Δείτε τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για το 2012-13

Επιμένοντας ελληνικά και με μότο τη φράση του Ιωάννη Πολέμη «Τι είναι η πατρίδα μας» το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει την πορεία που ξεκίνησε το 2011 με έργα που έχουν ως γνώμονά τους την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς:

«Το ρεπερτόριο μας για το 2012 – 2013 ακολουθεί τις ίδιες αρχές, με έργα ελληνικά ή ξένα αλλά με ελληνική θεματολογία. Προεξάρχουσα η παράσταση της Οδύσσειας του Ομήρου σε σκηνοθεσία Robert Wilson στην Κεντρική Σκηνή. Ο διάσημος πρωτοπόρος σκηνοθέτης εμπνέεται για πρώτη φορά από το ομηρικό έπος και δημιουργεί στην ελληνική γλώσσα μια παράσταση με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, με άψογα σχεδιασμένη κίνηση και συναρπαστικές – σχεδόν κινηματογραφικές – εικόνες. Η Οδύσσεια, με έναν σκηνοθέτη ογκόλιθο του σύγχρονου θεάτρου και μία ελληνική διανομή πολλών αστέρων αποτελεί ήδη το κορυφαίο θεατρικό γεγονός της χρονιάς!».

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι θα δούμε από τις σκηνές του Εθνικού θεάτρου τη νέα θεατρική σεζόν 2012-2013:

Κεντρική Σκηνή

 Οδύσσεια

Από τις 26 Οκτωβρίου 2012 θα ανέβει η παράσταση που πολλοί περιμένουν με αγωνία καθώς το έπος του Ομήρου «Οδύσσεια» θα ανέβει στην σκηνή του Εθνικού θεάτρου από έναν απ’ τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κόσμου, τον Robert Wilson. Ο Wilson αντλεί έμπνευση από την Οδύσσεια αλλά δημιουργεί από την αρχή και εξ ολοκλήρου μία πρωτότυπη παράσταση για το Εθνικό θέατρο σε συμπαραγωγή με το Piccolo Teatro di Milano.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, Σχεδιασμός σκηνικού, Σχεδιασμός φωτισμών: Robert Wilson

Κοστούμια: Yashi Tabassomi

Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Ann-Christin Rommen

Διασκευή: Simon Armitage

Δραματουργία: Wolfgang Wiens

Μουσική επίβλεψη: Hal Willner

Συνεργάτης σκηνογράφος: Stephanie Engeln

Συνεργάτης σχεδιαστής φωτισμών: Scott Bolman

Μετάφραση κειμένου στα ελληνικά: Γιώργος Δεπάστας

Σχεδιασμός ήχου: Στούντιο 19 – Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κουντούρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη

Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Τσαγκάρη

Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σύρμα

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Θανάσης Ακκοκαλίδης, Γιώργος Γλάστρας, Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Μαριάννα Καβαλιεράτου, Λυδία Κονιόρδου, Αλεξάνδρος Μυλωνάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Άκης Σακελλαρίου, Γιώργος Τζαβάρας, Αποστόλης Τότσικας, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιώργης Τσαμπουράκης, Κοσμάς Φοντούκης

Στο πιάνο ο Θοδωρής Οικονόμου

Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα

Το έργο «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ευγένιου ο’ Νηλ θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Χουβαρδά από τις 21 Φεβρουαρίου 2013.

Η μεταφορά του μύθου της Ορέστειας στην εποχή του εμφυλίου πολέμου των ΗΠΑ συνθέτει ένα συνταρακτικό έργο με θέμα το θάνατο της οικογένειας ως βασικού πυλώνα της κοινωνίας.

 Θέατρο Rex – Σκηνή Κοτοπούλη

 Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας

Το πασίγνωστο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του Εθνικού θεάτρου με σκηνοθέτη τον Μιχαήλ Μαρμαρινό με ημερομηνία έναρξης τις 28 Νοεμβρίου 2012.

Μια νύχτα γεμάτη εκπλήξεις, ποίηση και χιούμορ με το φανταστικό και το κωμικό στοιχείο να υφαίνουν έναν σαγηνευτικό ιστό σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Τα κόκκινα φανάρια

Μία από τις αξέχαστες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στο θεατρικό σανίδι του Εθνικού θεάτρου για πρώτη φορά. Το έργο που αποτέλεσε τη βάση για την ομώνυμη ταινία ανήκει στον Αλέκο Γαλανό.

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη και χορογράφου ο Κωνσταντίνος Ρήγος αποδίδοντας το έργο σε μία σύγχρονη εκδοχή.

Έναρξη: 17 Ιανουαρίου 2013

 Γκόλφω

Από τις 28 Φεβρουαρίου 2013 το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στην Σκηνή Κοτοπούλη-Rex το δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδου «Γκόλφω».

Το έργο αφηγείται μια τραγική ερωτική ιστορία με φόντο την εξιδανικευμένη εικόνα της ελληνικής υπαίθρου του 1893. Τι έχει απομείνει από το τότε, σήμερα;

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Νίκο Καραθάνο.

 Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

 Ο Ορφέας στον Άδη

Στον παρακμασμένο αμερικάνικο Νότο, οι ήρωες του αρχαιοελληνικού μύθου βυθίζονται στην απόγνωση, τη μοναξιά και τις σαγηνευτικές μελωδίες της σκοτεινής άρπας του Ορφέα.

