Σπυρίδων Σπύρου: «Δεν λειτουργώ ως Κερκυραίος, λειτουργώ ως Επτανήσιος»- Παρουσίαση του ψηφοδελτίου του στην Λευκάδα

Παρουσίαση του ψηφοδελτίου του πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» Σπύρος Σπύρου , στο κτήριο του Διοικητηρίου Λευκάδας.  Στην παρουσίαση, η οποία έγινε σε κλειστό κύκλο,  ήταν προσκεκλημένοι  μόνο οι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης,  εξαιτίας των τρέχουσων υποχρεώσεων του κ. Σπυρου, ο οποίος θα πρέπει να παρευρίσκεται στην τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ πρόκειται να πραγματοποιήσει στο προσεχές διάστημα εκδηλώσεις ανοιχτές για τους πολίτες και στο νησί της Λευκάδας.

Την στήριξή τους στην παράταξη του νυν Περιφερειάρχη, θέλησαν να δηλώσουν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Λευκάδας Θοδωρής Σολδάτος, ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας Βασίλης Αραβανής και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Καββαδάς.

Προηγήθηκε της ανακοίνωσης των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, ένας πρόλογος του κ. Σπύρου, στον οποίο ο Περιφερειάρχης έκανε έναν σύντομο απολογισμό έργου για το διάστημα των 3μιση χρόνων που βρίσκεται στην διοίκηση της Περιφέρειας,  (μεταξύ των οποίων η αποπληρωμή του Δανείου του Διοικητηρίου μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αγκυροβόλιο Βασιλικής, Δίαυλος Λευκάδας , Νοσοκομείο , εξασφάλιση από τους ΚΑΠ ποσού ύψους μισού εκατομμυρίου για τα νησιά Κάλαμος και Καστός κλπ ), ενώ αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της παράταξής του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενούς  τομέα, τονίζοντας  παράλληλα την πρόθεση του να δώσει στο κάθε νησί της Περιφέρειας μας, την προσοχή που του αξίζει στα πλαίσια της ανάπτυξης της μεταξύ τους συνοχής και δίχως να κάνει καμία διάκριση. «Δεν λειτουργώ ως Κερκυραίος, λειτουργώ ως Επτανήσιος», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο σημείο αυτό.

Δεσμεύτηκε στη συνέχεια, ότι θα προβεί σε ενδυνάμωση του πολιτιστικού προϊόντος του κάθε νησιού, στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην ενίσχυση των  τοπικών πολιτιστικών σωματείων  και των τεχνολογικών ιδρυμάτων, στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, ενώ θα φροντίσει να άρει την αδικία της αυξημένης, σε σχέση με τα νησιά του Αιγαίου, τιμής του ΦΠΑ στα νησιά του Ιονίου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί όπως πρόσθεσε στη συνέχεια στην αναζήτηση λύσεων για το μεγάλο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών του Ιονίου, καθώς και στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών στο χώρο της υγείας , και συγκεκριμένα στην δημιουργία υγειονομικών  επιτροπών πιστοποίησης αναπηρίας στα νησιά μας (ΚΕΠΑ).

Για τον κ. Σπύρου, μείζον ζήτημα αποτελεί η αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας από πλευράς του κεντρικού κράτους, αποδυνάμωσης της περιφέρειάς μας, η οποία στο όνομα του Καλλικρατικού συγκεντρωτισμού, μεταφράζεται με καταργήσεις αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, φέρνοντας σαν παράδειγμα την απόπειρα  κατάργησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης τουρισμού, η οποία αποτέλεσε για τον νυν Περιφερειάρχη «αιτία πολέμου», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφορικά με την εικόνα της οικονομικής κατάστασης της Περιφέρειας, ο κ. Σπύρου ήταν κατηγορηματικός, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να ανταπαντήσει σε όλους όσους κάνουν λόγο προεκλογικά για οράματα.   «Έχουμε στα χέρια μας μία σφιχτή οικονομική κατάσταση σε εθνικό επίπεδο, πράγμα το όποιο σημαίνει ότι οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι θα συνεχίσουν να είναι περιορισμένοι», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι θα εξασφαλιστούν χρήματα μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και το 5ο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων περίπου. Τέλος ο κ. Σπύρου θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια, όλους όσους ήταν κοντά του όλο αυτό το διάστημα των τρεισήμισι χρόνων, όλους όσους εξελέγησαν οι οποίοι συνέβαλαν στην νίκη της παράταξής του την προηγούμενη τετραετία, είτε συνεχίζουν να είναι μαζί του, είτε αποχώρησαν, είτε γιατί «δεν άντεξαν ή δεν προσαρμόστηκαν και δεν ικανοποίησαν τις φιλοδοξίες και τις απαιτήσεις τους», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση των υποψήφιων Περιφερειακών Συμβούλων από τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Θοδωρή Βερύκιο, οι οποίοι είναι οι εξής:

Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ - Αντιπεριφερειάρχης

Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

1. ΔΑΓΛΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ - Εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
2. ΚΑΒΒΑΔΑ ΜΑΡΙΑ – Ιστορικός – Ιδιωτική Υπάλληλος – Περιφερειακή Σύμβουλος (νυν περιφερειακή σύμβουλος )
3.ΜΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.- Οικονομολόγος - Επιχειρηματίας (νυν δημοτικός σύμβουλος)
4. ΣΕΡΒΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – Δημόσιος Υπάλληλος (Δ/νση Πολεοδομίας Δ. Λευκάδας)
5. ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ – Ιδιωτικός Υπάλληλος – Περιφερειακός Σύμβουλος (νυν περιφερειακός σύμβουλος)
6. ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος

Ακολουθούν οι δηλώσεις των παρευρισκόμενων

Βουλευτής Λευκάδας : «θέλω να καταθέσω το γεγονός ότι η προσωπική μου παρουσία εδώ εδράζεται σε δύο παραμέτρους. Η μία έχει να κάνει με την προσωπική μου εκτίμηση προς το πρόσωπο του Περιφερειάρχη, αποτέλεσμα της πολύχρονης συνεργασίας μας, η οποία ξεκίνησε σε μία βάση πολιτική αλλά εξελίχθηκε και σε προσωπική φιλία και εκτίμηση», ανέφερε συγκεκριμένα ο βουλευτής, προσθέτοντας στη συνέχεια πως «αν το όνομα του Περιφερειάρχη θα μείνει για κάτι στην ιστορία των Επτανήσων, είναι γιατί πρωτοστάτησε στην διαμόρφωση διαπεριφερειακής συνειδήσεως» και πρωταγωνίστησε στην επικοινωνία των Ιόνιων Νησιών. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας, για τον κ. Σολδάτο είναι ο κοινός τους  αγώνας για την διατήρηση του ΤΕΙ Ι.Ν., όπως είπε. Τέλος του ευχήθηκε καλό αγώνα και καλή δύναμη

Υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Αραβανής: «Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκλογική διαδικασία και να είστε εσείς ο επόμενος Περιφερειάρχης, για να συνεχίσετε το επιτυχές έργο που έχετε κάνει  μέχρι τώρα, βελτιούμενος τα όποια λάθη ή παραλείψεις έχουν γίνει», είπε ο κ. Αραβανής , προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην αρμονικότερη συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας.

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλης Μελάς: «θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κ.κ. Σπύρου και Βερύκιο που με επέλεξαν στο ψηφοδέλτιο τους» είπε αρχικά ενώ συμπλήρωσε πως επέλεξε να στηρίξει τον κ. Σπύρου πρώτα γιατί διακρίνει στο πρόσωπό του «έλλειψη αλαζονείας και έπαρσης και πλεόνασμα μετριοφροσύνης» και δευτερευόντως για την εκτίμηση που τρέφει στα πρόσωπα των υπόλοιπων περιφερειακών συμβούλων.

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Σπύρος Σολδάτος: ο κ. Σολδάτος θέλησε να πει πως επέλεξε να στηρίξει την παράταξη του κ. Σπύρου, γιατί πιστεύει πως θα παράγει έργο.

Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Καββαδάς: ο κ. Καββαδάς θέλησε με τη σειρά του να ευχηθεί καλή επιτυχία στον κ. Σπύρου δηλώνοντας ότι αναγνωρίζει την σημαντική προσφορά της νυν Περιφερειακής Αρχής στο νησί της Λευκάδας.

Ρούλα Γιαννουλάτου

2014-04-24