Προ ημερησίας θέματα που συζητήθηκαν στο Δ.Σ της Παρασκευής

Εκτός από το θέμα της χωροθέτησης των τραπεζοκαθισμάτων των επιχειρήσεων στον παραλιακό δρόμο του Νυδριού,  το οποίο έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις,  στο πρόσφατο Δ.Σ τέθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στην συνεδρίαση πριν ξεκινήσει η συζήτηση των προγραμματισμένων.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου για τη δήλωση Βαρουφάκη που είπε να κοπεί η κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους

Την τοποθέτηση του Δημάρχου Κώστα Δρακονταειδή  σχετικά με τη δήλωση Βαρουφάκη που είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Στ. Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος και τη χρηματοδότηση των δήμων από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος ζήτησε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Λευκάδα Δήμητρα Σταματέλου.

Ο Δήμαρχος απάντησε  ότι «Εμάς δεν μας απασχολεί ποιος είναι αυτός που θέλει να κάνει την όποια περικοπή ονειρεύεται.. θα μας βρει απέναντί του, μέχρι σε σημείο που δε φαντάζεστε. Επομένως, οι όποιες δηλώσεις, του όποιου Βαρουφάκη, είναι σαφές ότι θα μας βρουν απέναντί τους. Σας το τονίζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Θέλω όμως να τονίσω και κάτι άλλο, που ενδεχομένως να μην το διαβάσατε. Ότι εκφράστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών με κατηγορηματικό τρόπο, ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγκρουστούμε με τον οποιονδήποτε, μην όμως μεγαλοποιούμε το θέμα. Τι εννοώ; Χωρίς να έχουμε κάποιο πολιτικό δεδομένο και επίσημο, να κάνουμε σχολιασμό των δηλώσεων. Επειδή όμως με ρωτάτε να ξέρετε ότι θα μας βρουν απέναντί τους αν έχουν τέτοια σκέψη. Η πληροφόρηση, που έχουμε όμως από το υπουργείο, είναι ότι θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο».

Το έργο διάνοιξης του παραλιακού πεζόδρομου από  τη Βασιλική στην Πόντη

Για τον τρόπο εκτέλεσης του παραπάνω έργου ρώτησε ο επικεφαλής της παράταξης Δίαυλος Κώστας Γληγόρης, τη Δημοτική Αρχή, θέλοντας το θέμα αυτό να έρθει «οπωσδήποτε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ως θέμα ημερήσιας διάταξης», όπως είπε, προκειμένου να ενημερωθεί για τις παραμέτρους του συγκεκριμένου έργου

Ο Δήμαρχος απάντησε τα εξής « Σας εξήγησα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όπως και ο κ. Κατηφόρης την προηγούμενη φορά, ότι εκεί έχουμε έναν δρόμο εντός σχεδίου. Αυτός ο δρόμος είχε από καλάμια, χόρτα, μπάζα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Εμείς για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε τον δρόμο, έπρεπε να μπορεί ο άλλος να τον προσεγγίσει, να μπορεί να πάει να βάλει σημάδια και να ξέρουμε ακριβώς που είναι ο δρόμος του σχεδίου πόλης. Δούλεψαν, λοιπόν, και δουλεύουν, σε ποσοστό 80% οι τσάπες του Δήμου και ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης, με δική του πρωτοβουλία, διότι για κάποιες μέρες δεν ήταν διαθέσιμες οι δικές μας τσάπες καθώς  λόγω βλαβών, έπρεπε να πάνε αλλού, κάλεσε έναν ιδιώτη, για τον οποίον δεν επιβαρύνεται ο Δήμος και βοήθησε. Έχουμε ελάχιστα μηχανήματα και ελάχιστούς οδηγούς.  Ο τρόπος εκτέλεσης είναι αυτός που σας είπα. Εδώ θα έρθουν οι μελέτες, όλα όσα είναι να γίνουνε εδώ θα τα συζητήσουμε αναλυτικά και εδώ θα τα ψηφίσουμε. Αυτή τη στιγμή κάναμε τη διάνοιξη με ίδια μέσα και θεωρώ ότι είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή στη Βασιλική και βιαζόμαστε, γιατί έχουμε μας μπροστά την τουριστική περίοδο. Ξέρετε ότι έχουμε προβλήματα και με τον προϋπολογισμό με μία έγκριση που ευτυχώς ξεπεράστηκε και ελπίζω την επόμενη εβδομάδα, να έχει τελειώσει και αυτό.

Το έργο της τηλεμετρίας

Τι έχει συμβεί με το έργο της τηλεμετρίας  ρώτησε το Σώμα  ο εκδότης της εφημερίδας Καλά Νέα Γιάννης Θερμός, για να του απαντήσει ο Δήμαρχος ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. «Ξέρετε ότι υπάρχει ένας ανασχεδιασμός εξ όσων λέει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τα ζητήματα του νέου ΣΕΣ . Το παλιό ουσιαστικά έχει τελειώσει. Άρα αν υπάρχει η όποια ελπίδα υπάρχει, είναι η ένταξη στο καινούργιο πρόγραμμα. Καινούργια προγράμματα δεν έχουν ανοίξει. Για μας είναι ένα έργο σημαντικό και πρέπει να δώσουμε μάχη για να ενταχθεί», είπε συγκεκριμένα.

