Μέρκελ-Λαγκάρντ συζήτησαν για PSI και ελληνική κρίση

Τρόπους εξόδου από την κρίση χρέους που πλήττει την ΕΕ συζήτησαν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών ετέθη η κατάσταση στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής κρίσης σε συνάρτηση με τη επικείμενη άφιξη των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησαν κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας χθες το βράδυ στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Για την καγκελαρία επρόκειτο για μια άτυπη συνάντηση ανταλλαγής απόψεων και για τον λόγο αυτόν δεν ακολούθησε συνέντευξη τύπου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα της συνάντησης.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το Βερολίνο, Μέρκελ και Λαγκάρντ συζήτησαν κάτω από ποιους όρους θα δώσει το ΔΝΤ το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας στην υπερχρεωμένη Ελλάδα.

Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, PSI, είναι βασική προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο στήριξης. Θεωρείται βέβαιο ότι η κα Λαγκάρντ εξέθεσε στην καγκελάριο την εκτίμηση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 50% ή το επιτόκιο θα πρέπει να είναι χαμηλότερο προκειμένου να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Εάν η απομείωση του ελληνικού χρέους δεν είναι μεγαλύτερη από 50%, τότε θα πρέπει ή η Ελλάδα να κάνει μεγαλύτερες περικοπές ή οι χώρες του ευρώ να αυξήσουν τους πόρους του δευτέρου πακέτου, πράγμα δύσκολο στα συμφραζόμενα της επερχόμενης ύφεσης στη ζώνη του ευρώ.

Συζητήθηκαν επίσης η κρίση στην Ουγγαρία και θέματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης. «Η καγκελάριος και η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβαν την υποστήριξή τους σε μια πολιτική που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πριν από την συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε συνομιλίες με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα.

2012-01-11

skai.gr