Συνέντευξη Ξεν. Βεργίνη-Τι λέει μεταξύ άλλων για τα αποθεματικά του ΟΓΑ και τη μη συμμετοχή του στις εκλογές

Διαβάστε παρακάτω στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Ξενοφώντας  Βεργίνης που βρέθηκε στη Λευκάδα για το Πάσχα καθώς συνεχίζει  να είναι Διοικητής του ΟΓΑ παρόλο που άλλαξε πριν τρεις περίπου μήνες η κυβέρνηση  και οι υποχρεώσεις του είναι πολλές, την άποψή του και τις απαντήσεις του για επίκαιρα θέματα της καθημερινότητας, όπως το πώς βλέπει  τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους δανειστές, καθώς και αν έχουν ζητηθεί από το κράτος τα αποθεματικά του ΟΓΑ. Ο κ Βεργίνης μας είπε πώς είναι η συνεργασία του με την νέα κυβέρνηση καθώς και τους λόγους της μη συμμετοχής του στις πρόσφατες  Εθνικές Εκλογές όπως και τη γνώμη του για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Λευκάδα και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

 

Καταρχήν χρονιά πολλά. Πως βλέπετε το μήνυμα της γιορτής του Πάσχα, να εισπράττεται από τους πολίτες την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε;

Το Πάσχα, είναι Πάσχα ημερών αγωνίας, που προηγείται ο Γολγοθάς, που όμως οδηγεί στην Ανάσταση. Εάν κάνω έναν παραλληλισμό, μεταξύ της ζωής του Χριστού αλλά και τον ημερών που περνάμε, δεν θα είμαι λάθος. Περνάμε έναν Γολγοθά, όπου μέρα με τη μέρα, αντί να μειώνεται αυξάνεται η αγωνία. Και θέλω να πιστεύω, ότι ο κόσμος  που περιμένει και αγωνιά, κάποια στιγμή θα ανασάνει, όταν δει πως η κυβέρνηση  και η ηγεσία του τόπου θα δώσει μία λύση σε αυτά τα θέματα που  εκκρεμούν, που είναι το δράμα της χώρας.  Επειδή όμως, ο χρόνος περνά, αρχίζει την αγωνία να τη διαδέχεται φόβος και η απογοήτευση. Για αυτό δεν πρέπει να περάσει περισσότερος χρόνος, γιατί εύκολα η αισιοδοξία του κόσμου οδηγείται στην απογοήτευση.

Ο ΟΓΑ ήταν συνεπής ως προς τις οικονομικές του υποχρεώσεις σε σχέση με τις συντάξεις και  τα διάφορα βοηθήματα που δίνονται αυτές τις ημέρες στους ασφαλισμένους του;

Ναι.. θα έλεγα πώς όχι απλά ήταν συνεπής αλλά και απόλυτα προγραμματισμένος. Δηλαδή πληρώσαμε στις 6 Μαρτίου εκείνους οι οποίοι είχαν υποβάλει χαρτιά για να πάρουνε τα οικογενειακά επιδόματα,  αλλά είχαν κάνει λάθη στις αιτήσεις τους, οι οποίες διορθώθηκαν. Υπολογίζεται ότι είχαν λάθη 33 χιλιάδες αιτήσεις.  Βεβαίως ελέγχονται και άλλες αιτήσεις, οι οποίες τροποποιήθηκαν στο μεταξύ, και στο τέλος, θα διορθωθούν και οι υπόλοιπες και πιστεύω πώς μέσα στον Απρίλη, ή το πολύ μέχρι τις 10 Μαΐου, θα μπορέσει ο ΟΓΑ να ανταποκριθεί και στις υπόλοιπες αιτήσεις. Αναφορικά, τώρα, με τα υπόλοιπα οικογενειακά επιδόματα,  πληρώσαμε στις 8 Απριλίου 293.323 οικογένειες (όχι άτομα).  Δηλαδή η πρώτη δόση για το 2015 - γιατί πληρώνουμε τα οικογενειακά επιδόματα σε τέσσερεις τριμηνιαίες δόσεις - πληρώθηκε παρά το γεγονός ότι δεν έχει υποβληθεί το Α21 ( η αίτηση για τα οικογενειακά επιδόματα του 2015 δηλαδή). Και δεν έχει υποβληθεί το Α21, γιατί προϋπόθεση για να πληρωθεί το Α21 και να ισχύσει, είναι ότι έχει προηγηθεί η κατάθεση του Ε1 (δηλαδή της φορολογικής δήλωσης). Αλλά μέχρι τώρα φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί. Τη δεύτερη δόση θα έχουμε τη δυνατότητα να την δώσουμε μέσα στον Ιούλιο.

