Το θέμα της Διάθεσης των Απορριμμάτων Λευκάδας, επανήλθε στο Δημοτικο Συμβούλιο

Παρατάσεις επί των παρατάσεων που έχουν δοθεί και αφορούν εργασίες αποκατάστασης στους ΧΑΔΑ Λευκάδας, ήρθαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας. Οι τέταρτες κατά σειρά παρατάσεις αφορούν συγκεκριμένα α) στην 4η παράταση προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΕΝΟΥ ΧΑΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΑ ΑΛΥΚΗ» και β) στη χορήγηση 4ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ».

Το θέμα της Διάθεσης των Απορριμμάτων Λευκάδας, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στο Δήμο μας, άνοιξε πάλι εχθές, με αφορμή την ψήφιση των παρατάσεων των ανωτέρω έργων, η οποία ανάγκασε το Σώμα του Δημοτικού Συμβούλιου να τις ψηφίσει προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα, εκφράζοντας ωστόσο σοβαρές ενστάσεις για αυτήν την τακτική των παρατάσεων των έργων, που κοστίζουν στο Δήμο μας επιπλέον χρόνο αλλά και χρήμα.

Τέταρτη παράταση εργασιών του έργου «Εγκατάσταση Συστήματος Άρδευσης Αποκαταστημένου ΧΑΔΑ στη θέση Π. Αλύκη, μέχρι τις 28.02.2015 ζήτησε ο ανάδοχος του έργου κ. Δρακάτος. Το έργο αυτό, σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, είχε αρχικό προϋπολογισμό 73.800 ευρώ και δημοπρατήθηκε στις 02.05.13. Η χρηματοδότησή του προέρχεται από πιστώσεις στο Πράσινο Ταμείο και αντικείμενο του έργου είναι η εργασία τοποθέτησης υπόγειου συστήματος άρδευσης, που περιλαμβάνει τοποθέτηση δευτερεύοντος και τριτεύοντος δικτύου, καθώς και τοποθέτηση αγωγών άρδευσης χωρίς όμως τα προαπαιτούμενα υλικά. Τα υλικά είναι υποχρέωση του Δήμου να τα χορηγεί στον ανάδοχο σύμφωνα με την διακήρυξη του έργου. Είχε προηγηθεί  ο διαγωνισμός της προμήθειας των υλικών με πιστώσεις πάλι από το Πράσινο Ταμείο, αλλά λόγω περιορισμένου ύψους στον προϋπολογισμό, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Τ.Υ., τα ειδικά τεμάχια δεν είχαν συμπεριληφθεί στη μελέτη. Η προμήθεια αυτή των τεμαχίων για την ολοκλήρωση του έργου δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα επειδή δεν υπήρχε χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα ο ανάδοχος να μην μπορεί να εργαστεί και να ολοκληρώσει το έργο.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας» Βασίλης Αραβανής, ανέφερε ότι για το θέμα της πορείας των έργων ευθύνη έχουν τόσο οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου όσο και ο εργολάβος. Τόνισε ότι «το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι μία κολυμπήθρα που απαλλάσσει από κάθε ευθύνη και τις υπηρεσίες και τον εργολάβο», προσθέτοντας αμέσως μετά πως «οι πολλές παρατάσεις - εάν δεν υπάρχει ισχυρός λόγος- είναι σε βάρος όχι μόνο των εργολάβων αλλά και των υπηρεσιών». Κλείνοντας την τοποθέτησή του πρόσθεσε πως «Εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες σημαίνει ότι τις καθιστούμε συνυπεύθυνες».

Ο Κώστας Γληγόρης, επικεφαλής της παράταξης «Δίαυλος», ρώτησε πότε θα έχει ο Δήμος τα προαπαιτούμενα αυτά υλικά, ώστε να προχωρήσει το έργο. Η αρμόδια υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας κα Παπαρίζου, του απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι, γιατί δεν υπάρχει η χρηματοδότηση. Εάν ο Δήμος δεν βρει αυτά τα χρήματα, θα γίνει μία διακοπή εργασιών, πρόσθεσε. Αυτό το ποσό που εκκρεμεί ύψους 30.000 ευρώ θα μπει στον προϋπολογισμό του 2015, είπε ο Δήμαρχος, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο.

Ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου σε αυτά τα θέματα, δεν πρέπει να είναι τυπικός, ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Μαργέλης στην τοποθέτησή του. « Το συμβούλιο έχει ευθύνη να μελετάει, να ψάχνει, να μαθαίνει και να κάνει παρεμβάσεις για να διορθώνει τη διαδικασία εάν δεν είναι σωστή», είπε. Στη συνέχεια καταλόγισε ευθύνες για το θέμα αυτό, στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. «Εγώ λοιπόν διαβάζοντας τι έχει γίνει σε αυτό το έργο, διαπιστώνω ότι δεν έχουν γίνει σωστά τα πράγματα. Και αυτά τα κάνουν οι υπηρεσίες με την ανοχή κάποιων», ανέφερε. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ένα έργο που η διάρκειά του έχει υπολογιστεί στις 30 ημέρες (σύμφωνα με την αρχική σύμβαση της 1.10.2013, διάρκειας 30 ημερών η μελέτη της οποίας συντάχθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου), να φτάνει τις  450; «Υπογράφουμε ένα έργο για 30 μέρες και μετά αρχίζουμε να δίνουμε παρατάσεις επί παρατάσεων», είπε χαρακτηριστικά.  «Η υπηρεσία εισηγείται παρατάσεις, δίχως να κάνει και κάτι ταυτοχρόνως προκειμένου να αναγνωρίσει και στη συνέχεια να λύσει τις ασάφειες της μελέτης», παρατήρησε, αναπτύσσοντας αυτή του τη θέση με βάση και την εμπειρία του ως πολιτικός μηχανικός. «Αυτό δεν είναι χρηστή διοίκηση» είπε χαρακτηριστικά, με στόχο όχι να κάνει κριτική, όπως ξεκαθάρισε, αλλά να βοηθήσει επί της διαδικασίας για το συμφέρον του Δήμου.

Την ενόχλησή του για τον τρόπο τοποθέτησης του Σπ. Μαργέλη, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας» Βασίλης Αραβανής, προβαίνοντας σε έναν γενικό σχολιασμό των λεγόμενών του. Αν και συμφώνησε μαζί του στα σημεία ο επίσης πολιτικός μηχανικός Βασίλης Αραβανής, θεώρησε ότι ο λόγος του είχε διδακτικό ύφος, λέγοντας  ότι  «δεν πρέπει να δίνουμε  μαθήματα για το πώς πρέπει να γίνεται ένα έργο». «Εδώ είμαστε για να λύνουμε το πρόβλημα», ανταπάντησε στη δευτερολογία του ο κ. Μαργέλης. «Εμένα με νοιάζει πώς θα προχωρήσουμε όλοι μας για να παράγουμε καλύτερα αποτελέσματα και σε αυτό στοχεύω», τόνισε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη νοικοκυρέματος των έργων στο Δήμο μας.  Αναφορικά με την αιχμή του Β. Αραβανή είπε : «Συνάδελφε κ. Αραβανή δεν κάνω μαθήματα εγώ. Προσπαθώ να βοηθήσω. Σε παρακαλώ σε προσωπικό επίπεδο, να μην κάνεις τέτοιες κρίσεις ότι έρχομαι και κάνω μαθήματα. Δεν κάνω καθόλου μαθήματα. Έχω μια εμπειρία για το πώς διοικούνται τα έργα και την καταθέτω προκειμένου να βοηθήσω να παράγουμε σωστότερα έργα στο χρόνο τους και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αν το θέλετε καλώς, αν δεν το θέλετε εγώ θα κάνω τη δουλειά μου».

