Σε θέση εκκίνησης η δημοπράτηση της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας

- Σε θέση εκκίνησης η νέα γενιά μεγάλων έργων με παραχώρηση. Μεταξύ των νέων μεγάλων έργων η υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας

Μετά την επανέναρξη των εργασιών στους αυτοκινητόδρομους που σχεδόν κλείνουν χρόνο, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν (με πολύ μεγάλη καθυστέρηση) οι δημοπρατήσεις για τη νέα γενιά έργων με παραχώρηση από το Υπουργείο Υποδομών. Από το 2012 όταν και ανακοινώθηκαν οι διαγωνισμοί για τα νέα έργα έχουν παραταθεί 6 φορές για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία όλα δείχνουν σωστά. Οι τεχνικές εταιρείες φαίνονται πρόθυμες να συμμετάσχουν, οι τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση. Αυτό δίνει την ευκαιρία στο Υπουργείο Υποδομών να ξεκινήσει την επόμενη γενιά μεγάλων έργων με παραχώρηση που πλέον περιλαμβάνουν πολλά έργα.

Εκτός από την γνωστή τριάδα που περιλαμβάνει την Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, την Υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας και τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο έργα που θα συμπληρώσουν το παζλ:

Μιλάμε για την κατασκευή του Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου αλλά και τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού που αναμένεται να επιστρέψουν στην επικαιρότητα μετά από σιγή ιχθύος 3 και πλέον ετών.

Τα πρώτα τρία έργα έχουν μεταφερθεί για εκκίνηση των διαδικασιών της δημοπράτησης στις αρχές του 2015. Νωρίτερα θα έχουμε σαφή εικόνα για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι καθώς η δημοπράτηση του είναι προγραμματισμένη για να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και πληροφορίες θέλουν συμμετοχή 3-5 εταιρειών.

Συνολικά τα 4 αυτά έργα έχουν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ και εφόσον ξεκινήσει η κατασκευή τους θα προσφέρουν πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο των κατασκευών.

Ωστόσο λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στις δημοπρατήσεις των έργων καθυστέρησης δεν περιμένουμε αυτά να ξεκινήσουν πριν το 2016 ενώ η ολοκλήρωση τους με τις καλύτερες προϋποθέσεις  θα είναι το 2020.

Ypodomes.com

2014-10-24