Festa Del Canale: Μία γιορτή στο κανάλι της δυτ. παραλίας από τον Ορφέα

Η γιορτή ήταν μία διοργάνωση του Μουσικοφιλολογικού  ομίλου Ορφέα, στην οποία συμμετείχαν εκτός από το χορευτικό τμήμα του διοργανωτή,  20 χορευτές από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Giostra di Zante» , η Καρναβαλική ομάδα του Αποστόλη Καραβία και η Αγιομαυρίτικη παρέα.

Πρόκειται για μία νέα πρόταση καλοκαιρινού μουσικοχορευτικού δρώμενου, του ομίλου Ορφέα, ο οποίος επιδιώκει να την καταστήσει θεσμό, εντάσσοντάς την στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού.

Σε αυτήν του την προσπάθεια έχει την στήριξη του εμπορικού κόσμου του νησιού, ο οποίος στήριξε αυτήν την εκδήλωση  μέσω των χορηγιών, την πλειοψηφία του Λευκαδίτικου κοινού και την πλειοψηφία των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και των Ζακυνθινών, όπως της imerazante.gr, που επιβράβευσε την πρόταση συμμετοχής του Ορφέα προς την Ζακυνθινή Γκιόστρα, χαρακτηρίζοντάς την ως μία πολιτιστική επίσκεψη η οποία «φέρνει σ` επαφή ένα άλλο νησί μας με την Ζάκυνθο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανάρτηση, καταλήγοντας λέγοντας πως  «Είναι ευτύχημα, που τα Επτάνησα τα ενώνει και πάλι ο κοινός πολιτισμός τους, η ιστορία τους και η παράδοσή τους».

Η Γκιόστρα της Ζακύνθου , η οποία αποτελεί ένα από τα παλαιότερα δρώμενα του ζακυνθινού καρναβαλιού, παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό της Λευκάδας την αναβίωση της θριαμβευτικής εισόδου του νικητή της κονταρομαχίας και τον ευχαριστήριο χορό που συνόδευε αυτήν τη νίκη.

Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΧΟΡΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΗΣ ΓΚΙΟΣΤΡΑΣ

Είναι αξιοσημείωτη η ικανότητα των χορευτών του Ορφέα, ενός σωματείου με μεγάλη ιστορία και εμπειρία πάνω στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών, αλλά και στην αναβίωση λαϊκών δρώμενων, στην οποία κατά καιρούς μας έχει συνηθίσει. Ιδιαίτερα το κλείσιμο της εκδήλωσης με το χορευτικό «ταραντέλα» της χορευτικής ομάδας του Ορφέα, ήταν πράγματι πολύ εντυπωσιακό, όπως και η ρήψη βεγγαλικών που ακολούθησε με φόντο τον καλοκαιρινό ξάστερο ουρανό.

Η ΤΑΡΑΝΤΕΛΑ

Αλλά και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, όπως η Αγιομαυρίτικη παρέα και η καρναβαλική ομάδα έχουν αποδείξει μέσα στον χρόνο την αξία τους.

Παρόλα αυτά όμως υπήρξαν και κάποια γεγονότα  που δυσκόλεψαν την παρακολούθηση του θεάματος. Ένα από αυτά ήταν η καθυστέρηση στην έναρξη. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περίμεναν από τις 7.00 να ξεκινήσει όπως είχε ανακοινωθεί και ακόμα περισσότεροι όσοι περίμεναν στην παραλία την έναρξη του κυρίως μέρος του δρώμενου, το οποίο άρχισε αρκετά αργότερα (γύρω στις 10μμ). Πολλοί ήταν εκείνοι που έφυγαν πριν καν ξεκινήσει, οι οποίοι είχαν κατακλύσει αρχικά την ξύλινη γέφυρα που όσο πέρναγε η ώρα, άδειαζε χαρακτηριστικά.

Έπειτα ο ελάχιστος  έως ανύπαρκτος φωτισμός, σε συνδυασμό με την απόσταση που χώριζε τον χώρο δράσης του δρώμενου (το κανάλι) από τον χώρο των θεατών (η πεζοδρομημένη παραλία), δυσκόλεψαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την θέαση των τόσο όμορφων κατά τα άλλα κοστουμιών και της γόνδολας με τα υπέροχα χρώματα, τα οποία δυστυχώς εξαφανίστηκαν μέσα στο πυκνό σκοτάδι της νύχτας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης που ευελπιστούμε να γίνει θεσμός.

ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Ρ.Γ.

2014-07-30