Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα Ένα Ποίημα για τους Πρόσφυγες(video)
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-«Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες» στη Λευκάδα-Tα μετά...
Με ένα σεμνό τελετουργικό και σε ατμόσφαιρα μυσταγωγική πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα Ένα Ποίημα για τους Πρόσφυγες, που διοργάνωσε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ σε συνεργασία με το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ και το ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, τη Δευτέρα 21 Μάρτη 2016, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Oι εκδηλώσεις της Λευκάδας ήταν ενταγμένες στο πανελλήνιο αφιέρωμα για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ, στο οποίο συμμετείχαν 30 περίπου πόλεις. Διοργανώθηκε από τον Κύκλο Ποιητών με συνδιοργανωτές την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ και τον ιστότοπο https://www.facebook.com/RefugeesWelcomeGR/publishing_tools. Η εκδήλωση έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα διότι είχε αναλάβει να τη διαχειριστεί το Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης (World Poetry Movement) με έδρα το Μεντεγίν. Συμμετείχαν χώρες από όλες τις ηπείρους. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός όλων μας πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, η συνεπακόλουθη, με όποια μορφή, αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και η ανάδειξη του ουμανιστικού χαρακτήρα του πολιτισμού μας.
«Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες» στη Λευκάδα
Λόγος (για την κοινωνική λειτουργία της ποίησης σε ώρες κρίσης), ποίηση με μουσική υπόκρουση- υποβλητικά «ηχητικά τοπία» που αισθητοποιούσαν το περιεχόμενο των στίχων-, μουσική και αισθαντικό τραγούδι, ένα αλληγορικό παραμύθι για τους πρόσφυγες (του Σπύρου Βρεττού), βίντεο -φωτογραφικό οδοιπορικό επί τον τύπον των ήλων, με φωτογραφίες του βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη από τη φωτογραφική ομάδα «Φωτοκύτταρο», βιντεοσκοπημένες αναγνώσεις ποιητών που δεν είχαν τη δυνατότητα να παραβρεθούν (Νάνος Βαλαωρίτης, Ντίνος Σιώτης, Γιάννης Φαλκώνης, Άννα Νικολαϊδη) -σε σκηνοθεσία του Γιάννη Φαλκώνη, βιντεοσκοπημένη ανάγνωση ποιημάτων μαθητριών του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας, ντόπιοι δημιουργοί (Αρετή Κοψιδά, Γιάννης Ανυφαντής), που διάβασαν οι ίδιοι ποιήματά τους: μια σεμνή ενορχήστρωση ευγένειας και αισθαντικότητας που αναδείκνυε τη γλώσσα της ποίησης και της μουσικής, και τη δύναμή της «να αγγίζει τη βάση της συμπονετικής μας φύσης. Και να κατανοεί την άπονη φύση του κόσμου, στον οποίο η φύση μας είναι διαρκώς εκτεθειμένη».
Σ`αυτό το πλαίσιο προβληματισμού, διαβάστηκε το ισχυρό, καταγγελτικό κείμενο -και ποίημα ειδικά γραμμένο για την εκδήλωση της Λευκάδας-του διακεκριμένου Ισπανού Ελληνιστή Πέδρο Ολάγια (που τιμά με τη σκέψη και τη δράση του τον τόπο μας), με τίτλο: Περιμένοντας τις Βρυξέλλες-Σημείωμα από την Ειδομένη και επιλογικά ακούστηκε το ποίημα του μεγάλου επαναστάτη και επαναστατημένου ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, στο οποίο λιτά περιγράφονται οι αναβαθμοί με τους οποίους διαβρώνεται η αντιστασιακή δύναμη του καθενός μας:
Την πρώτη νύχτα πλησιάζουνε/ και κλέβουν ένα λουλούδι/από τον κήπο μας /και δε λέμε τίποτα./Τη δεύτερη νύχτα δεν κρύβονται πλέον/περπατούνε στα λουλούδια,/σκοτώνουν το σκυλί μας/και δε λέμε τίποτα./Ώσπου μια μέρα/-την πιο διάφανη απ`όλες-/μπαίνουν άνετα στο σπίτι μας/ληστεύουν το φεγγάρι μας/γιατί ξέρουνε το φόβο μας/που πνίγει τη φωνή στο λαιμό μας./Κι επειδή δεν είπαμε τίποτα/πλέον δεν μπορούμε τίποτα να πούμε.