Δεν πληρώθηκαν οι εξής περιπτώσεις:

1) Αυτές που είχανε λάθη και έγιναν τροποποιητικές αιτήσεις, αφού  δεν προφθάσαμε να τις ελέγξουμε όλες, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως

2) δεν πληρώθηκαν οι οικογένειες που έχουνε παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Εάν είναι 19 ετών και δεν φοιτά στο Λύκειο, τότε δεν θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο. Εκτός και αν σπουδάζουν.

3) η τρίτη περίπτωση είναι να έχει συμπληρώσει-σύμφωνα με τα χαρτιά που διαθέτουμε ήδη από πέρυσι- το 24ο έτος της ηλικίας του στο 2014. Οπότε αναμένεται το 2015 να είναι 25 ετών. Και αυτούς δεν τους πληρώσαμε, γιατί θα αναγκαζόμασταν να τους τα ζητήσουμε πίσω. Αυτός, λοιπόν, που είναι 25 ετών το 2015, κόβεται οριστικά.

4) η τέταρτη περίπτωση είναι να παίρνει οικογενειακό επίδομα, λόγω αναπηρίας που είναι 67%. Εάν συνέπεσε μέσα στο 2104 να έχει τελειώσει ο χρόνος που έπαιρνε την αναπηρία, και  η εξάμηνη  παράταση όπου συνεχίζουμε να  πληρώνουμε.

Τώρα σε ότι αφορά τις συντάξεις, αυτές πληρώθηκαν  κανονικά την 1η Απριλίου. Επομένως ο ΟΓΑ, ήταν απόλυτα έτοιμος, και απόλυτα συνεπής και στο χρόνο πληρωμής αλλά και στα ποσά.

Πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους δανειστές για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας

Είναι λίγο σύνθετο το θέμα και πραγματικά πρέπει κανένας να αναλογιστεί τι είναι εκείνο που κάνει δύσκολη την κατάσταση, ώστε αυτή η διαπραγμάτευση και χρόνο πολύ να παίρνει και να μην δείχνει ότι πάμε καλά. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αγωνία μας για την πορεία της. Η άποψη μου είναι ότι η κυβέρνηση μιας και είναι νεοεκλεγμένη, καλά έκανε και έδωσε έναν τόνο όχι απλά παράκλησης, αλλά επίσης ενός διαπραγματευτή από την πλευρά εκείνου που ζητάει με εντιμότητα και παρρησία. Και με δεδομένο ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αποδεδειγμένα υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να φάνε και έχουν μπει σε πρόγραμμα συσσιτίου της Εκκλησίας ή κοινωνικών άλλων φορέων, όπως και συνάνθρωποί μας που ανοίγουν μέχρι και τα σκουπίδια προκειμένου να βρουν κάτι να φάνε. Επομένως καλά έκανε  και εγείρει απαιτήσεις η Ελληνική Κυβέρνηση έναντι των δανειστών μας.

Όμως, θα πρέπει  κανείς να λαμβάνει υπόψη και το χρόνο της διαπραγμάτευσης, καθώς οποιοιδήποτε καθυστέρηση κλεισίματος της διαπραγμάτευσης προκαλεί σοβαρές συνέπειες . Όσο σέρνεται ο χρόνος της διαπραγμάτευσης, τόσο πολλαπλασιάζονται και οι συνέπειες αυτής της καθυστέρησης.  Επομένως η κυβέρνηση, δεν πρέπει να εξαντλήσει όλο το χρόνο που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να φτάσει στο αποτέλεσμα, γιατί τότε οι κακές συνέπειες ελλείψει συμφωνίας, θα είναι πολύ χειρότερες από αυτές που πιθανόν θα πετύχαινε από μία καλή διαπραγμάτευση για το μέλλον.