Το κοντέρ της έντασης συνέχισε να ανεβαίνει, όταν τέθηκε το θέμα της 4ης κατά σειρά παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου ΧΑΔΑ Δ. Λευκάδας. Όπως είπε η υπεύθυνη επίβλεψης του έργου στην εισήγησή της, ο ανάδοχος ζητάει παράταση προθεσμίας του έργου τεσσάρων μηνών. Για να αποκατασταθούν όμως οι εργασίες στις ΧΑΔΑ, πρέπει όπως πρόσθεσε, να λυθεί το θέμα με τους ΣΜΑ. «Ο εργολάβος δεν μπορεί να κάνει εργασίες στους σκουπιδότοπους στη Βαγενή στο Νυδρί και στις Αλυκές στη Λευκάδα, γιατί συνεχίζουμε και ρίχνουμε σκουπίδια», τόνισε.

«Αυτό το έργο έπρεπε να είχε τελειώσει από τις 4. 06. 13», για τον κ. Μαργέλη. Γιατί δεν τελειώνει το έργο; Γιατί σύμφωνα με την υπηρεσία του Δήμου δεν έγιναν οι ΣΜΑ και γιατί εξακολουθούν να ρίχνονται τα σκουπίδια εκεί, όπως είπε. Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε εμείς τι κάνουμε για αυτό. «Γιατί δεν ερχόμαστε σαν καλοί νοικοκυραίοι να πούμε ότι αποκαθιστούμε ένα κομμάτι του ΧΑΔΑ στις συμβατικές μας προθεσμίες και στον συμβατικό μας προϋπολογισμό και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο κομμάτι που θα εξακολουθεί να λειτουργεί ως χώρος ανεξέλεγκτης απόθεσης να το αντιμετωπίσουμε με μία νέα δημοπρασία όταν και όποτε είμαστε έτοιμοι», πρότεινε. Αντί για αυτού όμως, όπως είπε, «ετοιμάζεται συμπληρωματική σύμβαση 500.000 ευρώ σε δύσκολες εποχές για ένα έργο που δεν πρόκειται να γίνει». «Πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται έτσι τα θέματα», αναρωτήθηκε στο σημείο αυτό ο κ. Μαργέλης.

«Πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθεί η εκτέλεση των ΣΜΑ», είπε ο κ. Βασίλης Αραβανής, αναρωτώμενος γιατί καθυστερούν τα έργα, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, για τα υψηλά πρόστιμα που καραδοκούν σε περίπτωση μη έγκαιρης αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στο Δήμο μας. Στη συνέχεια ο κ. Αραβανής χαρακτήρισε ελλιπή  την εισήγηση, ζητώντας περισσότερα δικαιολογητικά στοιχεία.

Για την κα Δήμητρα Σταματέλου, επικεφαλής της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα το γεγονός του ότι οι πολίτες πετάνε τα σκουπίδια τους στη ΧΑΔΑ του Δ. Ελλομμένου και για αυτό δεν προχωράει το έργο της αποκατάστασης. «Εκτός όπως είπε και αν επικαλείστε και άλλες συνθήκες», πρόσθεσε.

«Πάμε τελείως ανάποδα» σύμφωνα με τον κ. Ζουριδάκη, με υπεύθυνο το ίδιο το κράτος. «Έπρεπε πρώτα να γίνει το εργοστάσιο του ΜΟΠΑΚ, μετά το ΣΜΑ και τέλος η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ», είπε.

