Ημερίδα για τις προοπτικές δωδεκάμηνης τουριστικής ανάπτυξης της Λευκάδας

- Πρόκληση για τη Λευκάδα η ανάπτυξη 12μηνου τουρισμού στο νησί

Τουριστική Ημερίδα, για τις προοπτικές δωδεκάμηνης τουριστικής ανάπτυξης της Λευκάδας πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Eνοικιαζόμενων δωματίων Λευκάδας, το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Η Ομοσπονδία Eνοικιαζόμενων δωματίων, είναι μία ισχυρή δύναμη στο χώρο του τουρισμού στο νησί, αφού αριθμεί περί τα 900 περίπου εγγεγραμμένα μέλη, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν δείκτης του είδους και του ποσοστού  της τουριστικής μερίδας που το νησί προσελκύει.  Το θέμα της δωδεκάμηνης τουριστικής ανάπτυξης, που αποτελεί  πρόκληση για τη Λευκάδα, καθώς και η βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών, αλλά και η δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη κυρίως του αθλητικού τουρισμού συζητήθηκε κατά την διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που την παρακολούθησαν πολλοί επαγγελματίες και πολίτες της Λευκάδας

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ της ομοσπονδίας, εκπρόσωπος του κλήρου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ενώ από την αυτοδιοίκηση, ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σπύρος Αρβανίτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος αθλητισμού Σπύρος Πολίτης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και Δημ. Σύμβουλος Κών/νος Βλάχος.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε στους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος της Ένωσης, Διονύσιος Γαζής, που είπε μεταξύ άλλων «Στόχευση μας είναι και η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία». Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων. Ομιλητές ήταν  οι κκ Χρήστος Πετρέας, Οικονομολόγος Σύμβουλος-Μελετητής Τουριστικής Ανάπτυξης & Μάρκετινγκ , Αχιλλέας Τζήμας, προπονητής και πρώην αθλητής windsurfing και Νίκος Γκιοβανίδης από την Ελληνική Ναυαγοσωστική εταιρία ΕΝΑΚ. Οι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα που αφορούσαν τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, καθώς και στην ανάπτυξη του τουρισμού «ειδικού ενδιαφέροντος», όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, ο τουρισμός κρουαζιέρας, ο αθλητικός τουρισμός κα.

Ειδικότερα η εισήγηση του κ. Πετρέα, είχε ενδιαφέρον γιατί επικεντρώθηκε στους τρόπους ανάπτυξης του 12μηνου τουρισμού στη Λευκάδα, στην οποία θα αναφερθούμε συνοπτικά, εστιάζοντας στα βασικότερα σημεία της.

Ο τίτλος της εισήγησής του ήταν « Ανάλυση των δυνάμεων/αδυναμιών, ευκαιριών και προοπτικών, κινδύνων και απειλών της Λευκάδας σε σχέση με τον 12μηνο τουρισμό».

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Πετρέα, η Λευκάδα έχει πολύπλευρους τουριστικούς πόρους. Σαν αποτέλεσμα αυτού, θεωρεί ότι «το νησί έχει τη δυνατότητα και μπορεί να δώσει προϊόντα για 12 μήνες».

Ανέλυσε, έπειτα το είδος των τουριστών που προσελκύει η Λευκάδα. Ο μεγάλος αριθμός των καταλυμάτων στο νησί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων, δείχνει, και το είδος του τουρισμού στο νησί. Η Λευκάδα, είπε « δεν είναι μαζικός προορισμός τόσο πολύ, επειδή τα περισσότερα καταλύματα είναι μικρότερα και άρα δεν αντιστοιχούν στους μεγάλους πελάτες των μαζικών κινήσεων».

Αδυναμίες/προοπτικές

Ενώ έχει λοιπόν πολλές προοπτικές να αναπτύξει 12μηνο τουρισμό, όπως η εύκολη προσβασιμότητα, έχει και πολλές αδυναμίες, μεταξύ των οποίων η έλλειψη εγκαταστάσεων/υποδομών,  δεν έχει διαφημιστεί ως νησί 12μηνου προορισμού, ενώ έχει μεγάλη απόσταση από αεροδρόμια που έχουν πολλές αεροπορικές συνδέσεις. «Σέβομαι το Άκτιο, αλλά στην Ελλάδα, τα αεροδρόμια τα οποία έχουν τη μεγάλη τουριστική κίνηση είναι πολύ μακρύτερα από το Άκτιο, αν θέλουμε να μιλάμε για 12μηνο τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξιοποίηση της πολιτιστικής ταυτότητας

Λόγο έκανε και για την «εκμετάλλευση» της πλούσιας πολιτιστικής ταυτότητας των Ιονίων Νήσων, «την οποία δυστυχώς η Λευκάδα δεν έχει τόσο πολύ αξιοποιήσει».

Βελτίωση της παρουσίας του νησιού στο Ίντερνετ

Τόνισε,  ότι το τουριστικό προϊόν επειδή είναι ανταγωνιστικό, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η πρόοδος των άλλων τουριστικών προορισμών, προκειμένου να βελτιώνεται και να εξελίσσεται στους επιμέρους τομείς του. Σαν παράδειγμα ανέφερε το σημαντικότερο εργαλείο αναζήτησης αλλά και επιλογής ταξιδιωτικού προορισμού, το ιντερνετ και συγκεκριμένα τη μηχανή αναζήτησης google search. Το 46% των ευρωπαίων πελατών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, πήρε πληροφορίες για την επιλογή προορισμού από το διαδίκτυο, όπως είπε, ενώ σύμφωνα με δική του έρευνα, στην αναζήτηση στο google search, η Κέρκυρα έρχεται πρώτη και  η Λευκάδα τέταρτη, στα τέσσερα μεγάλα νησιά του Ιονίου. Αυτό είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και από τους επιχειρηματίες, αλλά και από τις τοπικές αρχές εκείνες που υλοποιούν τουριστική στρατηγική, ώστε να βελτιωθεί η παρουσία του νησιού στο διαδίκτυο.

Ανεπαρκής η συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων

Προαπαιτούμενο για την επίτευξη αυτού του στόχου, αποτελεί η επαρκής συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, για την οποία ο εισηγητής έκανε λόγο.«Η Λευκάδα δεν είναι ο μόνος προορισμός στον οποίον υπάρχει ανεπαρκής συνεργασία μεταξύ των φορέων, κάτι που είναι απαραίτητο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Βελτίωση της εισόδου του νησιού

Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και στη βελτίωση της εισόδου του νησιού, καθώς είναι η  πρώτη εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης, ερχόμενος στο νησί, με την προσθήκη φωτισμού στο Κάστρο και αξιοποίηση της γύρω περιοχής από αυτό.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε και από άλλες ενδιαφέρουσες ομιλίες και έκλεισε με τις ευχές όλων για μία καλή τουριστική σεζόν.

Ρούλα Γιαννουλάτου

2015-03-02,11:17:48