Εγώ δεν είμαι ευτυχής, όταν βλέπω ανθρώπους που εγείρουν τείχη μεταξύ τους.  Δεν μπορείς να κανείς  διαπραγμάτευση, όταν σηκώνεις τείχος και δεν βλέπεις αυτόν με τον όποιον διαπραγματεύεσαι. Είτε βρίσκεται από την πλευρά των δανειζόμενων, είτε από την πλευρά των δανειστών. Και δεν μου αρέσει που ο Υπουργός Οικονομικών, ή οποιοσδήποτε άλλος υπουργός, δεν μιλάει συνετά για τον διαπραγματευτή.

Ξέρετε, η διαπραγμάτευση θέλει γνώση, εμπειρία, αλλά και τέχνη. Και πρέπει να έχει κανείς προετοιμαστεί  για αυτήν έτσι ώστε να έχει τρεις γραμμές διαπραγμάτευσης. Ένα πρώτο σενάριο επιθετικό , ένα δεύτερο συνετό  και ένα τρίτο σενάριο με μία σχετική υποχώρηση.  Εάν δεν υπάρχει αυτή η στρατηγική , τότε είναι σίγουρο πως κάνεις μία διαπραγμάτευση στο κενό, που δεν έχει τελειωμό.

Αλλά όπως είπα πριν, ο χρόνος δεν περιμένει. Πρέπει να κλείσει, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, και να μην καθυστερεί άλλο.

Κ  Βεργίνη στις τελευταίες εκλογές δεν ήσασταν υποψήφιος.  Πείτε μας αν επιθυμούσατε να είστε,  και αν το θέλατε γιατί δεν ήσασταν;

Κοιτάξτε. Εγώ δεν προγραμματίζω ποτέ αν θα είμαι υποψήφιος ή δεν θα είμαι. Δεν ξέρω ποια νοοτροπία έχουν άλλοι συνάδελφοι, αλλά η δική μου νοοτροπία είναι ότι είμαι στη διάθεση του συνόλου. Και όταν ανήκω σε ένα σύνολο μιας κοινωνίας αλλά και παράλληλα στο σύνολο μιας παράταξης, είμαι στη διάθεση της παράταξης.  Η υποψηφιότητα δεν είναι το παν, πιστέψτε με.

Πράγματι, όμως,  στις τελευταίες εκλογές, η αλήθεια είναι,  γιατί ακούω διάφορες ερμηνείες, ότι  με είχε καλέσει ο Αντώνης Σαμαράς, μετά και τα δύο γκάλοπ, στα οποία βρισκόμουν μπροστά στις μετρήσεις από όλους τους υποψήφιους όλων των κομμάτων . Επομένως αν δεν έμπαινα εγώ, ποιος θα έμπαινε;  Τόσο, λοιπόν, ο ίδιος ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Διευθυντής του γραφείου του κ. Μπούρας, καθώς και  ο τότε Υπουργός Επικρατείας κ. Σταμάτης, μου πρότειναν να είμαι υποψήφιος. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος, τον οποίον είχα και μαθητή μου είχε πει τα εξής: «Ξενοφών το γλάλοπ δείχνει ότι δεν συζητιέται, πρέπει να είσαι υποψήφιος. Έχεις όμως παράλληλα ένα πόστο το οποίο είναι εξαιρετικό. Θέλω να σε ευχαριστήσω τα μέγιστα και ως πρωθυπουργός αλλά και ως κυβέρνηση, διότι όχι μονάχα εμείς, αλλά και όλα τα κόμματα και ο κόσμος είναι πολύ ευχαριστημένοι από τη δουλειά που κάνεις εκεί. Και μας έχεις βοηθήσει απέραντα. Τώρα αν εσύ προσωπικά επιλέξεις να είσαι υποψήφιος ή θες να μείνεις στον ΟΓΑ, εγώ δεν θα θελα να σε στεναχωρήσω. Όμως οι μετρήσεις δείχνουν αυτό το αποτέλεσμα». Πράγματι πήρα την απόφαση να παραιτηθώ. Και πήγα στο Υπουργείο Εργασίας και υπέλαβα παραίτηση από τη θέση του διοικητή του ΟΓΑ στις 16 του μήνα, μία μέρα πριν τη λήξη της υποβολής των υποψηφιοτήτων.  Το ίδιο εκείνο βράδυ, είχα ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. Μία όξυνση του προβλήματος υγείας του αδελφού μου, το οποίο με στεναχώρησε και σκεφτόμουν τι να κάνω. Αλλά είχα ήδη υποβάλει παραίτηση.. Ο διευθυντής όμως του γραφείου του τότε υπουργού κ. Βρούτση, ο κ.  Ντουφεξής, κράτησε την αίτηση παραίτησής μου, για να πάω την άλλη μέρα να υπογράψω κάποιο χαρτί , προκειμένου η αίτηση να μεταφερθεί στο Εθνικό Τυπογραφείο.  Εγώ όμως από τη στιγμή που υπέβαλα την παραίτηση, δεν είχα υπόψη μου πως έπρεπε να πάω να υπογράψω κάποιο χαρτί. Και άλλες φορές που έχω παραιτηθεί,  δεν πήγαινα να υπογράψω. Όμως, από ότι έμαθα εκ των υστέρων, πρέπει να πάει και ηλεκτρονικά η δήλωση παραίτησης στο Εθνικό Τυπογραφεία. Δεν αρκεί η χειρόγραφη δήλωση παραίτησης. Εγώ δεν πήγα, γιατί είχα το οικογενειακό πρόβλημα, και την επόμενη ημέρα, ήταν πια σχετικά αργά. Τελικά θεωρήθηκε η παραίτηση ως μη υποβληθείσα και αυτό τελείωσε εκεί.

