Συνέντευξη Ξενοφώντα Βεργίνη σχετικά με το Μουσείο «Άγγελου Σικελιανού»

Μετά από την επαναφορά του θέματος της οικείας Σικελιανού ως εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου του Δ.Σ. Λευκάδας και τις επιστολές που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του πρώην Δημάρχου Βασίλη Φέτση και του απερχόμενου Κώστα Αραβανή, καθώς και την τελευταία επιστολή προς το Δήμαρχο του Β. Γενικού  Διευθυντή Ακίνητης Περιουσίας της Τράπεζας Γ. Φράγκου, στην οποία επιβεβαιώνεται εγγράφως η πρόθεση της Τράπεζας να προχωρήσει στην αποκατάσταση του ακινήτου, ζητήσαμε από τον αρχηγό της απερχόμενης Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου, Διοικητή του ΟΓΑ και πρώην Βουλευτή Λευκάδας Ξενοφώντα Βεργίνη, που ασχολήθηκε από την αρχή με το θέμα της οικίας Σικελιανού, να μας καταθέσει την άποψή του, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή την αγορά και την αποκατάσταση της οικείας  Άγγελου Σικελιανού και της μετέπειτα μετατροπής της σε Μουσείο. Πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας που διαφυλάττει το έργο του Άγγελου Σικελιανού, στις παρακαταθήκες της συλλογικής μνήμης αλλά και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους μας.

L.N. κ. Βεργίνη, όπως γνωρίζουμε ως Βουλευτής την περίοδο 2004-2007, ασχοληθήκατε ιδιαιτέρως με το θέμα της αγοράς της οικείας του Άγγελου Σικελιανού, της αποκατάστασης  και της μετέπειτα μετατροπής της σε Μουσείο. Θα ήθελα να μας πείτε τι συνέβη, κατά τη γνώμη σας, και έχει καθυστερήσει τόσα χρόνια η υλοποίηση του έργου αυτού.

Όταν η Εθνική Τράπεζα  ανέθεσε τη μελέτη του έργου σε δύο προσωπικότητες κύρους που έχουν σχέση με αναπαλαιώσεις αρχαίων μνημείων, δεν υπήρχε «Συντονιστική Επιτροπή» που θα έτρεχε το έργο. Παρουσίασαν τη μελέτη αυτή, αλλά η όλη υπόθεση καρκινοβατούσε, γιατί δεν υπήρχε συντονισμός δράσης. Και αυτό γιατί οι ίδιοι οι μελετητές αποτελούσαν και την συντονιστική επιτροπή. Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα να μην υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για προώθηση του θέματος, ενώ η δική μου πρόταση συνεχώς επαναλαμβανόταν, ουδέποτε υλοποιήθηκε.

L.N. Τι έλεγε η πρότασή σας;

Η πρόταση μου έλεγε να οριστεί «Επιτροπή Συντονισμού και Υλοποίησης»  του έργου, στην οποία να προεδρεύει ο Δήμαρχος ή κάποια άλλη προσωπικότητα και να συμμετέχουν πολιτικοί, κοινωνικοί αλλά ακόμα και οικονομικοί φορείς του τόπου. Αυτή η επιτροπή θα έβαζε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και θα είχε και την επαφή με την Εθνική Τράπεζα, όπως και με οποιονδήποτε άλλο παράγοντα, που επηρέαζε την ολοκλήρωσή του. Αυτό δεν έγινε ποτέ.

L.N. Γιατί δεν έγινε;

Γιατί οι προτάσεις του Βεργίνη απορρίπτονταν  χωρίς καμία δικαιολογία. Ίσως, επειδή το έλεγε ο Βεργίνης... και ξεχνούσαν ότι το έργο ήταν δική μου προσπάθεια και επιτυχία για το καλό του τόπου.

L.N. Είχατε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτή σας την πρόταση;

Την πρόταση αυτή την είχα καταθέσει ,κατ` επανάληψη, όχι μόνο στο Συμβούλιο αλλά και σε ομιλίες μου σε συγκεντρώσεις που έγιναν κατά την παρουσίαση της μελέτης στη Λευκάδα, αλλά και στην Αθήνα. Είχα καταθέσει την πρότασή μου και στον κ. Σταύρου που ήταν τότε ο αρμόδιος Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας και χειριζόταν το θέμα αυτό, δηλαδή της κατοικίας του Άγγελου Σικελιανού.

