Ο Αντιδήμαρχος Καλάμου Οδυσσέας Γιαννιώτης μιλάει για τις ιχθυοκαλλιέργειες και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανέμορφο νησί της Λευκάδας.

Με αφορμή  το πρόσφατο άρθρο μας σχετικά με την εξέλιξη του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών στη θαλάσσια περιοχή Καλάμου και Καστού,  συναντήσαμε τον Οδυσσέα Γιαννώτη Αντιδήμαρχο Καλάμου, προκειμένου να μας πει την άποψή του για το θέμα. Ο Οδυσσέας είναι 32 χρονών και είναι τεχνικός υπολογιστών και δικτύων. Τελείωσε το Δημοτικό στον Κάλαμο, μεγάλωσε στην Αθήνα και επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του εδώ και πέντε χρόνια. Στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές εξελέγη με την πλειοψηφείσα παράταξη «Όλοι για τη Λευκάδα» του Κώστα Δρακονταειδή και από την 1η Σεπτέμβρη 2014 ασκεί τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου. Μαζί του είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και του Καλάμου και οι κάτοικοί του.

Πείτε μας αν υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο σχετικά με το ψηφισμένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες που αφορά την περιοχή σας;

Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα σε αυτό. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος. Απένταξη από το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργιών και ένταξη σε εκείνο του τουρισμού. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ήπιο τουρισμό και ήπια ανάπτυξη δημιουργώντας βιομηχανική ζώνη ανάμεσα σε Κάλαμο και Καστό. Στερείται λογικής αυτός ο σχεδιασμός.

Η κυβέρνηση σαν αντιπολίτευση ήταν αρνητική σε αυτόν τον σχεδιασμό, όπως και η τωρινή Δημοτική Αρχή.

Έτσι έχουν τα πράγματα. Επιφυλασσόμαστε για εκ νέου επαφή με τη νέα κυβέρνηση, μέσω εγγράφου της Δημοτικής Αρχής στα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με τις αποφάσεις και το ιστορικό για το ζήτημα, καθώς και απευθείας συνάντηση.

Ελπίζετε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άλλο Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες;

Ναι το ελπίζουμε. Ελπίζουμε στην κατανόηση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.
Ελπίζουμε επίσης ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι υπέρ μας. Θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε για να ανατρέψουμε το υπάρχον χωροταξικό πλαίσιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες στη περιοχή μας.

Οι κάτοικοι εξακολουθούν να είναι ενάντια ή μήπως έχει αλλάξει κάτι; Ποιο είναι το κλίμα στο νησί σας; Υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να σκέφτονται ότι μπορούν να δουλέψουν στις ιχθυοκαλλιέργειες;

Οι κάτοικοι είναι ενάντια. Αυτό δεν τίθεται σε θέμα πλειοψηφίας. Και μιλάμε βεβαίως και για κατοίκους οι οποίοι μένουν εκτός Καλάμου. Είναι όλοι κατά των ιχθυοκαλλιεργειών, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά το τι επιπτώσεις θα έχουν γενικότερα στο νησί μας. Γιατί ο Κάλαμος και ο Καστός προσφέρουν το φυσικό τους πλούτο και ομορφιά, αν γεμίσουν κλουβιά τα νησιά μας γύρω γύρω και τα καταστρέψουν, τι θα έχει να προσφέρει;

Απλώς σκεφτόμαστε μήπως οι ιχθυοκαλλιέργειες δίνουν και δουλειά στους κατοίκους όλο το χρόνο, τη στιγμή που η τουριστική περίοδος διαρκεί μόνο 3 μήνες.

Εκεί συζητάμε στο τι θεωρούμε ως ωφέλιμη ανάπτυξη για το τόπο μας. Είναι και αυτό μια μορφή ανάπτυξης. Τη θέλουμε όμως αυτή την ανάπτυξη για το τόπο μας; Νομίζω ότι έχουμε δείξει ότι δε τη θέλουμε. Και δεν τη θέλουμε ως κάτοικοι των νησιών, ως Δημοτική Αρχή και ως Περιφέρεια. Μένει να δούμε, εκ νέου, τη θέση της Κυβέρνησης.

