«Δεν απειλείται κανένας υπάλληλος να βγει σε διαθεσιμότητα σε Δήμο Λευκάδας και Μεγανησίου.»

Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Λευκάδας Κωνσταντίνος Δερλερές: «Δεν απειλείται κανένας υπάλληλος να βγει σε διαθεσιμότητα σε Δήμο Λευκάδας και Μεγανησίου.»

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή των καταλόγων των εργαζομένων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση προχωρά σε γενικευμένες καταλήψεις, πανελλαδικά κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, πολλοί Δήμοι έχουν κηρύξει ανταρτικό και δεν έχουν αποστείλει ακόμα τις λίστες, ήδη όμως όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ οι υπηρεσίες σύντομα θα υποκύψουν στις οδηγίες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να προλάβουν την απαίτηση της τρόικας για 15.000 "τυφλές" απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Λευκάδας κ. Κωνσταντίνο Δερλερέ για να μας ενημερώσει πως έχει η κατάσταση για τους υπάλληλους του Δήμου Λευκάδας, ο οποίος καθησυχάζει προσωρινά, λέγοντας ότι «υπάρχουν υπάλληλοι στο Δήμο των οποίων η ειδικότητα αναφέρεται στην εγκύκλιο αλλά δεν προκύπτει θέμα για κανέναν υπάλληλο στους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου, λόγου του ότι στην εγκύκλιο αναφέρονται και κάποια αριθμητικά κριτήρια τα οποία εμείς δεν υπερβαίνουμε.»

Μιλήσαμε και με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Θοδωρή Βερύκιο ο οποίος επίσης δηλώνει ότι και για το προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας δεν τίθεται θέμα διαθεσιμότητας.

Επιπλέον σήμερα το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων Ο.Τ.Α Ν. Λευκάδας πρόκειται να παραστεί στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης και να ζητήσει από το Δ Σ να πάρει θέση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Παρά την πληθώρα  θεμάτων για συζήτηση που περιμένει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων και το θέμα της αναπροσαρμογής τελών, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος με τον οποίον το Δημοτικό Συμβούλιο θα τοποθετηθεί πάνω στο θέμα των εργαζομένων.

Δεδομένου ότι μπορεί να μην υπάρχει ακόμα πρόβλημα στους Δήμους, αλλά μελλοντικά  - σύμφωνα με την έκθεση-σοκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αναφέρεται στον έλεγχο δαπανών και εσόδων του συνόλου του Δημοσίου, όπου οι δήμοι έχουν αποδειχθεί εκ των πρωταθλητών της κακοδιαχείρισης και των οικονομικών προβλημάτων - καθίσταται απολύτως σαφές ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών τους επομένους μήνες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με το ethnos.gr στην έκθεση αναφέρεται ότι στην «πρωτοκαθεδρία» των παράτυπων δαπανών που αποπνέουν οσμή διαφθοράς εμφανίζονται για μία ακόμη φορά οι δήμοι, καθώς περίπου τα μισά από τα εντάλματα πληρωμής που δεν εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο αφορούν δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην έκθεση αναφέρεται επιπλέον ότι για το 2009, δεν εγκρίθηκαν δαπάνες στους ΟΤΑ α` και β` βαθμού οι οποίες αφορούσαν παράνομες προσλήψεις, καταβολή παράνομων αποζημιώσεων σε υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες δήμων, μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές που δεν είχαν τις προϋποθέσεις να τοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης, καθώς και παράνομες υπερωρίες.

Η έκθεση καταγράφει επίσης ότι οι δήμοι καθυστερούν να εισπράξουν νομοθετημένους πόρους (φόρους και τέλη), καθώς και βεβαιωμένες απαιτήσεις.

Με το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε πριν από τον «Καλλικράτη», μπορούσαν να μεταφέρουν δαπάνες από έτος σε έτος ακόμα και πέραν της τετραετίας προκειμένου να εξυπηρετήσουν δημότες ή εταιρείες που χρωστούσαν στους ΟΤΑ.

Σε περίπτωση μεγάλη απόκλισης, τότε ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να ορίζει Επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών.

Είναι γεγονός ότι τους επομένους μήνες θα αντιμετωπίσουν οι Δήμοι σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και πολύ δύσκολα θα αγγίξουν τους υψηλούς στόχους του προγράμματος προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση των φόρων που θα αναγκαστούν να επιβάλουν στους δημότες τους.

Η κυβέρνηση για να καλύψει κάποια κενά του Μεσοπρόθεσμου θα σφίξει τα λουριά στους δήμους και αυτοί αντίστοιχα στους  Δημότες.

Η αναπροσαρμογή τελών καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού και τελών ύδρευσης αποχέτευσης για το έτος 2013 που περιμένει τους Δημότες της Λευκάδας  το νέο έτος μπορεί να είναι μια αναγκαία αναπροσαρμογή αλλά σίγουρα και μια πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι......

Κατερίνα Μεσσήνη

2012-11-19