L.N. Και ήταν σύμφωνος με την πρότασή σας, στο να δημιουργηθεί δηλαδή η Επιτροπή Συντονισμού και Ελέγχου του έργου;

Ήταν σύμφωνος απολύτως, αλλά βεβαίως περίμενε πρωτοβουλία από το Δήμο Λευκάδας, στον οποίο Δήμο είχε ανατεθεί και η διαχείριση του όλου θέματος.  Πρέπει δε να πω ότι η αγορά της κατοικίας  τυπικά έγινε από το Δήμο. Ουσιαστικά η αγορά της κατοικίας Σικελιανού,  έγινε από χρήματα της Εθνικής Τράπεζας, με απόλυτα συγκεκριμένο ποσό που καθορίστηκε μετά από διαπραγμάτευση που έγινε με τον ιδιοκτήτη. Κατέβαλα δε για αυτό,  προσωπικές προσπάθειες.

L.N. Θέλετε να μας το αναλύσετε λίγο αυτό;

Όπως όλοι οι Λευκαδίτες γνωρίζουν, ως Βουλευτής (Μάρτιος 2004-Οκτώβριος 2007) ανοικοδόμησα τη Λευκάδα. Με μεγάλα και μικρά έργα υποδομής, όχι μόνο αποκαταστάθηκαν οι ζημιές, που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός που έγινε στις 14 Αυγούστου 2003 (συμπληρώθηκαν 11 χρόνια), αλλά και αναβαθμίστηκαν ολόκληρες περιοχές όλου του Νομού (Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός ).

Παράλληλα, έδωσα προτεραιότητα στην αποκατάσταση, διατήρηση και συντήρηση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ναοί, μοναστήρια, διατηρητέα κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανα προσπάθειες για τη διάσωση και ανάδειξη κατοικιών επιφανών Λευκαδίων. Η κατοικία του Σικελιανού πήρε προτεραιότητα και επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού αδυνατούσε να βοηθήσει απευθύνθηκα  στον Ιδιωτικό Τομέα και ειδικότερα στις Τράπεζες.

Χρειάστηκαν πολλές προσωπικές και επίμονες  προσπάθειες (επιστολές και επισκέψεις) για να υπάρξει αποτέλεσμα. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν με μικρές προσφορές, ενώ ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας  της Ελλάδος (ΕΤΕ) κ. Τάκης Αράπογλου στη συνάντησή μας, ζήτησε η Εθνική να αγοράσει την κατοικία για λογαριασμό της Τράπεζας. Μετά από αναφορά και ανάλυση επιχειρημάτων μου, τελικά συμφωνήθηκε, η κατοικία να αγορασθεί με χρήματα της Τράπεζας για λογαριασμό του Δήμου, προκειμένου η κατοικία να γίνει Μουσείο Άγγελου Σικελιανού.

Έτσι μετά από διαπραγματεύσεις και με τον ιδιοκτήτη συμφωνήθηκε να δοθούν από την Τράπεζα 430.000 ευρώ και συγκεκριμένα280.000 ευρώ για την αγορά της κατοικίας και 150.000 ευρώ για την αποκατάστασή της. Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώθηκε με επιστολή της Τράπεζας προς εμένα. Τις διαδικασίες υλοποίησης ανέλαβε ο Δήμος. Έτσι έχουν τα πράγματα. Σας δίνω την επιστολή που έλαβα. * Από το περιεχόμενό της φαίνεται ότι έστειλα επιστολή  στο Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας στις 24 Αυγούστου του 2005 και πήρα  την τελική απάντηση της Τράπεζας στις 25 Ιουλίου του 2006! Δηλαδή ένα χρόνο μετά. Αυτή είναι η αλήθεια.

Στις εκλογές που ακολούθησαν  (Οκτώβριο 2007) εγώ δεν βγήκα βουλευτής και συνεπώς,  η υλοποίηση των έργων αφέθηκε στην επόμενη πολιτική ηγεσία και στους εκάστοτε Δημάρχους.