Η υπάρχουσα μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών στο Βαθύ Λιμνιόνι λειτουργεί; Δόθηκε τώρα πρόσφατα άδεια παραμονής της στην περιοχή;

Η μονάδα λειτουργεί κανονικά. Της έχει δοθεί 10τη άδεια λειτουργίας. Δεν γνωρίζω αν έχει δοθεί πρόσφατα άδεια παραμονής της.

Απασχολούνται άνθρωποι από τον Κάλαμο σε αυτήν την εταιρία;

Όχι.

Κ.  Γιαννιώτη παραμένετε όπως καταλαβαίνουμε σθεναρά αντίθετοι στο υφιστάμενο ψηφισμένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες ;

Ακριβώς σθεναρά αντίθετοι. Όποιος και αν μας ρωτήσει αυτή θα είναι η στάση μας. Από εκεί και ύστερα αν χρειαστεί να επαναληφθούν κινητοποιήσεις όπως τον Αυγούστο του 2013, θα επαναληφθούν.

-Ας πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα. Τη θαλάσσια σύνδεση του Καλάμου και του Καστού με τη ηπειρωτική Ελλάδα. Ποια είναι τα χειμερινά δρομολόγια;

Αυτή τη στιγμή εκτελείται ένα δρομολόγιο από δύο διαφορετικές εταιρίες για κάθε νησί. Για τον Κάλαμο εκτελείται σε καθημερινή βάση, αναχωρώντας τις 7.45 από το νησί με προορισμό τον Μύτικα και επιστρέφει τις 14.15. Επτά ημέρες την εβδομάδα πραγματοποιείται  και η γραμμή του Καστού, φεύγοντας το πρωί από Καστό προς Μύτικα και επιστρέφοντας το μεσημέρι.

Είστε ικανοποιημένοι ; Εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων το υπάρχον χειμερινό και καλοκαιρινό δρομολόγιο;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο νησιά μας είναι εκείνο της πρόσβασης. Είναι το Α και το Ω που επηρεάζει το σύνολο της ζωής των κατοίκων, από απλά ζητήματα της καθημερινότητας και εύρυθμης λειτουργίας της μέχρι τη προσδοκώμενη έλευση και διαμονή παραθεριστών κατά τη θερινή περίοδο.

Καθημερινά παραδείγματα, όπως μια συναλλαγή με κάποια υπηρεσία, μια επίσκεψη σε οδοντογιατρό ή ένα απλό κούρεμα, δεσμεύει τον κάτοικο του Καλάμου και του Καστού από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Σκεφτείτε πόσο μεγαλώνει το πρόβλημα κατά τους θερινούς μήνες που αυξάνεται η έλευση του κόσμου.
Ένα επιπλέον θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι εκείνο του απαγορευτικού απόπλου. Συγκεκριμένα έχει επαναληφθεί πολλές φορές το φαινόμενο να εκδίδεται απαγορευτικό για το Β. Ιόνιο από την ΕΜΥ και οι συνθήκες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των νησιών μας να μην το δικαιολογεί. Ευτυχώς υπάρχει καλή συνεννόηση και σύμπραξη από το Λιμεναρχείο Λευκάδας και, όποτε χρειαστεί, στέλνει κλιμάκιο που εξετάζει το αίτημά μας για άρση απαγορευτικού και πράττει ανάλογα. Καταλαβαίνετε όμως ότι αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Τι δρομολόγιο θα σας εξυπηρετούσε; Ένα απογευματινό ας πούμε;

Με τη παρούσα κατάσταση, το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει κάποιο ή κάποια ενδιάμεσα σε εκείνο των 6.45 – 14.15 καθώς και ένα που θα αναχωρούσε απόγευμα κατά τους θερινούς μήνες.