Όμως, αν γνώριζα ότι ο κ. Σολδάτος δεν θα έβαζε υποψήφιος, ακόμα και το οικογενειακό το πρόβλημα θα έβρισκα τρόπο να παραμερίσω  και θα έκανα τα πάντα. Εγώ δεν γνώριζα ότι ο κ. Σολδάτος δεν θα έβαζε υποψηφιότητα. Πίστευα ότι θα έβαζε. Τελικά όμως ήρθε έτσι η κατάσταση όπου  παρά την εντολή του προέδρου και τη δική μου θέληση, δεν ήμουν τελικά υποψήφιος. Και έμαθα εκ των υστέρων βέβαια πως δήλωσε και ο κ. Σολδάτος πως δεν κατεβαίνει υποψήφιος. Αποτέλεσμα ήταν να μπουν τρεις νέοι εξαίρετοι υποψήφιοι. ο κ. Καββαδάς, ο κ, Μελάς και ο κ. Σταματέλος.

Αυτή είναι όλη η αλήθεια και τίποτα πιο πέρα.  Βεβαίως στεναχωρήθηκα γιατί δεν ήμουν υποψήφιος. Γιατί πράγματι εγώ θεωρώ, πως υπήρχαν πιθανότητες η ΝΔ να κερδίσει την έδρα. Αν και το ρεύμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνήθως παρασύρει και τις μονοεδρικές, οι οποίες κατά 95% πηγαίνουν με την πλειοψηφία.

Κλείνοντας, θέλω να πω, ότι ένας άνθρωπος πολιτικά φτασμένος, δεν μπαίνει υποψήφιος για να  γίνει βουλευτής, αλλά γιατί πιστεύει στην συνεισφορά του στον πολιτικό τομέα και στα κοινά. Αγαπάει τον τόπο του και προσφέρει σε αυτόν, είτε εκλεγεί είτε όχι. Και αυτό κάνω μια ζωή εγώ.  Αυτή είναι η φυσιογνωμία και η προσωπικότητα του Βεργίνη. Εγώ έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση της πολιτείας, της παράταξης, αλλά κυρίως της ιδεολογίας που πιστεύω.  Λυπήθηκα που τελικά δεν ήμουνα, ανεξάρτητα για το αν θα εκλεγόμουν τελικά ή όχι.