Η εκδήλωση δεν είχε απλώς πανηγυρικό χαρακτήρα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ήταν μια συμμετοχή της κοινωνίας του τόπου μας απέναντι σε μια πραγματικότητα όπου η ποίηση υλοποιείται και μεταγλωττίζεται σε αντίσταση, σε ανθρώπινη αλληλεγγύη. Και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση πολιτικές ευθύνες και αποφάσεις-τοπικές, εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες- αλλά ισχυροποιεί την πολιτική διάσταση του κοινωνικού σώματος με τη συνειδητοποίηση της παρουσίας του, την άσκηση πιέσεων στη θεσμική εξουσία, και την ανάληψη πρωτοβουλιών που ανήκουν στο δικό του πεδίο έμπρακτου κοινωνικού ανθρωπισμού.
Με διάχυτη τη συγκίνηση από το αποτέλεσμα της εκδήλωσης- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ, θα θέλαμε να υποσχεθούμε ότι θα επανέλθουμε, και με άλλες ποιητικές βραδιές, σε μέρες «καθημερινές», σε μια προσπάθεια αλληλοαναγνώρισης και αλληλοκατανόησης μέσα από τη μοναδικά άδολη και αποτελεσματική γλώσσα: εκείνη της ποίησης. Όσο για τη βραδιά της 21ης Μάρτη, βραδιά ωραίας συλλογικότητας, θα ήθελα εκ μέρους των διοργανωτών, να ευχαριστήσω όλους μαζί και έναν-έναν χωριστά, όσους και όσες εργάστηκαν -μάλλον δημιούργησαν- για να έχουμε το αισθαντικό, συλλογικό αποτέλεσμα. Και συγκεκριμένα: το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας με υπεύθυνη την άξια Λουκία Κατωπόδη. Το Εργαστήρι Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας/Τμήμα Μουσικών Σπουδών Π/μιο Αθηνών (Διευθύντρια: Αναστασία Γεωργάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια), που με τα «Ηχητικά Τοπία», ιδέα συνδυασμού απαγγελίας και μουσικής της Λουκίας Κατωπόδη υποσημείωσαν το άκουσμα της ποίησης με τη ζωντάνια των φυσικών ήχων. Τον γνωστό μας μουσικό Ανδρέα Σγουρόπουλο και τη Δανάη Σγουροπούλου (φιλόλογο και μουσικό) που τόσο αισθαντικά, σε μελοποιημένη ποίηση ποιότητας, με μουσική και τραγούδι, έκαμαν τους στίχους «πρόκες που καρφώθηκαν στην καρδιά μας». Την Ομάδα Φωτογραφίας «Φωτοκύτταρο»-και τον καθηγητή Κώστα Σοφιανό, γιατί εικονοποίησαν με το φωτογραφικό υλικό του βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη το θεματικό αφιέρωμα και συντέλεσαν στην ενσυναισθητική ακρόαση και συνειδητοποίηση της σύγχρονης τραγωδίας των προσφύγων. Τον άξιο συντοπίτη μας φωτογράφο και σκηνοθέτη Γιάννη Φαλκώνη, που ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση των ποιητών να διαβάζουν ποιήματά τους. Τους ποιητές που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στο Αφιέρωμα της Λευκάδας: τους Λευκάδιους: Νάνο Βαλαωρίτη, Στέφανο Μεσσήνη, Βιβή Κοψιδά -Βρεττού, Γιάννη Φαλκώνη, Φίλιππο Καραβοκύρη, Γιάννη Ανυφαντή, Κατερίνα Λιβιτσάνου, Ειρήνη Περδικάρη, Αρετή Κοψιδά, και τους: Ντίνο Σιώτη, Αλέξιο Μάινα, Κώστα Ευαγγελάτο, Άννα Νικολαϊδη, , Ανδρέα Καπογιάννη (Ποίηση ΑΝΚ), Παναγιώτη Κουμπούρα, Γιώργο Μπίμη, Μαργαρίτα Φρονημάδη-Ματάτση, Xρήστο Τουμανίδη. Τον συγγραφέα Σπύρο Βρεττό για το εξαιρετικό, αλληγορικό και καταγγελτικό παραμύθι του: Η καλή Μάγισσα της Ανατολής. Τους ποιητές επίσης που ποιήματά τους ακούστηκαν στην εκδήλωση: τον Κούρδο Colan Haji, τους: Γιώργο Χουλιάρα, Λεύκιο Ζαφειρίου, Ανδρέα Καρακόκκινο, Γιώργο Μολέσκη, Νίκο -Αλέξη Ασλάνογλου, Ορέστη Αλεξάκη.