* Δείτε την επιστολή στο τέλος της σελίδας

L.N. Και έκτοτε τι έγινε η πορεία του έργου;

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, αν αφαιρέσουμε την περίοδο εκείνη που δώσαμε τη μάχη με τον πρώην Δήμαρχο κ. Φέτση Βασίλη και φθάσαμε το ποσό από 430.000 ευρώ τελικά στο 1.400.000 ευρώ, δεν έχει γίνει τίποτε άλλο! Οι μελέτες παραμένουν ακόμα στα συρτάρια και η κατοικία Σικελιανού κινδυνεύει να πέσει από μέρα σε μέρα!  Οι κατ` επανάληψη,  δικές μου αναφορές και παρεμβάσεις  στις Διοικήσεις του Δήμου και ιδιαίτερα στη Διοίκηση του Δήμου από τον κ. Κώστα Αραβανή , δεν βρήκαν ανταπόκριση, παρά το γεγονός ότι ήμουν και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έφερνα το θέμα κατ` επανάληψη  στο Δ.Σ. για συζήτηση και  προφορικώς και γραπτώς!  Μέχρι σήμερα δεν μου δόθηκε αξιόπιστη γραπτή απάντηση. Αντίθετα οι προφορικές απαντήσεις ήταν πρόχειρες, γενικές, αόριστες και πάντοτε καθησυχαστικές του τύπου ότι «όλα πάνε καλά» και ότι «την ευθύνη την έχει ο Δήμαρχος». Αυτές είναι κουβέντες του κ. Δημάρχου και όλοι οι  Δημοτικοί  Σύμβουλοι γνωρίζουν την αλήθεια. Άλλωστε, όλα είναι  καταγεγραμμένα και στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου.

L.N. Εσείς εξακολουθήσατε να ενδιαφέρεστε από τη μεριά σας για το θέμα, παρ` όλη την άρνηση του Δημάρχου, όπως είπατε, να σας εμπλέξει σε αυτό;

...και βέβαια ενδιαφέρομαι. Δεν έχω ποτέ σταματήσει και θα συνεχίσω μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί. Ας πληροφορηθούν οι Λευκαδίτες ότι στις 7 Απριλίου φέτος (2014) συναντήθηκα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά, αφού προηγουμένως είχα συναντηθεί με τον κ. Μαρινάκο, Γενικό Διευθυντή Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος και με πληροφόρησε πού βρίσκεται το όλο θέμα (πορεία μελετών, δαπάνες κλπ).  Με τον κ. Τουρκολιά είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που κατέληξε με την τοποθέτησή του ότι το έργο θα ολοκληρωθεί, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, αφού όμως, συζητήσει ορισμένες πλευρές του θέματος με υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι και θα με ενημέρωναν.

Πράγματι, στις επόμενες μέρες κλείστηκε συνάντηση στο Γραφείο μου στον ΟΓΑ για τις 23/04/2014 με τους Γενικούς Διευθυντές κα Τζάκου και κ. Τζανετάκη. Τελικά, η συνάντηση έγινε στις 30/04/2014. Στη συνάντηση έγινε ευρύτερη ανάλυση του θέματος όπου και απέρριψα ορισμένες αιτιάσεις  που προβλήθηκαν από μέρους τους.  Αντίθετα, ζήτησα η Εθνική Τράπεζα να κρατήσει τις δεσμεύσεις της και να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε το έργο να ολοκληρωθεί όπως είχε ήδη συμφωνηθεί. Ζήτησα δε και από τους δύο να μου δώσουν δαπάνες  που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Κατά την συζήτηση αναφέρθηκε από μέρους τους  επίσης, ότι ο Δήμαρχος και ο Δήμος προσφέρει 100.000 ευρώ  για την υλοποίηση του έργου. Προσωπικά διερωτήθηκα από πού είχε τις  100.000 ευρώ ο Δήμαρχος; Πότε έκανε τροποποίηση του προϋπολογισμού και πότε γι` αυτό  ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο;

Στο τέλος της συνάντησης και οι δύο, μού άφησαν την εντύπωση ότι θα καταβάλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του έργου. Ζήτησαν δε και τη συμπαράστασή μου.

Όπως  προανέφερα  ζήτησα κατ` επανάληψη το θέμα  να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς ποτέ δεν ήρθε στην ημερήσια διάταξη το θέμα. Γι` αυτό και στις 08/08/2014  ζήτησα γραπτώς, ως  επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου,  από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λευτέρη Αραβανή, να μου δοθεί η σχετική αλληλογραφία καθώς και λοιπή πληροφόρηση  επί του θέματος που έχει γίνει μεταξύ Δήμου και Εθνικής Τράπεζας, ώστε να έχω γνώση του φακέλου. Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει απάντηση.

