Ενδοκυβερνητικές έριδες με φόντο την τρόικα και στο βάθος εκλογές

- Η κόντρα για τη Δημοκρατική Παράταξη και η διαμάχη Ντινόπουλου-Μητσοτάκη προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο ανοιχτό μέτωπο που θα απασχολήσει τις επόμενες ημέρες το κυβερνητικό επιτελείο, όχι όμως και το μοναδικό, αφού ανοιχτό μέτωπο υπάρχει και σε εσωτερικό επίπεδο, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων να βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, ενώ έριδες υπάρχουν και μεταξύ υπουργών, που μάλιστα προέρχονται από το ίδιο κόμμα (αλλά και εκλέγονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια).

Και ενώ η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους εκπροσώπους των δανειστών να έρχονται στην Αθήνα, ως συνήθως, με άγριες διαθέσεις, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ... “τρώγονται” για ορισμένες αναφορές στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Χαλκιδική, οι οποίες θεωρούνται casus belli από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε από τη Χαλκιδική ότι “το `λεφτά υπάρχουν`, εμείς δεν είπαμε ποτέ”, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου και της διακυβέρνησής του. Ωστόσο, είναι μία άλλη αποστροφή του λόγου του που έχει προκαλέσει την οργή της Χαριλάου Τρικούπη και είναι η αναφορά στη “Δημοκρατική Παράταξη”.

“Εμείς είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη”, δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ένα σχόλιο που εκλαμβάνεται από το ΠΑΣΟΚ ως ευθεία επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και του κόμματος γενικότερα.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης είναι η απάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος τόνισε πως “η δημοκρατική παράταξη ήταν και είναι ιστορικά και ιδεολογικά η “άλλη” παράταξη σε σχέση με τη Ν.Δ.”, ενώ έκανε σκωπτικά λόγο για “τα... ισοδύναμα μέτρα των Ζαππείων που ελπίζουμε να έχουν γίνει μάθημα για την... αντιμνημονιακή φάση της Ν.Δ.”.

Στο πλαίσιο αυτό, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν το απόγευμα της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης και να συζητήσουν για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η ξαφνική κόντρα μεταξύ των κομμάτων τους.

Όμως τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα δε σταματούν εδώ, καθώς διαστάσεις παίρνει η σύγκρουση του υπουργού Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλου, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τον έλεγχο νομιμότητας στις μετατροπές συμβάσεων, με φόντο βέβαια τη Β` Αθηνών, που είναι η περιφέρεια στην οποία εκλέγονται αμφότεροι.

Ο κ. Ντινόπουλος προκάλεσε αίσθηση όταν σε πρωινή εκπομπή την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκε να παίρνει το μέρος της Ρένας Δούρου στη σύγκρουσή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και κατόπιν διευκρίνισε πως η δήλωσή του ήταν ειρωνική, όμως επανήλθε την Κυριακή με νέες δηλώσεις κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης: “Δε γεννήθηκα βουλευτής και υπουργός εγώ. Ό,τι κατάφερα στην πολιτική το κατάφερα μόνος μου και κατεβαίνω δυο φορές την εβδομάδα στο κέντρο της Αθήνας με το Μετρό”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με τον έλεγχο νομιμότητας στις μετατροπές συμβάσεων σημείωσε ότι “υπάρχει ένα συμβούλιο της δικαιοσύνης που θα αποφασίσει αν οι πέντε δήμαρχοι διέπραξαν κάποιοι αδίκημα”.

news.gr