Προτεραιότητα στην Ασία δίνει η νέα αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε σήμερα ότι θα διατηρήσει την "στρατιωτική υπεροχή" των ΗΠΑ στον κόσμο παρά τις απαραίτητες περικοπές που θα γίνουν, κατά την παρουσίαση της νέας αμερικανικής αμυντικής στρατηγικής.

  
"Το έθνος μας βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο", ανέφερε ο Ομπάμα στην εισαγωγή του. "Ο στρατός μας θα είναι μικρότερος, όμως ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τη στρατιωτική υπεροχή τους, με ένοπλες δυνάμεις που θα είναι ευκίνητες, ευέλικτες και έτοιμες (να αντιμετωπίσουν) κάθε ενδεχόμενο και κάθε απειλή", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του στο Πεντάγωνο, έχοντας πλάι του τον υπουργό Άμυνας Λίον Πανέτα.

  
Ο Ομπάμα υπογράμμισε επίσης ότι στο εξής θα δώσει προτεραιότητα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, μια "κρίσιμη περιοχή", όπως την χαρακτήρισε. Στο μέλλον οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους εκεί καθώς σήμερα "γυρίζουν σελίδα" μετά από μια δεκαετία πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

  
Η νέα στρατηγική προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα διατηρούν μια δύναμη ικανή να κερδίσει έναν πόλεμο ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να αποτρέπει τον εχθρό να επιτύχει τους στόχους του σε μια δεύτερη σύγκρουση. Μέχρι τώρα ο στόχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ήταν να μπορούν να υπερισχύουν σε δύο διαφορετικούς πολέμους ταυτόχρονα.

  
Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε εξάλλου την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της κυβερνητικής και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να είναι σε θέση να μειώσουν ακόμη περισσότερο το πυρηνικό οπλοστάσιό τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν την ασφάλειά τους.

  
Ο Ομπάμα ξεκίνησε την αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής το περασμένο καλοκαίρι, αφού ζήτησε από το Πεντάγωνο να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό μετά από μια δεκαετία συνεχούς αύξησης των δαπανών. Η στρατηγική του στοχεύει στον καθορισμό των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ και τον ακριβή προσδιορισμό των αμυντικών δαπανών ενόψει των περικοπών. Τον περασμένο Αύγουστο ο πρόεδρος και το Κογκρέσο συμφώνησαν να μειώσουν τις δαπάνες του τομέα εθνικής ασφάλειας κατά περισσότερα από 450 δισ. δολάρια κατά την επόμενη δεκαετία. Ενδέχεται επίσης να τεθούν σε εφαρμογή "αυτόματες" περικοπές που θα μειώσουν τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου κατά άλλα 600 δισ. δολάρια, εκτός και αν το Κογκρέσο βρει εναλλακτική λύση.

  
Στη νέα στρατηγική που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ομπάμα δεν δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία για το κατά πόσο θα μειωθεί το στράτευμα ή πού ακριβώς θα γίνουν περικοπές. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ωστόσο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο αριθμός των στρατιωτών και των πεζοναυτών ενδέχεται να μειωθεί κατά 10-15% εντός της επόμενης δεκαετίας.

2012-01-05

epikaira.gr