Δυστυχώς, όπως εκ των υστέρων πληροφορήθηκα, το θέμα έθιξε ο Δήμαρχος την ίδια μέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα εκτός ημερησίας διάταξης!  Λυπάμαι γι` αυτό πραγματικά. Αυτό είναι απαράδεκτο και το σημειώνω  μια φορά ακόμη, για πολλούς λόγους τώρα,  το Δημοτικό Συμβούλιο  συνεδριάζει όποτε ήθελε ο Δήμαρχος, όποια μέρα και όποια ώρα! Συγκεκριμένα ενώ είχε παρθεί απόφαση, ομόφωνα, το Συμβούλιο να συνεδριάζει Δευτέρες στις 6 .00μμ και τους καλοκαιρινούς μήνες στις 7.00μμ. τελικά συνεδριάζει οποιαδήποτε ημέρα και μάλιστα μεσημέρι. Μεγάλη ευθύνη γι` αυτό φέρει όχι μόνο ο Δήμαρχος αλλά ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και φυσικά η πλειοψηφία.  Και αυτό υποθέτω ότι συνέβαινε για να μην μπορώ  να παρευρεθώ εγώ, με δεδομένο ότι τα θέματα για τη συνεδρίαση τα ξέραμε μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση. Λυπάμαι για όλο αυτό το σκηνικό!  Ελπίζω να τα πούμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

L.N. Τί σκοπεύετε να κάνετε από εδώ και έπειτα για το θέμα αυτό της ολοκλήρωσης του έργου;

Το θέμα δεν θα σταματήσει εδώ. Θα επανέλθω και με προσωπική μου αναφορά , γιατί είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και δεν ενδιαφέρει μονάχα τη διαμάχη κάποιων Δημάρχων ή κάποιων άλλων που κόπτονται τελευταία ότι ενδιαφέρονται!

L.N. Γιατί είχατε επιλέξει κ. Βεργίνη την Εθνική Τράπεζα και όχι κάποιον άλλο Δημόσιο Φορέα;

Ως Βουλευτής, έκανα τεράστιες προσπάθειες για πολλά έργα στη Λευκάδα και οι Λευκαδίτες το ξέρουν καλά. Μόνο ορισμένοι επίσημοι οι οποίοι ξέρουν καλύτερα ακόμα το έργο του Βεργίνη, το αποσιωπούν για ευνόητους λόγους. Αλλά το έργο δεν κρύβεται. Με «σίτες» και αποσιωπήσεις το έργο δεν κρύβεται. Τι συνέβηκε; Ενώ έβρισκα πολλά χρήματα για την Λευκάδα, για πολλούς τομείς, όπως για έργα υποδομής,  δεν έβρισκα λεφτά για την αγορά της κατοικίας του Σικελιανού από το Δημόσιο.  Τότε, απευθύνθηκα με επιστολές μου (που είναι στη διάθεση όλων) σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζοντας από τις τράπεζες. Ανταποκρίθηκαν και ιδιώτες και τράπεζες, μεταξύ αυτών η Πειραιώς, η Εμπορική, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα. Αλλά μόνο  η Εθνική Τράπεζα, και συγκεκριμένα ο κ. Τάκης Αράπογλου, ήθελε να την αγοράσει εξ` ολοκλήρου.

L.N. Ποιός ευθύνεται που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση;

Η ευθύνη για μένα βαραίνει όλους εκείνους που διαχειρίζονταν την τύχη και τα δεδομένα του Δήμου Λευκάδας και ειδικότερα τη διαχείριση του Δημάρχου κ. Κώστα Αραβανή που αν και είχε ένα πρόσθετο χαρτί στα χέρια του, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πράγματι τη βάση διεκδίκησης του έργου κι αυτό ήταν η κατάθεση  των αποθεματικών του Δήμου από τη Δημαρχία Φέτση στα ταμεία της Εθνικής Τράπεζας (ανεξάρτητα από τον τρόπο που έγινε) δεν το εκμεταλλεύτηκε ποτέ.

