Πραγματοποιήθηκε ημερίδα ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων

- Δέσμευση Στάθη Βλάχου για τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων

Μία εξαιρετικά χρήσιμη ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση οικιακών απορριμμάτων, πραγματοποίησε εχθές το απόγευμα το ΚΠΕ Σφακιωτών σε συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας. Στην ημερίδα το Δήμο εκπροσώπησε ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος για την καθαριότητα στο Δήμο μας, Στάθης Βλάχος . Στην ημερίδα, παρευρέθηκε από τα μέλη του Δ.Σ., επιπλέον ο Κώστας Γληγόρης (επικεφαλής της παράταξης Δίαυλος),  ο οποίος, κατέθεσε ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις στο θέμα αυτό της διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων, που θα βασίζονται στην ιδιωτική κυρίως πρωτοβουλία, μέσω της δημιουργίας συνεταιρισμών διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και άλλων δράσεων. Οι ελάχιστοι (δυστυχώς) παρευρισκόμενοι πολίτες, κάλυπταν όλη την ηλικιακή γκάμα, πράγμα εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, άκουσαν με πολύ μεγάλη προσοχή τις εισηγήσεις τόσο της Προϊσταμένης τμήματος  καθαριότητας  - ανακύκλωσης Δήμου Λευκάδας Μαρίας Μελά, του χημικού  μηχανικού-περιβαλλοντολόγου Γιώργου Θερμού και της εκπροσώπου του ΚΠΕ Σφακιωτών Αγγελικής Σούνδια, που συνοδεύονταν από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Επιπλέον ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τις δράσεις αλλά και τις προθέσεις  της Δημοτικής Αρχής στο θέμα  της διάθεσης και διαχείρισης των αποβλήτων από τον κ. Στάθη Βλάχο.

Μαρία Μελά:  «Αυτό που θέλουμε είναι συνεργασία των πολιτών για να έχουμε έναν τόπο καθαρό για μας και τα παιδιά μας».


Η Προϊσταμένη τμήματος καθαριότητας  - ανακύκλωσης Δήμου Λευκάδας Μαρία Μελα, αρχικά περιέγραψε συνοπτικά τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων, αναφέροντας την συχνότητα δρομολογίων των απορριμματοφόρων και  τον εξοπλισμό της υπηρεσίας. Ειδικότερα, ανέφερε, ότι τη χειμερινή περίοδο πραγματοποιείται καθημερινά ένα δρομολόγιο ανά Δημοτική Ενότητα, τρία στη Δημοτική Ενότητα Λευκάδας (εκτός από την Τετάρτη που υπάρχει μόνο ένα) και ένα δρομολόγιο ανακύκλωσης. Τη θερινή περίοδο, που εξαιτίας του τουρισμού, ο όγκος των σκουπιδιών πολλαπλασιάζεται, πραγματοποιούνται καθημερινά δύο δρομολόγια ανά Δημοτική Ενότητα,  έξι δρομολόγια στη Δημοτική Ενότητα Λευκάδας και δύο δρομολόγια ανακύκλωσης. Ο μόνιμος αριθμός των εργαζομένων, επεσήμανε, πως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας, ειδικότερα τη θερινή περίοδο, όπου αυξάνεται ο όγκος των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, καθαριότητας, ανέφερε, πως οι πολίτες οφείλουν να εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους που είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία της πόλης και των χωριών. Τα ανακυκλώσιμα υλικά του δήμου μας, όπως πληροφόρησε, οδηγούνται στη συνέχεια στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στα Ιωάννινα, όπου γίνεται η διαλογή και όσα από τα σκουπίδια δεν είναι ανακυκλώσιμα, επιστρέφονται με φορτηγό, πάλι πίσω στη Δήμο Λευκάδας. Ανέφερε, δε,  ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανακυκλώσιμων προέρχεται από επιχειρήσεις. Τα νοικοκυριά ελάχιστα ανακυκλώνουν, είπε. Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, πρόσθεσε, πώς ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση, δέχεται για ανακύκλωση και παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Για την κα Μελά, πολλά προβλήματα δημιουργούνται σε περιοχές που δεν μπορούν να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων. Για παράδειγμα στον πεζόδρομο της Ιωάννου Μελά, στον πεζόδρομο του Αγίου Νικήτα και στου Νυδριού, καθώς τα απορρίμματα δεν αποθηκεύονται στους πλησιέστερους κάδους αλλά βγαίνουν σε σακούλες μπροστά από τις  ιδιοκτησίες ή επιχειρήσεις δημιουργώντας πάρα πολλά προβλήματα και πολύ άσχημη αισθητική εικόνα (σκισμένες σακούλες ), μεγάλη χρονοτριβή για την αποκομιδή και το σημαντικότερο άμεση επαφή των εργαζομένων με τα απορρίμματα.

