Ο ένας στους 4 είναι ανάπηρος στη Λευκάδα! άρθρο του Ηλ. Γεωργάκη

 -Αρχίζει η διαδικασία περικοπών στις αναπηρικές συντάξεις-μαιμού.

Ενας στους τέσσερις ασφαλισµένους του ΟΓΑ παίρνει σήµερα αναπηρική σύνταξη στη Λευκάδα!

Το υπουργειο Εργασιας αρχίζει να εφαρμόζει απο την 1.9.2011 το νεο συστημα εξέτασης των αναπηρικών συντάξεων Με στόχο σε βάθος τετραετίας οι αναπηρικές συντάξεις να περιοριστούν κατά 55.000 - 60.000, ο υπουργός Εργασιας κ. Γ. Κουτρουμάνης εξέδωσε χτες εγκύκλιο για την νέα διαδικασία εξέτασης των αναπηρικών συντάξεων

 Έτσι σχεδιάζεται ο περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων στο 10% των καταβαλλόμενων (έναντι 14% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο, αν εξαιρεθούν ορισμένες περιοχές της χώρας στις οποίες το ποσοστό φτάνει το 25%).

Τονιζεται οτι παρά τη µείωση τα τελευταία χρόνια των αναπηρικών συντάξεων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των συντάξεων παραµένει υψηλό σε σχέση µε τον µέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης (8%). Μάλιστα τα ποσοστά σε ορισµένες περιοχές αγγίζουν ακόµη και το 50%.

Η έρευνα – επανεξέταση για τις µη οριστικές αναπηρικές συντάξεις θα επικεντρωθεί σε όσες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά αναπήρων (έως 25% στα Χανιά, 24,7% στο Ρέθυµνο και στη Λευκάδα).

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αναπηρικές συντάξεις αποτελούν το 7%-11% του συνόλου των συντάξεων. Οι καταγγελιες προς το υπουργείο Εργασίας για αναπήρους – µαϊµούδες βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη.

Στη Λακωνία συνταξιούχος πήρε σύνταξη το 1993 από τον ΟΓΑ µε 67% αναπηρία και το 1997 µε 100% αναπηρία οι συγχωριανοί του τον βλέπουν στο Γύθειο να πίνει τα ουζάκια του. Στο ίδιο χωριό ένας τυφλός που έπαιρνε 1.000 ευρώ τον µήνα εντοπίστηκε από τον ΟΓΑ να παίζει τάβλι στο καφενείο!

Ειδικοτερα απο σημερα ( 1/9/2011) ξεκινά την λειτουργια του- υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ- το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Το ΚΕΠΑ θα εξασφαλίσει ενιαία υγειονομική κρίση για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.

Στο ΚΕΠΑ θα υπάγεται ειδικό σώμα ιατρών υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας. Οι γιατροί θα αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή και, ανά εξάμηνο, θα επιλέγονται με κλήρωση όσοι θα συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές και θα αποφασίζουν το ποσοστό αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας και το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη γνωμάτευση.

Για το αδιάβλητο των κρίσεων, η κλήρωση θα διεξάγεται την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής.

Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν μόνιμη ανικανότητα (με βάση το νόμο που καθορίζει τις ασθένειες) και όσοι εισπράττουν αναπηρικές που δεν έχουν θεωρηθεί ως οριστικές.

Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας θεωρούνται οριστικές μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών εφόσον: Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 7 συνεχών ετών κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από υγειονομικές επιτροπές.

Οπως διευκρινίζεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργού Εργασιας κ. Γ. Κουτρουμανη, προβλέπεται ότι πλέον οι υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Με τις παρεχόμενες από τις Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές κρίσεις αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πιστοποιείται η πάθηση και καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκειά της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά.

Σε 45 σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες είναι τριμελείς και στελεχώνονται από ιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών, που υπάγεται στο ΚΕ.Π. Α.

Οπως τονίζεται στην ιδια εγκύκλιο σε περίπτωση που για ουσιαστικούς λόγους δεν έχει καταστεί δυνατή η διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων μέχρι 31/8/2011, οι υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Α) Για αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας που εκκρεμούν στους ασφαλιστικούς φορείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες τους υποχρεούνται να ειδοποιήσουν τους ασφαλισμένους, ώστε να προσκομίσουν τα νέα δικαιολογητικά που απαιτούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στη συνέχεια, εφόσον συμπληρωθεί ο φάκελος, να αποσταλεί στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.

Β) Για τις αιτήσεις πολιτών χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα, που εκκρεμούν στις Υγειονομικές Επιτροπές, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν να παραλάβουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν πλέον και τα νέα δικαιολογητικά, τα οποία θα καταθέσουν οι ίδιοι στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.

Επίσης οπως επισημαινεται στην ιφια εγκύκλιο τα βασικά σημεία της διαδικασίας που θα ακολουθείται για την παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εχουν ως εξης: Η αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή επανεξέτασης με το σχετικό φάκελο, που θα περιέχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με τις οδηγίες για παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατατίθεται από τον ασφαλισμένο στον οικείο φορέα του.

Στη συνέχεια, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, αποστέλλεται από το φορέα στο πλησιέστερο της μόνιμης κατοικίας του ασφαλισμένου σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εισαγωγή για εξέταση από την αρμόδια Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

 Επισημαίνεται ότι από τις εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές καθορισμού ποσοστού αναπηρίας θα εξετάζονται όλοι οι πολίτες που αιτούνται τη χορήγηση των παραπάνω παροχών ακόμη και εκείνες οι περιπτώσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα απαιτείτο μόνο ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο.

Η κρίση της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής αποστέλλεται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία εκδίδει τη σχετική απόφαση και την αποστέλλει στον οικείο φορέα, με κοινοποίηση στον ασφαλισμένο ή τον ενδιαφερόμενο, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει παραπομπή.

Δικαίωμα ένστασης για επανεξέταση στη Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Φορέων, οι ασφαλισμένοι, εφόσον αυτό προβλέπεται από τους οικείους κανονισμούς τους, καθώς και οι ενδιαφερόμενοι που προσέρχονται στις Υγ. Επιτροπές χωρίς παραπεμπτικό.

Για τις παρεχόμενες από τις Υγειονομικές Επιτροπές υπηρεσίες κρίσης αναπηρίας αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το ποσό των 46,14 ευρώ κατά περίπτωση, για μεν τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, από τον αντίστοιχο Ασφαλιστικό Φορέα, για δε την υπαγωγή στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, από το Υπουργείο Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης.

Για τους πολίτες που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για πιστοποίηση αναπηρίας πλην των ανωτέρω περιπτώσεων, το ποσό καταβάλλεται από τους ίδιους με την προσκόμιση ταμειακού παραστατικού 46,14 ευρώ από τις συμβεβλημένες με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τράπεζες.

Ηλίας Γεωργάκης

2011-08-31