L.N. Η τράπεζα δεν έχει ευθύνες κ. Βεργίνη; Λόγω και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών; Μήπως υπάρχει και εσκεμμένη καθυστέρηση από πλευράς της;

Η τράπεζα έχει κάθε λόγο να αναθεωρήσει ορισμένα από τα δικά της έργα και τον δικό της προγραμματισμό. Όμως, πολλά έργα έχουν υλοποιηθεί και  στη διάρκεια της κρίσης των τραπεζών. Άρα ήταν θέμα οργανωμένης κίνησης, οργανωμένης παρουσίας του Δήμου και άλλων αρμοδίων προς την Εθνική Τράπεζα. Δυστυχώς, όσες φορές και αν έφερα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ( και οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά των συνεδριάσεων), ο Δήμαρχος απαντούσε ότι αυτό είναι θέμα δικό του! Έφτασε στο σημείο να πει, «τί δουλειά έχετε εσείς κ. Βεργίνη και ανακατεύεστε, αυτό είναι θέμα Δημάρχου» Και αυτό είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου.  Του είχα απαντήσει τότε ότι όχι μόνο έχω δουλειά  και ανακατεύομαι αλλά έχω και χρέος  να ενδιαφερθώ αφού εγώ ξεκίνησα και έφερα εις πέρας το έργο!  Άλλωστε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχω κάθε λόγο και υποχρέωση να ελέγξω τα πεπραγμένα και τις παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής!

L.N. Ο κ. Φέτσης είπε, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Lefkadanews,  ότι είχε συμφωνήσει η τράπεζα να αναλάβει εξ` ολοκλήρου το έργο, χωρίς να ανακατευτεί ο Δήμος. Να το παραδώσει, δηλαδή, με το κλειδί στο χέρι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η συμφωνία ήταν ότι τις διαδικασίες θα τις κινεί ο Δήμος και όχι η Τράπεζα. Εγώ δεν σας λέω ότι είναι αθώα η Εθνική Τράπεζα, αλλά στην οικονομική κρίση που περιήλθαμε, χρειαζόταν αυτή τη φορά διπλάσια η ακόμα και τριπλάσια προσπάθεια από ό,τι χρειαζόταν  πριν. Η Εθνική Τράπεζα είχε τους δικούς της λόγους να  καθυστερεί το έργο, αλλά εμείς από την άλλη πλευρά, είχαμε τους δικούς μας λόγους να πιέσουμε και να το επισπεύσουμε! Και όχι να αδιαφορούμε περιμένοντας!!

L.N. Συμφωνείτε με την τότε απόφαση του Δήμου να κατατεθούν τα αποθεματικά του Δήμου στην ΕΤΕ;

Εάν πράγματι έγινε διαγωνισμός, για την διαχείριση των αποθεματικών, τότε πρέπει να δούμε τί έλεγε η προκήρυξη του διαγωνισμού. Εάν έλεγε ότι ζητούνται προσφορές μόνο από κρατικές τράπεζες, τότε βεβαίως δεν καταλαβαίνω γιατί είχαν δοθεί προσφορές από ιδιωτικές τράπεζες. Αν, όμως, είχε τον όρο «κρατική τράπεζα», τότε αυτή που έδινε το μεγαλύτερο επιτόκιο είναι η Eurobank. Αν ήθελαν για λόγους ευαισθησίας - και το αντιλαμβάνομαι αυτό- οι καταθέσεις να πάνε στην Εθνική Τράπεζα - τότε θα έπρεπε στην προκήρυξη να υπήρχε και κάποιος άλλος όρος, ότι στην απόφαση, θα ληφθεί υπόψη και η συμπεριφορά των τραπεζών έναντι του έργου του Δήμου Λευκαδίων. Οπότε αν υπήρχε αυτός ο όρος, θα μπορούσε η Επιτροπή που είχε οριστεί, να επιλέξει την Εθνική Τράπεζα. Επιπλέον θα μπορούσε η Επιτροπή διαγωνισμού  να διαπραγματευθεί με εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου  με την ΕΤΕ το επιτόκιο μέχρι το ύψος που πρόσφερε η Eurobank (4,47). Δεν ξέρω αυτό  αν έγινε..

L.N.  κ.  Βεργίνη πόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί μέχρι σήμερα για την κατοικία Σικελιανού;

Κα Γιαννουλάτου δεν ξέρω να σας απαντήσω πόσα ακριβώς. Ξέρω, όμως, ότι έχουν δαπανηθεί αρκετά. Έχω ζητήσει στοιχεία και περιμένω. Προς το παρόν δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο!