Το έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Ο Ορφέας στον Άδη» σε σκηνοθεσία της Διευθύντριας του θεάτρου Neumarkt της Ζυρίχης, Barbara Weber, θα δούμε από τις 17 Οκτωβρίου 2012 στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

 Ζ

Το θρυλικό μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού που αναφέρεται στα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη την άνοιξη του 1963, πενήντα χρόνια μετά, στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Η Έφη Θεοδώρου έχει την ευθύνη της σκηνοθεσίας της παράστασης που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 20 Δεκεμβρίου 2012.


Vitrioli

Το καινούργιο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, τοποθετημένο σ’ ένα σύγχρονο πλαίσιο αποκάλυψης, αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού που ζει στις παρυφές της πραγματικότητας, συνομιλεί με τις δυνάμεις του χάους, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην διαβρωτική δύναμη της ζωής και την άρνησή της.

Το έργο αναμένεται να βρίσκεται επί σκηνής στις 7 Μαρτίου 2013, ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη θα κάθεται ο  Olivier Py (Θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Διευθυντής του Θεάτρου Οντεόν, που αναλαμβάνει από το 2014 Διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν).

 Επί Σκηνής (Σκηνή Κοτοπούλη)

 Ξένος

Αόρατη Όλγα, του Γιάννη Τσίρου

Άουστρας ή Η Αγριάδα, της Λένας Κιτσοπούλου

Πρόκειται για τα επιτυχημένα μονόπρακτα που γράφτηκαν έπειτα από ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου και παρουσιάστηκαν πέρυσι σε μία ενιαία παράσταση με τον τίτλο Ξένος. Για όσους από εσάς δεν είχατε την ευκαιρία πέρσι να τα απολαύσετε θα έχετε την ευκαιρία να τα παρακολουθήσετε φέτος.

Η έναρξη έχει προγραμματισθεί για τις 31 Οκτωβρίου 2012.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης / Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά- Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Μάριος Στρόφαλης

Φωτισμοί – Φωτογραφίες: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής

Θεατές

Σε ένα δωμάτιο ενός άθλιου ξενοδοχείου, ένας «θεατής» παρακολουθεί από μία τρύπα στον τοίχο το δράμα ενός ανάπηρου πρώην ταγμασφαλίτη και της γυναίκας του. Την τρομερή μαρτυρία του θα μοιραστεί στη συνέχεια με τη δική του σύντροφο καθώς το κοινό κρυφοκοιτάει τώρα τη δική του ιστορία.

Το έργο του Μάριου Πόντικα ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου από τις 20 Μαρτίου 2013.

Θέατρο Δραματικής Σχολής

Πενθεσίλεια

Μία άγρια ιστορία έρωτα ανάμεσα στην Ιππολύτη, βασίλισσα των Αμαζόνων, και τον Αχιλλέα αρχηγό των Ελλήνων τον καιρό τον Τρωικού πολέμου.

Το έργο «Πενθεσίλεια» του Χάινριχ φον Κλάιστ σε σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση θα ερμηνεύσουν οι σπουδατές του Γ έτους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού θεάτρου.

Έναρξη: 29 Μαρτίου 2013

 Παιδική Σκηνή – Σκηνή «Κατίνα Παξινού»

 Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Ένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα ελληνικά παιδικά μυθιστορήματα θα ανέβει στη Παιδική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου. Πρόκειται για το έργο της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», το οποίο θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους.

Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης – Τάκης Τζαμαργιάς

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Η έναρξη της παράστασης προγραμματίσθηκε για τις 4 Οκτωβρίου 2012.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του Εθνικού Θεάτρου, οι «Εκδρομές» συνεχίζονται και την επερχόμενη θεατρική σεζόν.

Τα παιδικά εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου με μαθήματα δημιουργικής κίνησης και θεατρικού παιχνιδιού για τα μικρότερα παιδιά και εργαστήρια θεάτρου για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους. Παραμύθια, ποίηση, ιστορίες αλλά και όνειρα και ιδέες των ίδιων των παιδιών δίνουν την αφορμή για μια σειρά από εκδρομές στον κόσμο της φαντασίας, της διασκέδασης, της δημιουργίας, του γέλιου και του παιχνιδιού με καινούργιους κάθε φορά προορισμούς!

 Η Άλλη Διάσταση

 Η «Άλλη Διάσταση» συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά με εναλλακτικές μορφές δράσης καθώς πέρσι ο κύκλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται από το Εθνικό Θέατρο:

«Οι πολύ επιτυχημένοι θεματικοί κύκλοι της Αίθουσας Εκδηλώσεων – ανάμεσά τους οι Αναγνώσεις, η Κοινή Θέα, οι Συζητήσεις, οι κύκλοι Αρχαία κληρονομιά, νέα προοπτική και Γλώσσα Ελληνική – θα είναι και πάλι εδώ ανοίγοντας νέους δρόμους, δίνοντας βήμα σε εικαστικούς καλλιτέχνες και περφόρμερ, υποστηρίζοντας φρέσκες πειραματικές ιδέες, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους και δημιουργώντας ένα καινούργιο πεδίο δράσης στα θεατρικά πράγματα της πόλης».


Όπως είδατε οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα γούστα! Καλή θέαση!

2012-08-21