Σε σχέση με τη Λευκάδα που είναι και το διοικητικό σας κέντρο δεν θα  θέλετε να συνδέεστε πιο εύκολα;

Πράγματι. Σε αυτό το ζήτημα, πρέπει να σας πω ότι δικαιούμαστε σύνδεση με το διοικητικό μας κέντρο.

Θα το εκμεταλλευτείτε αυτό; Στη Λευκάδα έρχονται χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Πολλοί από αυτούς ίσως να ήθελαν να επισκεφτούν και τον Κάλαμο ή τον Καστο..

Είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση. Θέλουμε να βρούμε μια καλή φόρμουλα που θα εξυπηρετεί όσο το δυνατόν καλύτερα το σύνολο των αναγκών μας. Και στα ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και στη σύνδεσή μας με τη Λευκάδα. Δεν έχω κάτι χειροπιαστό να σας πω στη παρούσα φάση, το ψάχνουμε.

Ο τουρισμός σας πως πάει;

Τουρισμό έχουμε πολύ το καλοκαίρι. Ρωτώντας τον καπετάνιο, σε μία συζήτηση που είχαμε, μου είπε ότι μπορεί και να πέρασαν και 7000 άτομα το περασμένο καλοκαίρι. Ο τουρισμός είναι κατά βάση τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, και οργανωμένος τουρισμός μέσα από κότερα, αλλά και φίλοι, φίλων που φιλοξενούνται.

Ανεξάρτητα από το δικαίωμα σύνδεσης σας με τη Λευκάδα έχει υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον θαλάσσιας σύνδεσης του Καλάμου και του Καστού με το Νυδρί ας πούμε.

Όχι. Ελπίζω πάντως να έχουμε σύντομα εξελίξεις στο θέμα της σύνδεσης.

Μιλάτε μόνο για θαλάσσια σύνδεση με τη Λευκάδα;

Όχι απαραίτητα. Αν υπάρξει δυνατότητα για οδική σύνδεση είναι κάτι που θα σκεφτούμε πολύ σοβαρά. Εκείνο που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι τι θα εξυπηρετούσε καλύτερα τους κατοίκους του νησιού.

Δηλαδή από Μύτικα να έχει λεωφορείο για Λευκάδα;

Ακριβώς. Δεν μπορώ όμως  να σας πω πράγματα που δεν ισχύουν. Το ιδανικό είναι να έχουμε και τα δύο. Και δρομολόγιο μέσω θαλάσσης και μέσω στεριάς.

Εσείς σκέφτεστε να κάνετε κάποιες ενέργειες ως προς αυτό;

Είναι όλα υπό συζήτηση και σύντομα ελπίζω να έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό.

Το ενδεχόμενο  να συνδεθείτε με το λιμάνι της Λευκάδας, όπως έχει το Μεγανήσι τον Αγχίαλο το σκέφτεστε;

Δεν αποκλείουμε τίποτα.  Δεν θέλω να σας πω πράγματα που δεν ισχύουν και πάλι. Γιατί όλα είναι υπό συζήτηση και δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει.

Εσάς δηλαδή το αίτημά σας είναι  να έχετε σύνδεση με τη Λευκάδα μέσω Νυδριού ή οδική μέσω Μύτικα;

Το καλύτερο είναι να έχουμε και τα δύο. Να μπει ένα δρομολόγιο μέσω θαλάσσης, κυρίως τους θερινούς μήνες, γιατί θα είναι και λίγο άτοπο να γίνει κάτι τέτοιο το χειμώνα, ειδικά στην ανοιχτή θάλασσα με τα απαγορευτικά που υπάρχουν. Ενώ μέσω στεριάς είναι πιο εφικτή η πρόσβαση το χειμώνα. Εξυπηρετεί καλύτερα. Ψάχνουμε τη φόρμουλα.

Έχετε έρθει σε κάποια επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο; Θα συζητήσετε το θέμα και για το επιπλέον δρομολόγιο;

Επιδιώκουμε συνάντηση  με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μέσα στο Μάρτη. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όλη την κατάσταση καθώς και το θέμα με το επιπλέον δρομολόγιο. Είναι λίγο περίεργο το καθεστώς.