Η Δημοτική Σύμβουλος Μαριάννα Καρφάκη, έκανε λόγο για ανάγκη σωστής διαχείρισης του Δημόσιου χρήματος. «Διαβάζοντας κανεις αυτή την εισήγηση  μπορεί να παρατηρήσει πόσο αβασάνιστα έχει αντιμετωπιστεί ένα έργο τόσο μεγάλου προϋπολογισμού», παρατήρησε.  Μεγάλο χαρακτήρισε στη συνέχεια το πρόβλημα, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε η τεχνική υπηρεσία τόσο καιρό να το είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα». «Αν αφορούσε το σπίτι του μηχανικού που συνέταξε αυτή την μελέτη, θα παίρνε σωλήνες χωρίς ρακόρ για να φτιάξει τέσσερα στρέμματα κήπο;», αναρωτήθηκε, συμπεραίνοντας ότι «απλά δεν μας ενδιαφέρει το δημόσιο χρήμα» και αυτή η κριτική ξεκαθάρισε πως δεν αφορά την τωρινή Δημοτική Αρχή αλλά την προηγούμενη καθώς και την τεχνική υπηρεσία που είναι συνεχόμενη, όπως είπε.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο», ανέφερε αγανακτισμένος ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας» Θανάσης Καββαδάς, ζητώντας «Να δοθεί μια οριστική λύση». « Έχω βαρεθεί επί τέσσερα χρόνια, συνέχεια να ακούω για παρατάσεις και επικαιροποιήσεις μελετών χωρίς να λύνεται το πρόβλημα.  Πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση. Να τελειώσει το θέμα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Τα ίδια και τα ίδια συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος έκρινε αναγκαίο ότι σε επόμενο συμβούλιο ο Δήμαρχος πρέπει να δώσει μία πλήρη εικόνα για τη πορεία των έργων (Αποκατάστη χωματερών, ΣΜΑ, Δεματοποιητής, ΜΟΠΑΚ) στη Λευκάδα.

«Εάν δε δεχθούμε αυτή την παράταση θα χάσουμε το έργο», σύμφωνα με τον Στάθη Βλάχο, ο οποίος είπε ότι δεν θα πρέπει αυτή η Δημοτική Αρχή να χρεωθεί αυτή την παράταση. «Αν πραγματικά ήμασταν ένα και δύο χρόνια στη Διοίκηση, και είχαμε το έργο στα χέρια μας και δίναμε παρατάσεις επί των παρατάσεων πραγματικά αξίζαμε μία πολύ άσχημη κριτική και από εσάς και από την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσωρινή τελεία στο θέμα έβαλε ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής, ο οποίος είπε, πως αποδέχεται με «ανοιχτή καρδιά» τη διάθεση όλων να βοηθήσουν στη λύση των προβλημάτων.  Αλλά πρόσθεσε στη συνέχεια, αν θέλουν να το κάνουν, να μην το κάνουν «με ένα αλλά» που αφήνει υπονοούμενα. Στη συνέχεια κατεύθυνε το λόγο του στο θέμα μπαζώματος της θάλασσας μιλώντας για γενικές πολιτικές ευθύνες, σε εκείνους προφανώς που επί τριάντα χρόνια επέτρεψαν να συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Είδατε κανέναν πολιτικά να αυτοκτονήσει από αυτούς που διακυβερνούν τριάντα χρόνια τον τόπο; », ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πώς «Δεν είδα κανέναν ούτε να κοκκινίζει».

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το θέμα αυτό των σκουπιδιών είναι «πρώτο και κορυφαίο» στις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής, ενώ συμφώνησε ότι είναι σωστή η κριτική που γίνεται για τις παρατάσεις. Αλλά όπως πρόσθεσε μετά «για να λύσουμε το ζήτημα του ΧΑΔΑ θα πρέπει να βρούμε άλλο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών και τέτοιος χώρος δεν υπάρχει». Το αμέσως επόμενο στάδιο λοιπόν, σύμφωνα με τον ίδιο, που θα πρέπει να επιταχυνθεί, είναι η δημιουργία των ΜΟΠΑΚ. Επιπλέον ενημέρωσε το Σώμα, ότι στη χωματερή Βαγενή στο Δ. Ελλομμένου έχει μπαζωθεί τμήμα ιδιωτικού οικοπέδου 3-4 στρεμμάτων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο Δήμος να προβεί στην αγορά του εν λόγω οικοπέδου, όπως είπε.

Το συμβούλιο τελείωσε με την ψήφιση των υπόλοιπων θεμάτων.

Ρ.Γ.

2014-10-22