Συνέντευξη του ηθοποιου-σκηνοθέτη της παράστασης
"Πως εσύ, αγαπητέ μου, όντας Αθηναίος πολίτης της πιο μεγάλης και της πιο φημισμένης για τη σοφία της και τη δύναμή της πόλης, δεν ντρέπεσαι να φροντίζεις για τα χρήματα, πώς θα αποκτήσεις περισσότερα, και για τη δόξα και τις τιμές, και να μην ενδιαφέρεσαι ούτε να νοιάζεσαι για τη φρόνηση και την αλήθεια και την ψυχή σου;" (ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ)
Ο κ. Γιάννης Σιμωνίδης, είναι ο ερμηνευτής και κατά το ήμισυ σκηνοθέτης της θεατρικής παράστασης « Σωκράτης Τώρα», που θα παιχτεί σήμερα, αύριο και μεθαύριο και στην Λευκάδα και συγκεκριμένα στον Δημοτικό Κινηματογράφο Απόλλων, κατόπιν παρέμβασης της συνεργάτιδας του κας Κατερινάς Μπαλαμώτη, η οποία τυχαίνει να είναι Λευκαδίτισσα.
Έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο Έμμυ από την Αμερικανική Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών για το ντοκιμαντέρ του Φως Έτι Λαμπρόν (A Light Still Bright) με θέμα την Ελληνική κοινότητα της Πόλης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο κ. Σιμωνιδης που ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Νέα Υόρκη, οπού είναι ιδρυτής και διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης, είναι ένας εκ των Ελλήνων εκείνων της Διασποράς, οι οποίοι όπου και αν βρίσκονται, σε όποιο σημείο του πλανήτη, προσπαθούν με το ήθος που διακρίνει τον Έλληνα, να διασώσουν και να διαδώσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η παράσταση, προηγουμένως ταξίδεψε στην Κέρκυρα και κατόπιν στην Κεφαλονιά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μεγάλους αλλά κυρίως στα παιδιά , καθώς πραγματοποιήθηκαν και ειδικές παραστάσεις αποκλειστικά για σχολεία, να έρθουν σε επαφή –μέσω του έργου-με τις ιδέες του μεγάλου φιλοσόφου.
«Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρουν τα νέα παιδιά. Να περάσουμε μηνύματα από κείμενα σαν κι αυτά, που μας βοηθούνε όχι μόνο να ζήσουμε, αλλά και να σκεφτούμε!», ανέφερε χαρακτηριστικά και δηλώνοντας τελείως πεπεισμένος ότι η αλλαγή στη χώρα μας θα έρθει μελλοντικά από αυτά τα νέα παιδιά. Γι αυτό και η ευθύνη τόσο του ίδιου, όσο και των δασκάλων τους, είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ, όπως ισχυρίζεται. Από αυτή την ευθύνη δεν απέκλεισε φυσικά και τον ρόλο της πολιτείας, η οποία όπως είπε οφείλει να προσφέρει ευκαιρίες για την παροχή της θεατρικής αγωγής στα παιδιά, αφού τα οφέλη και τα εφόδια που θα αποκομίσουν από την επαφή τους με τη θεατρική τέχνη, είναι αδιαμφισβήτητα!
«Τα παιδιά θα πρέπει από αυτή την ηλικία να αρχίσουν να μαθαίνουν την τέχνη της συζήτησης και του διαλόγου. Πρέπει να μάθουν να ακούνε ενεργητικά, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι παράλληλοι μονόλογοι, που οδηγούν σε αδιέξοδα και όχι σε προόδους», είπε μεταξύ άλλων θέλοντας να υπογραμμίσει την σημασία της προσέγγισης από τα παιδιά με τα μεγάλα κείμενα, μέσω του θεάτρου.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η παράσταση που συνσκηνοθετεί με τον κ. Λουκά Σκιπητάρη, έχει πλήθος κωμικών σκηνών, προσπαθώντας μέσω του γέλιου και με έναν ανάλαφρό τρόπο, να περάσει στα παιδιά αυτά τα πολύ σπουδαία μηνύματα, γι αυτό όπως είπε προσκαλεί το κοινό της Λευκάδας και ιδιαίτερα τα παιδιά να την παρακολουθήσουν. «Θέλουμε να γνωρίσουμε το κοινό της Λευκάδας, να συζητήσουμε μετά την παράσταση μαζί του και να αναφέρουμε πως αντιμετωπίζουν οι ξένοι την Ελλάδα και τους Έλληνες της διασποράς. ¨Όλοι μας αγαπάνε και δεν μας μισούν όπως λένε κάποια μέσα ενημέρωσης», αναφέρει.
Όσον αφορά ένα σχόλιο του για το σημερινό αδιέξοδο της χώρας, απαντά ότι η κρίση πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν ευκαιρία και όχι σαν όλεθρος, λέγοντας ότι η Σωκρατική σκέψη είναι στις μέρες μας περισσότερο αναγκαία όσο ποτέ. Θα πρέπει εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σαν χώρα, πρώτα να συνομιλήσουμε με τον εαυτό μας, να τον αγαπήσουμε και να συγχωρέσουμε τις όποιες αδυναμίες και λάθη του, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε τους συνανθρώπους μας και να τους συγχωρέσουμε επίσης, λέει χαρακτηριστικά.
Για το πώς θα διαπραγματευόταν την κρίση στη χώρα , ένας σύγχρονος Σωκράτης, ανέφερε ότι θα έτρεχε μέσα στους δρόμους, όπως και τότε. Που με το που ξυπνούσε έτρεχε στην αγορά και προσπαθούσε να μιλήσει ατομικά με τον κάθε πολίτη. Βρώμαγε ο κακομοίρης, γιατί από την λαχτάρα του να προσφέρει, ούτε μπάνιο δεν προλάβαινε να κάνει!»
