Κατά των ιχθυοκαλλιεργειών σε Κάλαμο και Καστό το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας
Την αρνητική γνωμοδότηση στο αίτημα της εταιρίας SEA FARM του ομίλου ΝΗΡΕΑ για αύξηση της δυναμικότητας της από τους 460 στους 575 τόνους, αιτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Καλάμου Φώτης Σώλος προς τα μέλη του Δ.Σ. , η συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα παρουσία αρκετών κατοίκων των νησιών Καλάμου και Καστού που παρευρέθηκαν στην συνεδρίαση, προκειμένου να στηρίξουν το αίτημα του Αντιδημάρχου τους.
Ο κ. Σώλος ζήτησε επιπλέον την συνδρομή του Σώματος προκειμένου να επιτευχθεί η απομάκρυνση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της υπάρχουσας μονάδας από τον Κάλαμο και ο αποχαρακτηρισμός των περιοχών γύρω από τα νησιά Κάλαμος και Καστός ως περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν στην περιοχή τους μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών από άλλες περιοχές που δεν τις θέλουν.
Τέλος εισηγήθηκε τη γνωμοδότηση τους ώστε τα νησιά Κάλαμος και Καστός, καθώς και ο θαλάσσιος χώρος που τα περιβάλλει να μπουν στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό (ΥΠΕΚΑ) και στο χωροταξικό της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές.
«Πρόκειται για αποφάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των νησιών μας που έχουν προκαλέσει την ανησυχία και την οργή των συνδημοτών μας στον Κάλαμο, στον Καστό και στην Επισκοπή», ανέφερε ο κ. Σώλος στην εισήγηση του, για τα οποία πρόσθεσε στην συνέχεια έχουν εκδοθεί στο παρελθόν αρνητικά ψηφίσματα τόσο από την Δημοτικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό, όσο και από τους κατοίκους των εν λόγω νησιών.
Ο Αντιδήμαρχος Καλάμου πρόσθεσε στην συνέχεια ότι την ίδια πρόταση που θα συνοδευόταν από οργανωμένη επίσκεψη (Βουλευτή, Φορέων, Περιφερειάρχη, Δημάρχου και Αντιδημάρχων ) στο Υπουργείο, κατέθεσε και στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδρίασε πρόσφατα στην Λευκάδα. Ωστόσο παρόλο που δεν διαφώνησε κανείς, όπως είπε, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα καμία επίσκεψη στο Υπουργείο. «Ακόμα τους περιμένουμε», ανέφερε συγκεκριμένα.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Καρφάκης κάτοικος του Καλάμου και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ο οποίος με την ιδιότητα του βιολόγου και του πρώην υπαλλήλου συστημάτων εμπορικής διαχείρισης οικοσυστημάτων, αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική μελέτη η οποία κατατέθηκε από την εν λόγω εταιρία, η οποία όπως είπε, δεν εγγυάται την μη μόλυνση της θάλασσας, αφού από αυτήν απουσιάζει μελέτη με συγκεκριμένα μαθηματικά μοντέλα τα οποία θα δείχνουν την πορεία των ρύπων. Επίσης ανέφερε πως δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει τι θα συμβεί με τα ψάρια που θα το σκάσουν από τα κλουβιά, τα οποία εάν ενωθούν με άλλα ψάρια είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν μετάλλαξη στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για την ύπαρξη μιας μελέτης ερευνητικού ινστιτούτου της Ελλάδας, η οποία αναφέρει ότι τα ψάρια από τα κλουβιά αυτά φεύγουν με τόσο γρήγορο ρυθμό που μπορεί να προκαλέσει γενετική αλλοίωση στα ψάρια της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής. Αυτό σημαίνει όπως είπε, ότι ανεπανόρθωτα βλάπτεται το οικοσύστημα από την παραγωγική δραστηριότητα.
Κατά συνέπεια η καταστροφή για την τοπική οικονομία, τους φυσικούς μας πόρους είναι τεράστια και η βλάβη ανεπανόρθωτη, τόνισε, ενώ παρακάλεσε το Σώμα να δείξει την πρέπουσα ευαισθησία και να καταψηφίσει αυτό το σχέδιο ολοκληρωτικά.
Την διαβεβαίωση του για την αμέριστη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου στο θέμα αυτό εγγυήθηκε στον κ. Καρφάκη ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ Αραβανής Λευτέρης, ενώ τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Αραβανής Κων/νος.
Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για λήψη αντιφατικών αποφάσεων του κράτους, που αφορούν στο νησί της Λευκάδας. «Από την μία πλευρά ενώ το κράτος προσπαθεί να αναπτύξει τουριστικά το νησί με την έγκριση έργων όπως εκείνο της διάνοιξης του Διαύλου, και της δημιουργίας αγκυροβολίων στο Κάλαμο και στον Καστό και να δώσει έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών αλλά και τα δικά του, έρχεται κατόπιν σε αυτές τις περιοχές να αναπτύξει τέτοιες μονάδες που δεν συνάδουν με τον πρώτο στόχο», ανέφερε συγκεκριμένα. «Τι από τα δύο θα γίνει; Θα γεμίσουμε την περιοχή με κλουβιά ή θα την αναπτύξουμε τουριστικά;» αναρωτήθηκε κατόπιν.