Ξέρουμε ότι δικαιούστε μόνο μία επιδότηση, έτσι δεν είναι ;

Αυτό είναι το άσχημο. Ότι υπάρχει μόνο μία επιδότηση..

Αν εκμεταλλευόσασταν την επιδότηση που δικαιούστε ώστε να συνδεθείτε  με το διοικητικό σας κέντρο;

Εκεί θα μπορούσε κάτι να γίνει, αλλά το θέμα είναι τι επιλογές θα μας δώσει το υπουργείο.  Δηλαδή αν η επιδότηση βγει, για να έχουμε μία σύνδεση με το διοικητικό κέντρο ή αν δοθεί  η επιδότηση στην ήδη υπάρχουσα γραμμή για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα δρομολόγια. Αν συμβεί αυτό θα υπάρξει τότε ένα θέμα που θα πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση.

Αν τεθεί τέτοιο δίλημμα θα έρθετε σε επαφή με τους κατοίκους του νησιού για να συναποφασίσετε;

Προφανώς. Κατά αρχήν βάσει τοπικού συμβουλίου πρώτα για να δούμε ποια είναι η γνώμη όλων. Όταν έχουμε αυτά τα δεδομένα που χρειαζόμαστε θα ανοίξει η συζήτηση.

Πείτε μας, ποια άλλα  είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Η καθημερινότητα. Δε θα σας πω κάτι διαφορετικό. Εκτός από  τη συγκοινωνία και την πρόσβαση, είναι τα σκουπίδια, το θέμα του γιατρού, και  ότι  όπως είναι τα  πράγματα τώρα είναι δύσκολο να έρθει προσωπικό του Δήμου στο νησί. Το να φέρεις ας πούμε έναν εργάτη από το Δήμο για να κάνει μία εργασία είναι πολύ δύσκολο. Είναι πώς θα κανονιστούν τα ωράρια, είναι και ελλιπές το  προσωπικό του Δήμου Λευκάδας.  Πρέπει κάθε φορά να βρίσκουμε τρόπο να έρθει  μέσα αλλά και να βγει από το νησί. Έχουμε τώρα ένα θέμα στο σχολείο του Καλάμου με τα κάγκελα, τα οποία έσπασαν λόγω κακοκαιρίας. Έσπασε ένα κλαδί ενός δέντρου και έπεσε πάνω στα κάγκελα. Και προσπαθούμε να βρούμε έναν άνθρωπο, να έρθει εδώ  να κάνει  μία μελέτη, να δει τι χρειάζεται, για να μπορέσουμε να τα αντικαταστήσουμε. Και λόγω κακοκαιρίας, επειδή αυτός θα πρέπει να έρθει μέσα από το πρωί, να κοιτάξει τη ζημιά, να δει τι χρειάζεται, να ξαναφύγει, να φέρει τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά του... Ολόκληρη διαδικασία για κάτι τόσο μικρό που βλέπετε όμως σε τι περιπέτεια καταλήγει.

Με τα σκουπίδια τι γίνεται ακριβώς;

Οι υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τα σκουπίδια που μαζεύονται στο νησί, ειδικά τους θερινούς μήνες. Ο χώρος στον οποίο αυτά τα σκουπίδια αποθηκεύονται δεν είναι κατάλληλος.  Όταν ακούς από έναν τουρίστα το καλοκαίρι ότι το νησί μας είναι πανέμορφο, αλλά βρώμικο από τα σκουπίδια, τότε ειλικρινά το λιγότερο που μπορούμε εμείς να κάνουμε, είναι να ντρεπόμαστε για αυτήν την κατάσταση.. Ευτυχώς θέληση της καινούργιας Δημοτικής Αρχής είναι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ελπίζω πολύ σύντομα να έχουμε και εκεί κάποια θετική εξέλιξη.