Τι λείπει από την σύγχρονη πολιτική? Πρέπει να βρούμε ένα διαφορετικό είδος δημοκρατίας. Όχι κομματικής, αλλά άμεσης! Να είμαστε υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι για τις πράξεις μας! Απαντά.
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στην Λευκάδα σήμερα το βράδυ στις 8.30 και θα παίζεται τις επόμενες δύο ημέρες (Πέμπτη &Παρασκευή), τόσο το πρωί για τα σχολεία, όσο και το απόγευμα. Η τιμές των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ για ενήλικες και 3 ευρώ για σχολεία. Τηλ. Κρατήσεων-πληροφοριών: 6973450426
Σπυριδούλα Γιαννουλάτου (roulagiannoulatou@gmail.com)
2012-11-21, 11:56:55
Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του κ. Γιάννη Σιμωνίδη (πηγή βικιπαίδεια )
Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Yale με ΒΑ σε Δραματική Λογοτεχνία, και της Δραματικής Σχολής του Yale με MFA ηθοποιίας και θεατρικής συγγραφής. Έχει διατελέσει Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, Διευθυντής του τμήματος Τηλεπικοινωνιών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας – COSMOS-FM – στη Νέα Υόρκη, και είναι ιδρυτής και διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης, που φέτος συμπληρώνει 32 χρόνια συνεχούς δράσης.
Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται παραστάσεις έργων του Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Μπρεχτ, Καζαντζάκη, Κορρέ, Καμπανέλλη και άλλων, καθώς και εργα εμπνευσμένα από κείμενα του Όμηρου, Πλάτωνα, Καβάφη, Μακρυγιάννη και Γκόγκολ. Έχει τύχει ενίσχυσης από το Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Τεχνών (National Endowment for the Arts) των ΗΠΑ, τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Εξωτερικών της Ελλάδας, τις Νομαρχίες Αθηνών, Πειραιώς και Κυκλάδων, τα Ιδρύματα Ωνάση, Κωστόπουλου, Νιάρχου, Τσάκου, Λεβέντη, Time-Warner, ΙΒΜ, και Mobil.
Υπήρξε συμπαραγωγός των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια ζωής του Μίκη Θεοδωράκη στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μοντρεάλ. Συνέβαλε ως αφηγητής στα ντοκιμαντέρ Άξιον Εστί και Επιστροφή στην Πατρίδα του Aμερικανικού Δικτύου Τηλεόρασης PBS, και έχει τιμηθεί με το βραβείο Έμμυ από την Αμερικανική Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών για το ντοκιμαντέρ του Φως Έτι Λαμπρόν (A Light Still Bright) με θέμα την Ελληνική κοινότητα της Πόλης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Τελευταία έγραψε και σκηνοθέτησε τη «Σμύρνη», θεατρικό ντοκιμαντέρ με μικρασιατική μουσική, το οποίο θα περιοδεύσει διεθνώς το 2013-14, και παρουσίασε την Απολογία του Σωκράτη[1] του Πλάτωνα σε θέατρα, φεστιβάλ, πανεπιστήμια, σχολεία και κοινότητες σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αγγλία, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καναδά, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ουρουγουάη και Μεξικό, στα Ελληνικά και Αγγλικά με υπέρτιτλους σε διάφορες γλώσσες. Το 2013-14 πρόκειται να παρουσιάσει την Απολογία του Σωκράτη ξανά στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία και την Αργεντινή με το δημιουργικό τίτλο `Σωκράτης Τώρα`, εμπλουτισμένη με διαδραστική συζήτηση με το κοινό, για τρόπους άμεσης εφαρμογής της σωκρατικής σκέψης και πράξης στην ελληνική και παγκόσμια κρίση.
Ως ιδρυτικό μέλος του διεθνούς οργανισμού Οι Αναγνώστες του Ομήρου (The Readers of Homer) έχει συμπαρουσιάσει ολονύχτια αναγνώσματα /τραγουδίσματα της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, με συμμετοχή του κοινού και με μουσική, χορό και τραγούδι, στη Δασκαλόπετρα της Χίου και στα Ιπποκράτεια της Κώ, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στο Μουσείο Dahesh και στο 92nd Street Y της Νεας Υορκης, το Μουσείο Villa Getty στο Los Angeles και στην Τροία, Δήλο, Πύλο, Μάλτα, Σικελία, και Ιθάκη —στα ομηρικά, νέα ελληνικά, αραβικά, αγγλικά, ισπανικά και δεκάδες άλλες γλώσσες. Το 2012 παρουσίασε μαραθώνιο ανάγνωση της Οδύσσειας στο πλαίσιο της πρωτοβολίας `12 Ωρες για την Ελλάδα` στις Βρυξέλλες και την Ιλιάδα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Το 2013 αναμένονται αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Το 2009, Ο Γιάννης Σιμωνίδης τιμήθηκε από την Νομαρχία Αθηνών με τη διάκριση του Πρεσβευτή Ελληνισμού για την πολυετή υπηρεσία του στα Ελληνικά Γράμματα και Τέχνες ανά τον κόσμο. Το 2010, μαζί με μια ομάδα ταλαντούχων νέων, ίδρυσε το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο, με σκοπό , όχι μόνο να συμβάλει στη διεύρυνση των συνόρων του Ελληνικού Θεάτρου, αλλά και για να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας, στην πράξη.