Πως είδατε το αποτέλεσμα των εκλογών στη Λευκάδα;

Το αποτέλεσμα, το είδα αναμενόμενο.  Βέβαια αναμενόμενο, γιατί ο κόσμος  ζητούσε μία αλλαγή από τη  λιτότητα διαρκείας,  την οικονομική πίεση, αλλά και τη γενικότερη πολιτική συμπεριφορά. Δίχως αυτό να σημαίνει πώς αυτή  η αλλαγή εξασφαλίζει   μία καλύτερη πραγματικότητα. Όμως  ο κόσμος έκανε την επιλογή του. Ο κ. Γληγόρης είναι σήμερα βουλευτής. Βέβαια είναι από τους τυχερούς, γιατί εκλέχτηκε χωρίς να ιδρώσει και χωρίς να αγωνιστεί για μήνες και χρόνια. Ασχολείται όμως αρκετά χρόνια με τα κοινά. Θεωρώ όμως ότι οι πολιτικές καταστάσεις πάντοτε γίνονται  επίκαιρες. Και επομένως τίποτε δεν χάθηκε για κανέναν, αρκεί να κερδίζει ο τόπος.

Συνήθως μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, οι Διοικητές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στους διάφορους οργανισμούς αντικαθιστώνται. Κάτι που δεν έχει γίνει τώρα, καθώς είστε επί δυόμιση μήνες στον ΟΓΑ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Πώς και έγινε αυτό;

Πράγματι, αλλάζουν συνήθως. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτήν την τακτική. Κάθε φορά, δηλαδή, που αλλάζει η κυβέρνηση να αλλάζουν οι διοικήσεις των οργανισμών. Να αλλάζουν οι Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, που είναι πράγματι πολιτικοί φορείς, το κατανοώ, αλλά οι διοικήσεις των οργανισμών, δεν θα πρέπει απαραιτήτως να αλλάζουν. Αν κάποιοι είναι πετυχημένοι, θα πρέπει να παραμένουνε. Όσο βέβαια και αυτοί θέλουν. Επίσης οι διοικητές των ασφαλιστικών οργανισμών, διορίζονται για μια συγκεκριμένη περίοδο και περνάνε από την συγκεκριμένη υψηλή επιτροπή της βουλής που επιλέγει. Δηλαδή πρέπει να εγκριθούν από την επιτροπή της βουλής. Εγώ πέρασα από αυτήν την επιτροπή, και είχα ψηφιστεί από όλες τις παρατάξεις ως Διοικητής του ΟΓΑ. Και αναφέρω επίσης, ότι η δική μου η σύμβαση με το δημόσιο για τον ΟΓΑ, είναι για τρία χρόνια. Έχω σύμβαση για τρία χρόνια , κάτι που ίσως δεν γνωρίζει ο κόσμος. Ο κόσμος, μπορεί να έχει την εντύπωση, ότι απλά ήρθε ο Σαμαράς και με διόριζε. Όχι πρόταση έγινε από πλευράς Πρωθυπουργού στη Βουλή των Ελλήνων. Ότι για Διοικητής του ΟΓΑ προτείνεται ο Ξενοφών Βεργίνης του Νικολάου, με το βιογραφικό του. Πήγε το βιογραφικό εκεί, συνεδρίασε η επιτροπή της βουλής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και ψηφίστηκα, επαναλαμβάνω, από όλα τα μέλη που ήταν και βουλευτές βέβαια όλων των κομμάτων. Και του ΣΥΡΙΖΑ, και των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Άρα όλα τα κόμματα με ψήφισαν. Για πόσο διάστημα; Για τρία χρόνια. Έχω διανύσει αυτή τη στιγμή 18 μήνες, άρα μου απομένουν ακόμα 18 μήνες. Επομένως, αν εγώ θέλω να μείνω, μένω. Μπορεί να με διώξει η κυβέρνηση, μόνο αν κάνει μία διάταξη θεσμικού περιεχομένου. Η οποία και πάλι θα πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή.

