Θέματα που συζητήθηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο

Πραγματοποιείται αυτή την ώρα 20.38 η συνεδρίαση του Δ.Σ. Λευκάδας. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα στο Σώμα, ενώ τις ευχές του για το νέο έτος, θα τις πει στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί  στις 29 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε.

Ο Δήμαρχος για τους μετανάστες

Για τους μετανάστες ο δήμαρχος ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια, να βρεθεί προσωρινός χώρος φιλοξενίας των 10 Σύριων μεταναστών που έμειναν από την Παρασκευή στη Λευκάδα, επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα στην κατοχή τους.  Έγινε από το Δήμο προσπάθεια εξεύρεσης χώρου, όπως ενημέρωσε στη συνέχεια, η οποία ωστόσο προέβη άκαρπη. Απευθύνθηκαν όπως είπε σε ξενοδοχεία στη Λευκάδα, καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο, δίχως όμως να βρεθεί λύση.  «θέλω να σας πω ότι δεν απευθυνθήκαμε μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και στο νοσοκομείο και βρήκαμε άρνηση και εκεί..», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον υπήρχε και πρόβλημα υγιεινής, καθ, ότι οι μετανάστες δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως πρόσθεσε.   Έχοντας έρθει ο ίδιος σε επαφή με τους μετανάστες ηλικίας 15-30 περίπου χρονών, για να τους προσφέρει τρόφιμα, η εντύπωση που αποκόμισε ήταν πολύ δυσάρεστη., καθώς οι άνθρωποι αυτοί είχαν πολύ σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ο ένας εξ` αυτών μάλιστα συγκεκριμένα, του είπε ότι θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του για να πεθάνει εκεί.  Τέλος δεσμεύτηκε πως ο προσανατολισμός της νέας δημοτικής αρχής είναι η εύρεση ενός χώρου φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.

Σωματείο Δόξας

Οικονομική ενίσχυση ζήτησε το Σωματείο της Δόξας, με επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, προκειμένου να πραγματοποιήσει το τουρνουά πανπαίδων το οποίο θα κοστίσει γύρω στα 5000 ευρώ. Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Περδικάρης, σύμφωνα με την οποία προτείνει να υπάρξει μία οικονομική ενίσχυση από το ταμείο του Δήμου της τάξεως των 1000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ομάδας της Δόξας, ο οποίος ήταν πάρων στη συνεδρίαση, πρόσθεσε, ότι το σωματείο της Δόξας, εκτός της αθλητικής του προσφοράς έχει ευαισθητοποιεί σε κοινωνικά θέματα που αφορούν  την κοινωνία της Λευκάδας. «Ζητάμε και εμείς μία οικονομική ενίσχυση η οποία ταυτόχρονα είναι και ηθική για το σωματείο μας», ανέφερε

Ο Σ. Μαργέλης  πρότεινε, η χρηματοδότηση των σωματείων να γίνεται σε ένα πιο συλλογικό πλαίσιο και να μην απασχολεί, το Δ.Σ. κάθε φορά η χρηματοδότηση του κάθε σωματείου χωριστά.

Ο Θανάσης Καββαδάς, είπε, πως το θέμα έρχεται στο Δ.Σ., λόγω έλλειψης χρόνου. Οι ημερομηνίες για την οργάνωση του τουρνουά πιέζουν, και για το λόγο αυτό πρέπει να εξασφαλιστούν τα χρήματα εκείνα που απαιτούνται για τη διοργάνωσή  του, ανέφερε.

Για το Σπύρο Πολίτη, το ζήτημα των επιχορηγήσεων των ομάδων είναι πάρα πολύ σοβαρό. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνήθης  τρόπος χρηματοδότησης τω ν σωματείων ήταν «λαθεμένος», για αυτό και πρότεινε τη δημιουργία ενός καινούργιου που θα περιλαμβάνει μοριοδότηση, ανάλογα με τις δράσεις του κάθε σωματείου κάθε φορά.