Ευχαριστούμε επίσης το Πνευματικό Κέντρο για την άψογη συνεργασία (ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρο κ. Σπύρο Αρβανίτη, και την Ιωάννα Φίλιππα), το ΤΕΙ Λευκάδας, την Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Χριστίνα Μπενέκη, Προϊσταμένη του ΤΕΙ, την Ιωάννα Κηρολιβάνου για την παρουσίαση του προγράμματος, τον Θανάση Κατωπόδη για τη βιντεοσκοπική κάλυψη της εκδήλωσης και τη σταθερή συμπαράσταση στις εκδηλώσεις μας, τον Ξενοφώντα και τον Ζώη για την τεχνική υποστήριξη. Τους εκπαιδευτικούς και μαθητές/-τριες που συμμετείχαν και όλους τους συμπολίτες μας, με την παρουσία των οποίων όλα πήραν διαφορετικό νόημα.
Ευχαριστούμε τέλος, όσους, χωρίς να το θέλουμε, παραλείψαμε να ευχαριστήσουμε...
Εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων
Η Πρόεδρος
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού
Δείτε τα βίντεο του Θανάση Κατωπόδη από την εκδήλωση
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016), με θέμα: Ένα Ποίημα για τους Πρόσφυγες, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων-Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Λευκάδας, αναλαμβάνουν, ως ελάχιστη συμβολή στο τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα που έχει προκύψει στη χώρα μας, την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν και να προωθήσουν στους αναξιοπαθούντες προσφυγικούς πληθυσμούς, είδη πρώτης ανάγκης.
Κατάλογος ειδών πρώτης ανάγκης:
* Τρόφιμα (ξηρά τροφή, κονσέρβες, είδη μακράς διαρκείας, γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, μπισκότα κλπ.)
* Είδη ατομικής υγιεινής (μωρομάντιλα, πάνες, σαμπουάν - σαπούνι, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, αφρός ξυρίσματος, ξυραφάκια, αντισηπτικά μαντηλάκια κλπ.)
* Αναλώσιμα (χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, χαρτί κουζίνας, ποτήρια - πιάτα - μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης κλπ.)
* Είδη καθαρισμού (σκούπες, κουβάδες, σακούλες σκουπιδιών, απορρυπαντικά, χλωρίνη, γάντια μιας χρήσης κλπ.)
* Είδη ταξιδίου (υπνόσακοι, κουβέρτες, σκηνές, σακίδια πλάτης κλπ.)
*Είδη ρουχισμού και υπόδησης (μπουφάν, πανωφόρια, πουλόβερ, ζακέτες, φορέματα, παντελόνια, πουκάμισα, ανδρικά, γυναικεία, παιδικά, κατά ηλικία και φύλο, αν είναι δυνατόν).
*Παιδικά παιχνίδια και είδη δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.
Ο χώρος που θα συγκεντρωθούν τα προσφερόμενα είδη είναι: το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, υπεύθυνη Ιωάννα Φίλιππα, ώρες: 10 π.μ. -2 μ.μ. (τηλ. 26450-26635) και τα γραφεία της τοπικής ΕΛΜΕ, 1ο Γενικό Λύκειο Λευκάδας, ώρες: 8 π.μ.-11 π.μ. (το πρωί). Υπεύθυνοι: Χρήστος Λώλης ( 697 87 17 618) και Ηλίας Βλάχος (693 63 40 340)
Καλούμαστε όλοι να ανταποκριθούμε με ευαισθησία και συναισθήματα αλληλεγγύης που συνιστούν τη διαχρονική ανθρωπιστική διάσταση του πολιτισμού μας.
21:38:15
2016-03-23