"Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα" Ανακοίνωση εργ. κεντρου Λευκαδας και λοιπών σωματείων
Εργαζόμενοι εργαζόμενες Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες
Η Δημοτική πλειοψηφία του Δήμου Λευκάδας με περισσή βιασύνη και χωρίς ενημέρωση των φορέων και του λαού της Λευκάδας, φέρνει για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 24 Αυγούστου, την σύμβαση παραχώρησης για 20 χρόνια στην ΕΥΔΑΠ, της ύδρευσης και αποχέτευσης του νησιού.
Η πρόταση που καταθέτει η ΕΥΔΑΠ είναι στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής που με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, ιδιωτικοποιεί και κλείνει οργανισμούς και επιχειρήσεις διαχείρισης φυσικών - κοινωνικών αγαθών (όπως το νερό), προς όφελος ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος του εργαζόμενου λαού που θα πληρώνει ακριβότερα τις παρεχόμενες υπηρεσίες (νερό, αποχέτευση).
Η ΕΥΔΑΠ ωμά και προκλητικά χαρακτηρίζει λανθασμένη την άποψη ότι «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και παρέχεται δωρεάν όπως και η επεξεργασία του». Έρχεται να κερδοσκοπήσει σε βάρος των Λευκαδιτών και αυτό φαίνεται από το σύνολο της πρότασης της που αφορούν τις υποχρεώσεις της και την κοστολόγηση των υπηρεσιών της, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου.
Πιο συγκεκριμένα για το μέσο νοικοκυριό το κόστος σχεδόν διπλασιάζεται, το κόστος σύνδεσης αυξάνεται 16 φορές και το πάγιο τέλος τριπλασιάζεται.
Γι’ αυτό και αποτελεί έγκλημα η υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης εικοσαετούς διάρκειας. Έγκλημα που ο λαός της Λευκάδας θα το πληρώσει ακριβά. Δεν έχει το δικαίωμα ούτε την εξουσιοδότηση η Δημοτική αρχή, σαν μειοψηφία στο λαό (37,45%) να αποφασίσει ένα τέτοιο ξεπούλημα, ούτε καν και γι’ αυτούς που την ψήφισαν.
Οι φορείς που υπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη διεκδίκησης:
• Τη δημιουργία ενός άλλου θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας.
• Την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο Νησί. Έργα που θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κλπ.) και θα αυξήσουν τελικά τη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων.
• Την συγκρότηση στο Δήμο υπηρεσίας ύδρευσης- αποχέτευσης
• Την κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς του νερού από τον Λούρο αποκλειστικά για την Λευκάδα
• Την άμεση αντιμετώπιση των απωλειών λόγω διαρροών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.
• Την προστασία των δασών και αναδασώσεις, που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Το νερό είναι φυσικό δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Γι` αυτό το λόγο, πρέπει να υψωθεί ένα κίνημα αντίστασης, μαζί με τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς, που θα διεκδικεί φθηνό και ποιοτικά καλό νερό, που δεν μπορεί να υπάρξει όταν κριτήριο είναι το κέρδος των μονοπωλίων που λυμαίνονται το νερό σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ & ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
2011-08-24