Έντονες επικρίσεις ΕΕ για τις υποβαθμίσεις της S&P

Την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor`s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα συνολικά εννέα χωρών της ευρωζώνης επέκριναν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφήνοντας αιχμές για παλαιότερη ανακοίνωση της S&P που είχε δημοσιοποιηθεί κατά λάθος την οποία αργότερα ανακάλεσε, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν έκανε λόγο για «αντιφατική απόφαση».

«Αφού εξακρίβωσα ότι αυτή τη φορά δεν δημοσιοποιήθηκε κατά λάθος, λυπούμαι για την αντιφατική απόφαση της Standard and Poor`s σχετικά με την αξιολόγηση αρκετών κρατών-μελών της ευρωζώνης, τη στιγμή που η ευρωζώνη λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα σε όλα τα μέτωπα της αντίδρασής της στην κρίση», ανέφερε ο Ρεν.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες προωθούν την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτική μεταρρύθμιση στα κράτη-μέλη μας, απαντούν στα ευάλωτα σημεία του τραπεζικού τομέα και ενισχύουν την οικονομική μας διακυβέρνηση», συμπλήρωσε.

«Κατάπληκτος» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης για να υποβαθμίσει τις χώρες, τη στιγμή που η ευρωζώνη λαμβάνει αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν κινητοποιηθεί» για την ενίσχυση του ελέγχου των δημοσιονομικών και τη διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης, «μένω κατάπληκτος για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης S&P, και επί της ουσίας, για την αξιολόγησή του που δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του.

«Πέρα από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, που είναι μια γνώμη μεταξύ άλλων, αυτό που νομίζω είναι το σημαντικότερο, είναι η αντικειμενική οικονομική εκτίμηση της παρούσας κατάστασης που κάνουμε», είπε ο γάλλος επίτροπος.

Ο Μπαρνιέ επισήμανε το γεγονός ότι «παντού, σε κάθε χώρα, καταβάλλεται πρωτοφανής προσπάθεια για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, κοινοί κανόνες καθιερώνονται διασφαλίζοντας για το μέλλον μια οικονομική και δημοσιονομική ένωση που πρέπει να συμβαδίσει με την νομισματική ένωση, και στο τέλος, υπάρχει σαφής δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» να υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

«Ο δρόμος ως την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι μακρύς» και αυτό επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή απόφαση της Standard & Poor’s να υποβαθμίσει εννέα χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε κομματική συνάντηση στο Κίελο, η κ. Μέρκελ προσπάθηκε να υποβαθμίσει τη σημασία των αποφάσεων του οίκου αξιολόγησης. «Επισημαίνω ότι δεν πρόκειται παρά για αποφάσεις του ενός εκ των τριών οίκων αξιολόγησης. Η απόφαση αυτή δεν μάς αιφνιδίασε εντελώς μετά τις συνομιλίες των τελευταίων εβδομάδων», είπε.

Αναφερόμενη στη Γαλλία, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η αξιολόγηση ΑΑ «δεν είναι ουσιαστικά κακή».

Επιχείρησε εξάλλου να καθησυχάσει τους φόβους για τυχόν επιπτώσεις λόγω της υποβάθμισης στη γερμανική συμβολή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. «Δεν πιστεύω ότι οι υποβαθμίσεις (της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών της ευρωζώνης) θα έχουν καθ` οιονδήποτε τρόπο επίπτωση ότι η Γερμανία θα πρέπει να κάνει περισσότερα από άλλους», τόνισε.

Όπως εξήγησε, δεν σκέφτηκε ποτέ ότι μια αξιολόγηση τριπλού Α είναι απαραίτητη για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). «Οι υποβαθμίσεις δεν θα τορπιλλίσουν το έργο του ΕFSF και δε βλέπω να υπάρχει ανάγκη να αλλάξει κάτι στο ταμείο αυτό.»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε σε δηλώσεις του στο κανάλι RTL ότι δεν θα πρέπει να «υπερεκτιμώνται» οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης. «Αυτό που καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων», διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ευρωζώνη θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες της και θα «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

«Η έξοδος από την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είναι μια υποβάθμιση, μια προς τα κάτω αναθεώρηση κατά μία βαθμίδα, αλλά δεν είναι και η καταστροφή», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. Πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση σημαίνει πως πρέπει «να ακολουθήσουμε και διευρύνουμε το πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Πρέπει να διατηρήσουμε την απασχόληση», κατέληξε.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας ήταν μια «αναμενόμενη» απόφαση, αλλά ήλθε σε «ακατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να «δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί».

«Μπορούμε να πούμε ότι ήλθε σε ακατάλληλη στιγμή δεδομένων των προσπαθειών της ευρωζώνης, προσπαθειών που αναγνωρίζουν άλλωστε και οι επενδυτές», τόνισε ο Φιγιόν και πρόσθεσε ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σήμα συναγερμού που δεν πρέπει να δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί».

Η Γαλλία έχασε χθες το τριπλό Α από τον οίκο S&P που πλέον αξιολογεί την πιστοληπτική της ικανότητα στο ΑΑ+, μια βαθμίδα χαμηλότερα. Η S&P υποβάθμισε επίσης οκτώ ακόμη χώρες της ευρωζώνης.

S&P: Δεν λήφθηκε υπόψη το σενάριο διάσπασης της ευρωζώνης

Η διάσπαση της ευρωζώνης δεν είναι ένα σενάριο που έλαβε υπόψη της η Standard and Poor`s στην χθεσινή της απόφαση για υποβάθμιση εννέα χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχο του οίκου.

«Η διάσπαση της ζώνης του ευρώ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη σε κάθε μια από τις αποφάσεις που πήραμε σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα» των ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ο Μόριτς Κρέμερ, υπεύθυνος για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κρατών στην S&P.

Ο αξιωματούχος της S&P εμφανίστηκε πολύ επικριτικός για την διακυβέρνηση στην Ευρώπη, της οποίας η αδυναμία για την αντιμετώπιση της κρίσης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό, όπως είπε, την απόφαση της S&P να υποβαθμίσει την αξιολόγηση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, σε ορισμένες μάλιστα κατά δυο βαθμίδες.

«Το πολιτικό περιβάλλον στη ζώνη του ευρώ δεν στάθηκε στο ύψος των αυξανόμενων προκλήσεων που δημιουργήθηκαν από την κρίση», δήλωσε ο κ. Κρέμερ ερωτηθείς από αναλυτές και δημοσιογράφους. Έκρινε μάλιστα ότι οι κίνδυνοι στη ζώνη του ευρώ παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχει 40% πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη, η οικονομία της οποίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και κατά 1,5% φέτος.

«Προβλέπουμε τώρα ύφεση με κατά 40% πιθανότητα για το τρέχον έτος», δήλωσε ο κ. Κρέμερ. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά περίπου 1,5%», πρόσθεσε.

2012-01-14

naftemporiki.gr