι πρωτάρης», Der Spiegel: «Ήταν ένα τίποτα».

Για την Suddeutsche Zeitung  «το θέμα που τίθεται είναι ποιος μπορεί να ξαναδώσει κύρος στο θώκο του προέδρου. Ο Βουλφ πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει, όμως αυτή είναι μόνο η δική του άποψη».

«Ο Βουλφ πρέπει να κάνει περισσότερα από το να γαντζώνεται απλώς στη θέση του» γράφει η Frankfurter Rundschau κάτω από ένα σκίτσο που απεικονίζει τον πρόεδρο της Γερμανίας να κάθεται σε μία πολυθρόνα που είναι πολύ μεγάλη για εκείνον.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η συνέντευξη Βουλφ δεν έπεισε, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Χουμπέρτους Χάιλ δήλωσε ότι «ο Κρίστιαν Βουλφ δεν είναι θύμα των κακών μέσων ενημέρωσης ή κάποιας εκστρατείας των μίντια. Αντιμετωπίζει προβλήματα για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος».

Η πρόεδρος του κόμματος Η Αριστερά Γκεζίνε Λετς υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος έχει μια προβληματική σχέση με τον Τύπο, την αλήθεια και το χρήμα».

Από την πλευρά της συμπολίτευσης η στήριξη είναι χλιαρή χωρίς να έχει υπάρξει επί του παρόντος κάποια επίσημη αντίδραση από ανώτερο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ -η οποία μέχρι στιγμής στηρίζει τον σύμμαχό της Κρίστιαν Βουλφ.

Η στήριξη της Μέρκελ έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής την πολιτική του επιβίωση. Η Γερμανίδα καγκελάριος, που πρότεινε προσωπικά τον Βουλφ για την προεδρία το 2010, θέλει να αποφύγει τον περισπασμό μίας παρατεταμένης και διχαστικής συζήτησης για το διάδοχο του Βουλφ.

Και ως βασική του σύμμαχος γνωρίζει ότι κινδυνεύει να βρεθεί και εκείνη αντιμέτωπη με κατηγορίες για κακή κρίση.

2012-01-05

tanea.gr