L.N.  Πώς κρίνετε την επιστολή που έστειλε ο Β. Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕ για το θέμα και την οποία δημοσίευσε ο Δήμαρχος;

Η επιστολή  που έστειλε ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕ κ. Γεώργιος Φράγκου σε απάντηση της επιστολής Δημάρχου δείχνει ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, χωρίς να αναφέρει πώς!  Όμως, ο Δήμαρχος, αντί να «θριαμβολογεί», πρέπει να «απολογηθεί»  γιατί άφησε τριάμισι χρόνια χωρίς να κάνει κάτι! Το μόνο που έκανε ήταν να κοροϊδεύει και να παραπληροφορεί το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό της Λευκάδας. Το έργο να παραμένει στάσιμο, η Τράπεζα να υπόσχεται, η κατοικία Σικελιανού να κινδυνεύει με κατάρρευση και τα τριάμισι χρόνια να αναζητούν τους υπευθύνους.

L.N. Είναι όμως η εκ νέου δέσμευση της τράπεζας  «κληρονομιά»  στην επόμενη Δημοτική αρχή ;

Σαφώς η ζωή συνεχίζεται.  Η μία εξουσία διαδέχεται την άλλη και τα έργα υποχρεωτικά μεταφέρονται. Εγώ, όμως, διερωτώμαι  πώς είναι δυνατόν ένα έργο το οποίο ξεκίνησα ως βουλευτής από το 2005- και δεν το αναφέρει κανείς αυτό- να παραμένει ακόμα στα συρτάρια το 2014!!

L.N. Είναι σύνηθες στην πολιτική να μην αναφέρει ό ένας το έργο του άλλου..

Όχι. Εγώ δεν το κάνω  αυτό. Εδώ είναι ένα συγκεκριμένο έργο, για το οποίο πρέπει όλοι να μάθουν την αλήθεια!

L.N. Αν ήσασταν Δήμαρχος και μπορούσατε να το χειριστείτε, τι θα κάνατε;

Θα είχα πιέσει την Τράπεζα να σταθεί στο «ύψος» της και να είχε ολοκληρώσει το έργο προ πολλού στη ώρα του.

L.N. Αν ήσασταν Δήμαρχος, σήμερα έτσι όπως έχουν τα πράγματα..

Όπως προείπα θα είχα φροντίσει να ορισθεί άμεσα μία « Επιτροπή Διαχείρισης»  του θέματος, όπου πέρα από το Δήμαρχο, θα συμμετείχαν και άλλοι παράγοντες του Νομού.  Η Επιτροπή αυτή, όχι απλά θα διεκδικούσε, αλλά θα κατεύθυνε την όλη υπόθεση προς ολοκλήρωση  στη σωστή κατεύθυνση και στο συγκεκριμένο χρόνο! Αυτό ζήτησα, κατά τις συναντήσεις μου, από τον Διευθύνοντα  Σύμβουλο της Τράπεζας  κ. Τουρκολιά και τους δύο Γενικούς Διευθυντές της.

L.N.  Ας ελπίσουμε κ. Βεργίνη το Μουσείο κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί.

Το Μουσείο αποτελεί αναγκαιότητα για το νησί και για τη σημερινή εποχή όπου το  μέλλον έχει αμεσότητα με το παρελθόν. Ιδιαίτερα όπου υπάρχει έντονη και υψηλή πολιτιστική κληρονομία. Η Λευκάδα, έχει μία μεγάλη ιστορία, και πρέπει πάνω από όλα να συνεχίσει να ζει με αυτή την ιστορία. Και αν δεχθούμε ότι ο τουρισμός είναι η πρώτη πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του νησιού, τότε αναγκαίο στοιχείο για αυτή την ανάπτυξη την τουριστική, αποτελεί η διάσωση των πολιτιστικών μνημείων και η ανάδειξή τους . Και φυσικά η προβολή ανθρώπων  που  στο διάβα τους έγραψαν ιστορία, π.χ.  Σικελιανός, Βαλαωρίτης,  Ζαμπέλιος,  Στάμος  κ.α.

L.N. Για να δικαιολογούμε και τον τίτλο του νησιού των ποιητών..

Ακριβώς και έχετε απόλυτο δίκιο. Το νησί των ποιητών, των θρύλων και της ιστορίας. Ο ιστορικός Ζαμπέλιος έγραψε την πιστότερη και καλύτερη ιστορία.

κ. Βεργίνη σας ευχαριστούμε πολύ!

Ρούλα Γιαννουλάτου

19 Αυγούστου 2014