Ο Ευτύχης Ζουριδάκης, από την πλευρά του, ζήτησε ο Δήμος να διαθέσει 2000 ευρώ και όχι 1000 για  το σωματείο της Δόξας, καθώς στα προηγούμενα χρόνια δεν είχε φέρει κανένα αίτημα το συγκεκριμένο σωματείο, επομένως δεν έχει επιβαρύνει οικονομικά το Δήμο.

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε, ότι η συγκεκριμένη  συζήτηση αφορά στη χρηματοδότηση του τουρνουά. Αναφορικά με τη θέση του στο θέμα των χρηματοδοτήσεων, υπενθύμισε, ότι είναι πολύ ξεκάθαρη, ήδη από το 2007, όταν υποστήριζε σαν αντιπολίτευση στο Δ.Σ. ότι η χρηματοδότηση πρέπει να γίνεται με πολύ συγκεκριμένο και αντικειμενικό τρόπο. Ποιος είναι αυτός;;ρώτησε στη συνέχεια, απαντώντας πως είναι οι δράσεις τόσο των αθλητικών όσο και των πολιτιστικών σωματείων, συμφωνώντας με την τοποθέτηση Πολίτη.  Για το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, τέλος συμπλήρωσε, πως λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά του Δήμου, εκείνη δεν μπορεί να ξεπερνάει το ποσό των 1000 ευρώ, γεγονός που θα ισχύει και για την ομάδα της Νίκης, η οποία θα ετοιμάσει και αυτή κάτι αντίστοιχο.

Τέλος ο εισηγητής του θέματος, Θανάσης Περδικάρης, πρόσθεσε, πως καλό θα είναι να δημιουργηθεί ένα μητρώο σωματείων στο δήμο, που θα δείχνει την έννομη λειτουργία του, (καταστατικό εκλογών), τις δράσεις του και τον προγραμματισμό του.

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής  για ενίσχυση 1000 ευρώ ψηφίστηκε με πλειοψηφία, έναντι της δεύτερης των 2000 ευρώ .

 

Για το Πόρτο Κατσίκι

Στην παραλία Πόρτο Κατσικι, τον τελευταίο καιρό, δημιουργούνται κατολισθήσεις, που έχουν απασχολήσει σοβαρά το Δήμο Λευκάδας, καθώς όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος «προέχει η ασφάλεια των πολιτών». Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε, όπως πρόσθεσε, μία επιτροπή συναποτελούμενη από Γεωλόγους, οι οποίοι πραγματοποιούν  μία έρευνα για τη συγκεκριμένη περιοχή. Τέλος πρόσθεσε, πως κατανοεί την ανάγκη λεπτού χειρισμού του θέματος (δεδομένου ότι πρόκειται για τη διασημότερη παραλία του νησιού) και την κρισιμότητα του. Ωστόσο είπε πως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να παρθεί καμία απόφαση από το Σώμα του Συμβουλίου, εάν δεν ανακοινωθούν πρώτα τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ο στολισμός στο Νυδρί

Με αφορμή την καθυστέρηση στολισμού της περιοχής του Νυδρίου, που ανέφερε ο Ευτύχης Ζουριδάκης, ο    Δήμαρχος, αναφέρθηκε στα αίτια αυτής, τα οποία χρεώνονται σε παλαιότερες Δημοτικές Αρχές, και αφορούν την κακή αποθήκευση των στολιδιών, που οδηγεί στην απώλεια μεγάλου μέρους διακοσμητικών αντικειμένων καθώς και στην μερική καταστροφή των εναπομεινάντων. Για το λόγο αυτό, έκανε σαφές, πως από εδώ και πέρα θα υπάρξει καταγεγραμμένη αποθήκευση των αντικειμένων, προκειμένου ο Δήμος, να μην αναγκάζεται κάθε χρόνο να προβαίνει σε νέες αγορές, αλλά και για να αποφευχθεί όποια πιθανή καθυστέρηση στο στολισμό της πόλης. Μερικές ευθύνες, για την καθυστέρηση αυτή, ο Δήμαρχος επέρριψε, τέλος  και σε κάποιες τοπικές κοινότητες, από τις οποίες λάβανε καθυστερημένα ενημέρωση, για την κατάσταση των υλικών.

2014-12-17,20:38:32