Το θέμα  της μεταφοράς των σκουπιδιών στα νησιά Κάλαμος και Καστός,

Όπως είπε η Εύα Κατωπόδη ο δήμος ήδη έχει, έχει παραλάβει ένα φορτηγό-πρέσα και δύο μικρά για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Το ερώτημα της είναι πότε αυτά θα μεταφερθούν στον Κάλαμο και στον Καστό και επειδή χρειάζονται δύο φορτηγά-πρέσα, εάν προβλέπεται ο Δήμος να αγοράσει και δεύτερο για το άλλο νησί.  Τέλος ρώτησε, που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια, το διάστημα αυτό, μέχρι να εγκατασταθούν εκεί τα καινούργια φορτηγα-πρέσες και πως θα μεταφέρονται εκτός νησιών, γιατί σύμφωνα με τους κατοίκους των νησιών αυτών, το πρόβλημα αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο, αφού μέχρι τώρα τα σκουπίδια μεταφέρονται εδώ και εκεί μέσα στα νησιά.

Ο Δήμαρχος της είπε: «Κάναμε ειδική συνεδρίαση για αυτό το θέμα. Ο κ. Βλάχος μίλαγε μισή ώρα και μας ενημέρωσε πλήρως σε ότι αφορά τι γίνεται στον Κάλαμο και τον Καστό. Έχουν έρθει αυτά τα μηχανήματα, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν υπάρχουν οδηγοί. Τα εξηγήσαμε, και αν θέλετε να τα επαναλάβουμε, ευχαρίστως να το κάνουμε. Αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να λέμε όλη μέρα τα ίδια. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την αναλυτική κουβέντα που είχαμε κάνει. Έχουμε πει ότι το ένα όχημα, είναι για το ένα νησί και το άλλο για το άλλο. Όλα αυτά είναι γνωστά και τα έχουμε ξαναπεί».

Πρόστιμα για τις παράνομες πινακίδες

Αν έχουν προβεί μετά την απομάκρυνσή των παράνομων πινακίδων και στον υπολογισμό ανάλογων προστίμων, ρώτησε ο Κώστας Γληγόρης .Δεν μπορούν να μπουν πρόστιμα, απάντησε ο αντιδήμαρχος Μάρκος Νικητάκης και πρόσθεσε πως « Όπου έχουμε καθαρίσει, οποιοσδήποτε μπει και βάλει διαφήμιση, το πρόστιμό είναι από 1467 μέχρι 2934 ευρώ. Εκεί που έχουμε ήδη αφαιρέσει τις παράνομες διαφημίσεις. Αλλά θεωρώ ότι δεν είναι σωστό σε 30 χρόνων διαφημίσεις να πάμε τώρα να βάλουμε πρόστιμο.» Στη συνέχεια ανέφερε πως πρέπει να μπουν πλαίσια - χώροι διαφήμισης.

Για την πορεία της αναπτυξιακής εταιρίας LEADER ρώτησε ο  δημοσιογράφος  Γιάννης Θερμός

«Έγινε η γενική συνέλευση του LEADER. Εκεί εξελέγη καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης αποφασίστηκε να μπουν ορκωτοί λογιστές. Υπάρχουν ορισμένα διαδικαστικά προβλήματα σε σχέση με το πώς θα πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι, διότι leader δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει ταμείο, δεν υπάρχει τίποτα. Είναι όλα .. να μη πω πώς. Εκφράστηκε όμως η ομόφωνη βούληση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, να γίνει έλεγχος του συγκεκριμένου Leader. Με βάση αυτών που θα αποφασίσουν οι ορκωτές λογιστές, θα πάρει και το καινούργιο συμβούλιο τις όποιες αποφάσεις σε ότι αφορά το μέλλον της ίδιας της εταιρείας. Η άποψη μας, που είναι και ομόφωνη άποψη του καινούργιου διοικητικού συμβουλίου είναι να δημιουργηθεί μία καινούργια αναπτυξιακή εταιρία, γιατί είναι ένα εργαλείο η αναπτυξιακή εταιρία, και η προηγούμενη να εκκαθαριστεί. Δεν υπάρχει επ` αυτού απόφαση, απλά δοθείσας της ευκαιρίας, σας είπα αυτήν την άποψη»

Από τη Συνεδρίαση απουσίαζαν οι επικεφαλής των παρατάξεων `Ανοίγουμε Πανιά` και `Μαζί για τη Λευκάδα μας`,  Σπύρος Μαργέλης και Βασίλης Αραβανής αντίστοιχα.

01:04:44

2015-02-26