Καθαρή νίκη Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο 7ος Πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Στην ασφαλή αυτή εκτίμηση οδηγούν τα αποτελέσματα όλων των γαλλικών exit polls, που ανακοινώθηκαν στις 8 ακριβώς ώρα Γαλλίας, την ώρα δηλαδή που έκλειναν και επισήμως οι κάλπες.

Συγκεκριμένα, οι TNS Sofre δίνει τη διαφορά Ολάντ - Σαρκοζί στο 52%-48%, η IFOP στο 52,7% - 47,3%, η Harris στο 52,1% - 47,9% και η CSA στο 51,8% - 48,2%.

Η συμμετοχή κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 82%, ελαφρά υψηλότερη από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες αλλά χαμηλότερη από τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007.

Ο Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε απόψε την ήττα του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία χαιρετίζοντας τον αντίπαλό του, τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ ως τον νέο πρόεδρο, σε δημόσια δήλωσή του.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την ήττα αυτή», είπε ο Σαρκοζί ενώ το πλήθος των οπαδών του στο Παρίσι φώναζε «όχι».

«Ηττήθηκα και δεν είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του», πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για μια νέα εποχή, στην οποία η θέση του δεν θα είναι η ίδια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική ζωή.

Μάλιστα δήλωσε σε στελέχη και οπαδούς του κόμματός του ότι «δεν θα ηγηθεί της μάχης των βουλευτικών εκλογών», την οποία όμως θεωρεί ότι το UMP μπορεί να κερδίσει.

Η προσκείμενη στην κεντροαριστερά Liberation στον ιστότοπό της ανακοινώνει τη νίκη Ολάντ με τον τίτλο «Ήρθε η ώρα της Αριστεράς», ενώ και όλα τα υπόλοιπα γαλλικά ΜΜΕ έχουν ήδη ανακηρύξει τον Ολάντ πρόεδρο της Γαλλίας.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ως πιθανότερο ποσοστό νίκης του Ολάντ το 51,9%, ενώ ο Σαρκοζί περιορίζεται στο 48,1%.

Από το στρατόπεδο Ολάντ, σημειώνεται πως ο νέος Γάλλος πρόεδρος θα επικοινωνήσει από απόψε με την καγκελάριο ’νγκελα Μέρκελ.

Ο Ολάντ θα ορκιστεί το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο Ολάντ θα συμμετάσχει στην πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

2012-05-06