Στην συνέχεια ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ξενοφώντα Βεργίνη, ο οποίος έθεσε δεδομένη τη στήριξη της παράταξης του, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για μη έγκαιρη τοποθέτηση στο θέμα αυτό από πλευράς Δημοτικής Αρχής, η οποία έδωσε το χρόνο στις εταιρίες να προχωρήσουν στις μελέτες εγκατάστασης, όπως υποστήριξε.
«Δυστυχώς υπάρχουν οι βαθμοί διοίκησης και έχουμε το Δήμο, την Περιφέρεια και το Υπουργείο. Γίνονται σχεδιασμοί στο υπουργείο, δίνονται κατόπιν εντολές στην Περιφέρεια, η Περιφέρεια κάθεται με τη Διαχειριστική Αρχή και σχεδιάζει για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων κατοίκων και περιοχών δίχως καμία πρωτογενή και στοιχειώδη τοποθέτηση των κατοίκων αλλά ακόμα και των Δημοτικών Αρχών. Θυμίζω ότι είχε έρθει ένα έγγραφο το οποίο επικαλείται η Περιφέρεια ότι είχε στείλει στο Δήμο και ότι ο Δήμος δεν είχε απαντήσει στο έγγραφο αυτό εάν πράγματι δέχεται στο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης τις ιχθυοκαλλιέργειες που είχε ήδη στήσει στην περιοχή Καστου και Καλάμου. Σε αυτό ο Δήμος δεν είχε πάρει τοποθέτηση. Το έγγραφο δεν ξέρω πως είχε παραπέσει. Δεν δόθηκε απάντηση. Ήρθε το θέμα εν συνεχεία εδώ και πράγματι πήραμε θέση αρνητική στην εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή . Βεβαίως είχε ήδη παρέλθει χρόνος που έδωσε την δυνατότητα στις εταιρίες αυτές να κάνει την μελέτη εγκατάστασης και υποβλήθηκε στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και περιελήφθηκε στο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης. », ανέφερε συγκεκριμένα.
Στη συνέχεια ο κ. Βεργινης απευθυνόμενος στον κ. Σώλο, θέλησε να επιρρίψει μερίδιο ευθυνών και σε εκείνον για μη έγκαιρη πληροφόρηση, λέγοντάς του τα εξής :
«Και εσείς κ. Σώλο δεν το είχατε πληροφορηθεί. Ο δε Αντιπεριφερειάρχης κ Μαλακάσης μιλούσε στο δικό σας χώρο, δηλαδή στο νησί σας, για τις ιχθυοκαλλιέργειες και αυτό δεν έγινε αντιληπτό. Μεταξύ των μέτρων που μιλούσε για ανάπτυξη ήταν και οι ιχθυοκαλλιέργειες», του είπε.
Για σικέ παιχνίδι μεταξύ του υπουργείου, του ιχθυοκαλλιεργητή και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος έκανε λόγο ο Δήμαρχος Λευκάδας ανταπαντώντας στον κ. Βεργίνη και θέλοντας να παρουσιάσει από την μεριά του για το πώς είχαν τα πράγματα τότε εν έτη 2011.
«Το τότε υπουργείο Περιβάλλοντος έπαιζε σικέ παιχνίδι με τους Περιφερειάρχες και αποδέχτηκαν όλα αυτά τα σχέδια. Και δήθεν τα στείλανε και δεν πήραμε το πρωτόκολλο. Είναι δυνατόν για μεγάλα θέματα που αφορούν μια περιοχή, είτε υπάρχει Περιφέρεια, είτε Δήμος, να μη γίνεται μια κουβέντα; Γιατί για όλα τα άλλα θέματα ο κ Μαλακάσης ερχόταν και με ρώταγε για εκείνο, και για το άλλο. Γι` αυτό όμως σιγή. Ήτανε στημένη διαδικασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τους μεγάλους ιχθυοκαλλιεργητές και συμφωνούσαν και οι 13 περιφερειάρχες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Προσπαθούσαν να το περάσουν ελαφριά από εκεί, ώστε να μην το πάρουμε χαμπάρι. Αυτή είναι η πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δρακονταειδής ανέφερε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου χωροταξικού έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. «Σχεδιάστηκε από τον κ. Γερουλάνο και την παρέα του ο οποίος είναι ο ίδιος ιχθυοκαλλιεργητής και μαζί με άλλους σχεδίασε το συγκεκριμένο χωροταξικό» είπε συγκεκριμένα. Ενώ συμφώνησε στη συνέχεια με την τοποθέτηση του Δημάρχου που έκανε λόγο για σικέ παιχνίδι. «ο Δήμαρχος έχει δίκιο για αυτό που είπε για τη συνεννόηση των Περιφερειαρχών και το αλισβερίσι που παιζόταν». Στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας ότι «το συγκεκριμένο χωροταξικό δεν θα αποσυρθεί γιατί είναι αποφασισμένοι να το προχωρήσουν και στο κόλπο είναι και ένα μέρος του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνειδητά αναβάλει τις υποθέσεις και την εκδίκαση για να δημιουργήσει τετελεσμένα και να έχουν ήδη φτάσει οι μονάδες»
Για τον κ Δρακονταειδή δεν αρκεί η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου. Για αυτό πρέπει να κλείσει ο Δήμος άμεσο ραντεβού με τους ειδικούς κυβερνητικούς στο οποίο να παρευρεθούν όλοι.