Μεγάλο θέμα δημιουργούν , όμως, και οι όγκοι των απόκλαδων που εναποτίθενται στους κάδους καθώς και η άναρχη τοποθέτηση χαρτόκουτων μέσα στους μπλε κάδους, που φρακάρουν τη χωρητικότητά τους, εμποδίζοντας έτσι τη ρήψη ανακυκλώσιμων από τους πολίτες, πρόσθεσε.

Τέλος κατέληξε, πως η υπηρεσία της καθαριότητας, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά, «πρέπει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για να διατηρήσουμε το νησί μας καθαρό και να δώσουμε την εικόνα στη Λευκάδα που όλοι επιθυμούμε». Το σημαντικότερο βήμα, προς την κατεύθυνση αυτή, είπε πως είναι μία καλά οργανωμένη και εξοπλισμένη υπηρεσία καθαριότητας, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση, όμως είναι η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων, στη βάση ενός πλαισίου αρχών και κανόνων. «Αυτό που θέλουμε είναι συνεργασία των πολιτών για να έχουμε έναν τόπο καθαρό για μας και τα παιδιά μας», συμπλήρωσε κλείνοντας.

Στάθης Βλάχος: Η Δημοτική Αρχή βάζει το θέμα της καθαριότητας στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της»



Το λόγο πήρε στη συνέχεια, ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος για την καθαριότητα στο Δήμο μας, Στάθης Βλάχος, ο οποίος ξεκαθάρισε αρχικά τη βούληση της νέας Δημοτικής Αρχής, η οποία, «βάζει το θέμα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων  στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της». «Χώρο ντροπής» για την κοινωνία της Λευκάδας, χαρακτήρισε στη συνέχεια το χώρο εναπόθεσης ανεξέλεγκτων απορριμμάτων στις Αλυκές Λευκάδας. «Εμείς ως  Δήμος κληρονομήσαμε ένα πρόγραμμα από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος και το υλοποιούμε», πρόσθεσε στη συνέχεια, αναφερόμενος  συνοπτικά στη δημιουργία ΜΟΠΑΚ που πρόκειται να δημοπρατηθεί το προσεχές διάστημα, εφόσον υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Δήμου Λευκάδας και Δήμου Ανακτορίου , που αφορά στην εναπόθεση των υπολειμμάτων του νομού Λευκάδας στο ΧΥΤΥ Νομού Αιτ/νιας, το οποίο «χρηματοδοτήθηκε -και αυτό αποφεύγει να το θίξει ο Δήμαρχος Ανακτορίου- με τη δέσμευση ότι θα δεχθεί ο χώρος αυτός και τα απορρίμματα της Λευκάδας και σήμερα κάνουν πως δεν ακούν», όπως ενημέρωσε, προσθέτοντας πως « Εμείς ποντάρουμε σε αυτή τη δέσμευση», αφού δεν κατέστη δυνατόν να υπογραφεί  μέχρι στιγμής, παρά τις αρχικές προσδοκώμενες προβλέψεις, μία σύμβαση με το Δήμο Ανακτορίου. Ωστόσο ο κ. Βλάχος, θέλησε να παραμείνει αισιόδοξος, λέγοντας ότι «ελπίζουμε μέσα στο μήνα αυτό να υπογράψουμε αυτή τη σύμβαση, ώστε να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε αυτή τη μονάδα προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων στο νησί μας». Ακόμα, όμως και αν δε δεχθεί, «εμείς θα προχωρήσουμε και είμαστε στο ψάξιμο να βρούμε χώρο για δημιουργία ΧΥΤΥ στη Λευκάδα», πρόσθεσε, ενώ δεσμεύτηκε πως το πρόβλημα των σκουπιδιών στη Λευκάδα, θα λυθεί μέσα στο διάστημα αυτής της πενταετίας. « Υπάρχει πολιτική βούληση από τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, να επιλύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών στη Λευκάδα, ανεξάρτητα από τα εμπόδια που θα συναντήσουμε. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μέσα στη πενταετία που διανύουμε. Η ΜΟΠΑΚ θα λειτουργήσει μέσα στο 2017», είπε.