Για το θέμα του αγροτικού ιατρού τι θα θέλατε να μας αναφέρετε;

Αγροτικό γιατρό έχουμε τώρα προς το παρόν, μόνιμο, ο οποίος δικαιούται να πάρει κάποια παράταση μέχρι έξι μήνες. Και από εκεί και ύστερα, στους πίνακες των γιατρών, αν κάποιος θελήσει να έρθει στο νησί, έχει καλώς.. Οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν οτι είμαστε μόλις 4 μίλια από τη στεριά και υπάρχει καθημερινή σύνδεση. Δεν αποκλείεται μέσα στο νησί. Μπορεί να βγει εάν θέλει. Ότι παρέχεται στέγαση στον γιατρό, που είναι ένα κίνητρο οικονομικό για αυτόν. Εκκρεμεί και ένα θέμα που έχει να κάνει με τη σίτιση του. Αυτά είναι κάποια πράγματα,που βρήκα ψάχνοντας το ζήτημα και στους πίνακες των γιατρών που θέλουν να δηλώσουν και ενώ αναφέρονται σε άλλες τοποθεσίες ανά την Ελλάδα για κάποιο λόγο εδώ δεν αναφέρεται τίποτα.

Υπαγόμαστε στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής και τώρα μάλιστα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Λευκάδας, θα υπάρχει ένα θέμα γενικότερο με τους γιατρούς. Υπάρχει μία συνάντηση άμεσα με τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με το θέμα του νοσοκομείου Λευκάδας που αγγίζει και εμάς. Το θέμα του γιατρού είναι ένα συνεχόμενο πρόβλημα για το νησί μας. Ειδικά τώρα με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Λευκάδας πρέπει να γίνουν προσλήψεις, έτσι ώστε να μη μας λείψει και εμάς ο δικός μας γιατρός.

Στο Κάλαμο λειτουργεί το δημοτικό σχολείο;

Είναι ακόμα ανοιχτό το δημοτικό μας με δώδεκα παιδάκια. Μονοθέσιο είναι. Του χρόνου θα φύγουνε δύο, θα  μείνουνε δέκα ...Ευτυχώς, οι κηδεμόνες, προσπαθούν να βρουν κάποιες δραστηριότητες για να ξεφεύγουνε λίγο αυτά τα παιδιά. Το θέμα της υπογεννητικότητας και της μη κατοίκησης του νησιού, είναι τεράστιο πρόβλημα. Γνωρίζω νεολαία που θέλει να γυρίσει στο νησί, που θέλει να κάνει πράγματα, αλλά είναι πολύ δύσκολο, γιατί ο Κάλαμος έχει μείνει σε υποδομές πολύ πίσω..

Το πρόγραμμα τηλετάξη συνεχίζει να ισχύει;

Συνεχίζει να ισχύει κανονικά. Υπήρχαν κάποια προβλήματα σε θέματα βιβλίων, τα οποία λύθηκαν και το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά.

Σκέφτεστε να κάνετε κάποιες ενέργειες ώστε να προωθήσετε το τουριστικό σας προϊόν;

Σκεπτόμαστε την ενίσχυση της παρουσίας του νησιού στο ίντερνετ όπου μπορούμε να προβάλουμε τα πάντα για το νησί μας, φωτογραφικό υλικό, βίντεο, ιστορικό υλικό,  καθώς και τη δημιουργία δημοτικού κάμπινγκ κάτι που έχει πολλή γραφειοκρατία. Είμαστε ακόμα στο ψάξιμο. Δεν έχω να σας πω κάτι συγκεκριμένο ακόμα. Το ψάχνω και εγώ όσο γίνεται. Να δω πώς μπορεί να βγει η άκρη σε όλη αυτή την ιστορία.

Κ. Γιαννιώτη, τα θέματα που αφορούν το νησί σας είναι πολλά, προς το παρόν θα θέλατε να μας πείτε κάτι άλλο;

Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι στόχος μας είναι μέσω της συλλογικής προσπάθειας η καλύτερη αντιμετώπιση και βελτίωση των ζητημάτων που αφορούν το νησί μας.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.

Και εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

23:55:59

2015-02-27