Τέλος θέλησε μέσω του συμβουλίου να προειδοποιήσει δημόσια τον Αντιδήμαρχο Καστού κ. Γιαννούτσο, παρόλο που απουσίαζε από το συγκεκριμένη συνεδρίαση, λέγοντας του τα εξής:
«Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που ανεχόμαστε από τον κ. Γιαννούτσο να διαδίδει στον Κάλαμο ότι η Δημοτική Κίνηση «Όλοι για την Λευκάδα», είναι υπέρ του σχεδίου των ιχθυοκαλλιεργειών. Δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα μαζί μας ο κ. Γιαννούτσος». Και αυτό δεν είναι απειλή πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας στη συνέχεια, ότι αναφέρεται σε πολιτικά ξεμπερδέματα.
Αυτή η δήλωση προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου του Συμβουλίου ο οποίος θέλησε να τον διακόψει, καθότι δεν ήταν ο κ. Γιαννούτσος παρών, γιατί έτσι δημιουργούνται εντυπώσεις, όπως είπε.
Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στον κ. Γιαννούτσο, θέλησε να δηλώσει δημόσια τα εξής «Δεν είναι στον χαρακτήρα του να διαδίδει ψεύτικες πληροφορίες. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει το νησί του, όπως και ο κ. Σώλος, και πιστεύω ότι δεν υπήρχε περίπτωση να πει τέτοιο θέμα. Είναι ένας άνθρωπος πάρα πολύ καθαρός και στο επόμενο συμβούλιο θα έχει τον χρόνο για να τοποθετηθεί».
Ο κ. Δρακονταειδής ανέφερε ότι επειδή λείπει ο κ. Γιαννούτσος στα τελευταία συμβούλια, έκανε γνωστή στο Σώμα και στους παρευρισκόμενους, αυτήν την προειδοποίηση συνειδητά εν τη απουσία του γιατί «θα τελειώσει η θητεία και εγώ δεν θα το πω», είπε χαρακτηριστικά.
Τη συζήτηση έκλεισε ο κ Σώλος θέλοντας να τοποθετηθεί σε όσα ανέφερε ο κ. Βεργίνης στην δική του τοποθέτηση.
«Δεν αρκεί μόνο να με εγκαλούν σε ένα ζήτημα στο οποίο δεν έχω καμία μα καμία ευθύνη όσον αφορά το πότε έφτασε το έγγραφο στα χέρια μου. Aπό εκείνη την ημερομηνία και μετά έχω παραστεί στα υπουργεία τρεις φορές, είπαμε τις απόψεις μας πριν υπογραφεί η επίμαχη ΚΥΑ, αλλά δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. Από τότε έχω κηρύξει μεγάλο αγώνα κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. Μήπως θα κατηγορηθώ και για αυτό; », αναρωτήθηκε. Στη συνέχεια θέλoντας να διαψεύσει την κατηγορία του κ. Βεργίνη σύμφωνα με την οποία, ο κ. Μαλακάσης είχε επισκεφτεί το νησί τους και τους είχε ενημερώσει, ο κ. Σώλος ανέφερε τα εξής : «Aλλά δεν μπορεί η Περιφέρεια να παίρνει απόφαση, να έρχονται στον Κάλαμο και οι τρεις Αντιπεριφερειαρχες (Μαλακάσης, Βερύκιος, Σαρδελή ) να μας κάνουν διάλεξη για την πράσινη ενέργεια και να μην λένε ούτε μια κουβέντα για το θέμα αυτό! Τώρα το πρωτόκολλο είναι κάτι άλλο. Μπορεί κάπου να παράπεσε. Αλλά είμαστε αιρετοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι, και ένα τηλέφωνο από την Περιφέρεια δεν δέχτηκα! ».
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσαν και οι κάτοικοι Καλάμου και Καστου. «Πράγματι ο κ. Σώλος έχει δίκιο. Δεν μας είπαν τίποτα οι Αντιπεριφερειάρχες για ιχθυοκαλλιέργειες. Ήμασταν εκεί»
Τέλος ο κ. Σώλος διαβεβαίωσε ότι «όσο είμαι εγώ εδώ και όσο είμαστε εμείς θα είμαι κάθετος στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών και του χωροταξικού»
Ακολούθησε η ομόφωνη ψήφιση του θέματος από τα μέλη του Συμβουλίου, όπως αυτή διατυπώθηκε αρχικά από τον αντιδήμαρχο Καλάμου κ. Σώλο Φώτη.
Σ.Γ.
2013-09-25