Δυναμώνουν οι φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της Νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης

Το σχέδιο ευρωπαϊκής συνθήκης, που θα ενισχύει τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι "απαράδεκτο" ως έχει σήμερα με την αναθεωρημένη στις αρχές Δεκεμβρίου εκδοχή του, επειδή ελαχιστοποιεί τον ρόλο των θεσμών της Ευρώπης, ιδίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφεραν σήμερα οι επικεφαλής πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ο Γερμανός Ελμαρ Μπροκ, ο Ιταλός σοσιαλιστής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο Βέλγος Φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφστατ, ο Γάλλος οικολόγος Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, όλοι μέλη της ομάδας Εργασίας, που ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι συνέστησε για να μελετηθεί αυτή η συνθήκη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο, στο εν λόγω σχέδιο τα προνόμια της Επιτροπής Βρυξελλών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα περικοπούν, ενώ θα επιβληθεί ήπια δημοσιονομική πειθαρχία για τα 27 μέλη της ΕΕ. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα περιοριστεί στο να διαπιστώνει, αν τα μέλη της Ένωσης έχουν υιοθετήσει συνταγματική διάταξη ή ισοδύναμη νομοθετική περί υποχρεωτικώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ("χρυσός κανόνας").

Στην πρώτη εκδοχή το ίδιο θεσμικό όργανο επιλαμβανόταν και του ύψους των δημοσίων ελλειμμάτων, ρύθμιση στην οποία το Παρίσι εναντιώθηκε σθεναρά.

Ως έχει σήμερα πλέον το σχέδιο, η Επιτροπή στις Βρυξέλλες απλά συντάσσει μιαν Έκθεση, εφόσον ένα μέλος δεν έχει περιλάβει στην έννομη Τάξη του τον "χρυσό κανόνα". Στη συνέχεια "τα συμβαλλόμενα μέρη" προσφεύγουν, για την απουσία αυτής της ρύθμισης, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στην αρχική εκδοχή, που δεν ισχύει πια, δικαίωμα προσφυγής είχε και η Επιτροπή των Βρυξελλών.

Ο στόχος είναι όλο το σχέδιο να κυρωθεί στις αρχές του Μαρτίου.

Το Λονδίνο εναντιώνεται προς το παρόν στο σκέλος που αφορά τα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

2012-01-11

epikaira.gr