Σε ερώτηση μας, για το αν θα μπορούσε, ο Δήμος να ορίσει ένα οικονομικό κίνητρο, ως προς τους πολίτες, προκειμένου να τους ωθεί στην ενεργή συμμετοχή της ανακύκλωσης, ο κ. Βλάχος απάντησε το εξής «Πράγματι ο πολίτης ο οποίος θα συμμετέχει ενεργά  στην αντιμετωπίση του προβλήματος αυτού, πρέπει πραγματικά να αμειφθεί.  Είναι ένα κίνητρο που εμείς θα εφαρμόσουμε. Πώς θα γίνει αυτό; Μπορεί για παράδειγμα μία οικογένεια η οποία λειτουργεί θετικά προς αυτή την κατεύθυνση να απαλλαγεί ως ένα βαθμό από τα μηναία τέλη καθαριότητας. Αυτό είναι στο πρόγραμμά μας».

Στη συνέχεια ενημέρωσε τους λίγους παρευρισκόμενους πολίτες, πως η Δημοτική Αρχή, σκοπεύει  μέχρι το καλοκαίρι να έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα κομποστοποίησης κατοίκων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία  σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. « Θα αγοράσουμε κάδους κομποστοποίησης κατοίκων, θα τους μοιράσουμε στα σπίτια, που έχουν κάποιο εξωτερικό χώρο και θα κάνουμε ενημέρωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.

Σε ερώτηση μας για το θέμα του λιποσυλλέκτη που είχε τοποθετηθεί στην ανατολική παραλία, η κα Μελά μας είπε , ότι απομακρύνθηκε αυτός ο κάδος των τηγανελαίων, γιατί φορτηγά ειδικά πηγαίνουν απευθείας στις επιχειρήσεις που είχαν τον μεγαλύτερο  όγκο και κάνουν τη συλλογή.

Γιώργος Θερμός:  Σημαντικότερη η πρόληψη από την ανακύκλωση. Πίσω από την ανάπτυξη των διαφόρων συστημάτων ανακύκλωσης κρύβονται συγκεκριμένες εταιρίες , οι οποίες βγάζουν χρήματα από τα σκουπίδια


Στη συνέχεια ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση, από το χημικό μηχανικό-περιβαλλοντολόγο Γιώργο Θερμό που αφορούσε στο θέμα της πρόληψης, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στην ανάποδη πυραμίδα της διαχείρισης των αποβλήτων, σύμφωνα με την τελευταία οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης, με την ανακύκλωση να έχει την προτελευταία θέση.

Σύμφωνα με τον κ. Θερμό, η πρόληψη και η επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων, συμβάλει στην μείωση των σκουπιδιών, γεγονός όμως που έρχεται σε σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον όρο ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, η οποία στηρίζεται στο μοντέλο του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΥ, που το στάδιο της πρόληψης περιορίζει.  «Πίσω από την ανάπτυξη των διαφόρων συστημάτων ανακύκλωσης κρύβονται συγκεκριμένες εταιρίες , οι οποίες βγάζουν χρήματα από τα σκουπίδια. Το σκουπίδι είναι χρήμα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Γύρω από το σκουπίδι, σήμερα, γίνονται οι μεγαλύτερες επενδύσεις στον κόσμο και στην Ελλάδα, από φορείς,  με μοναδικό σκοπό το κέρδος», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως  αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες,  που πρέπει να εφαρμόσει μέχρι το τέλος του 2020, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υλοποίηση μέτρων και δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων εντός των διοικητικών ορίων τους και ετοιμασία ενός σχεδίου δράσης πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων.

Στην πρόληψη, περιλαμβάνεται η μείωση παραγωγής αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών, η αύξηση του κύκλου ζωής ενός προϊόντος, η επισκευή πραγμάτων και ένας επαναστοχασμός της κοινωνίας στο θέμα των αποβλήτων.

 

Ακολούθησε η παρουσίαση της εισήγησης της εκπροσώπου του ΚΠΕ Σφακιωτών Αγγελικής Σούνδια, που αφορούσε στα οφέλη της οικιακής κομποστοποίησης, η οποία είναι  η φυσική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία τα οικιακά οργανικά απόβλητα, μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως λίπασμα. Η κα Σούνδια, στην εισήγησή της, αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλα τα στάδια της κομποστοποίησης, αναφερόμενη και σε ένα πρότυπο δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης που λειτουργεί σε έναν δήμο της Πελοποννήσου από την ομάδα Re-think.

 

Ρούλα Γιαννουλάτου

2015-01-29,14:21:18