Εγώ όμως, επειδή είμαι ένα συνειδητοποιημένο άτομο, ευαισθητοποιημένο πολιτικά και συναισθηματικά,  έθεσα από την  πρώτη μέρα που βγήκε η νέα κυβέρνηση και ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί, την παραίτησή μου στη διάθεσή τους. Και είπα ότι εγώ αν και είμαι εκεί  για τρία χρόνια, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας, ανά πάσα ώρα και στιγμή.  Αυτό έχω χρέος  να κάνω από πλευράς δικής μου συνείδησης, πολιτικής, συναισθηματικής και κοινωνικής.  Βέβαια εάν ήμουν αποτυχημένος, αυτό θα είχε ήδη συμβεί. Εγώ θεωρω ότι μέχρι τώρα η πορεία μου στον ΟΓΑ, είναι δημιουργική και αποδοτική. Αυτό τουλάχιστον εισπράττω. Όχι μονάχα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και από τη σημερινή, καθώς και από όλα τα κόμματα της βουλής, αλλά κυρίως από τον κόσμο. Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος. Γιατί πραγματικά αγωνίζομαι. Δουλεύω από το πρωί στις 9 έως αργά το βράδυ. Όχι γιατί σημαίνει ότι με τις πολλές ώρες αποδίδεις, αλλά με βάση την αγωνιστικότητα που έχω, τις γνώσεις , την εμπειρία μου και τη μεθοδολογία που εφαρμόζω, έχω τα αποτελέσματά μου. Άρα συνεχίζω να είμαι Διοικητής στον ΟΓΑ, με τη θέληση, βεβαίως, της σημερινής κυβέρνησης.

Πως είναι η συνεργασία σας με την τωρινή κυβέρνηση;

Η συνεργασία μου είναι άριστη. Το εννοώ. Και με τον αναπληρωτή υπουργό, ειδικό σε θέματα ασφαλιστικού κ. Στρατούλη και με τον υπουργό Εργασίας  Πάνο  Σκουρλέτη και επίσης με το Γ. Γραμματέα τον κ. Ρομανιά, σε καθημερινό επίπεδο. Δηλαδή, εγώ, με την ίδια σοβαρότητα,  με την ίδια εργατικότητα, με την ίδια αποτελεσματικότητα, συνεχίζω όσο είμαι εκεί, να δουλεύω. Όταν όμως η κυβέρνηση θα πει πως αποδέχεται την παραίτησή μου, εγώ  πρώτα θα περιμένω να μου στείλουν τον αντικαταστάτη μου, να τον ενημερώσω και μετά θα αποχωρήσω.  Εκτός και αν, πάλι για λόγους προσωπικούς-οικογενειακούς, υποβάλλω την παραίτησή μου.

Διαβάσαμε κ. Βεργίνη, στον Τύπο τελευταία, ότι προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία, ζητήθηκε από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς να συνεισφέρουν με τα αποθεματικά τους. Έγινε κάτι τέτοιο;

Ναι αυτό είναι αλήθεια. Ήρθε μία επιστολή  από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, που εδρεύει στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είναι ανεξάρτητος, που έλεγε πώς είναι στη διάθεση μας, για καλύτερη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των οργανισμών και καλύτερη απόδοση.  Αυτή η επιστολή, στάλθηκε σε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ακολούθησε επίσης μία δεύτερη αντίστοιχη  επιστολή της Γενικής Οικονομικής Διευθύντριας του Υπουργείου Εργασίας, και μία τρίτη επιστολή από τον υπουργό Εργασίας.  Άρα πράγματι, αυτό είναι γεγονός.

Μελέτησα το θέμα και έχω αρνητική θέση.  Εμείς στον ΟΓΑ, έχουμε και μία ειδική υπηρεσία που λέγεται Αγροτική Εστία. Η Αγροτική Εστία, λοιπόν, έχει δικό της λογαριασμό, δική της διαχείριση και για αυτό και ονομάζεται Διαχειριστική Επιτροπή. Τα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα είναι της Αγροτικής Εστίας. Άρα θα πρέπει να πάρει απόφαση η Διαχειριστική Επιτροπή της Αγροτικής Εστίας και αυτή η απόφαση να περάσει κατόπιν για έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΓΑ. Και στα δύο συμβούλια, προεδρεύω, και στη Διαχειριστική Επιτροπή της Αγροτικής Εστίας, αλλά και στο Δ.Σ. του ΟΓΑ.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε γύρω στα 100 εκατομμύρια στο ταμείο της Αγροτικής Εστίας, σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς και άλλα 20 εκατομμύρια  στην Τράπεζα της Ελλάδος, οπότε αυτά τα δεύτερα τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.  Η δική μου η θέση, όπως σας είπα, είναι αρνητική. Δηλαδή, υποστηρίζω , ότι τα διαθέσιμα, πρέπει να παραμένουν διαθέσιμα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, διότι τα χρειάζονται. Σε αντίθεση, με την άποψη που είχε εκφράσει ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος σε μία πρόσφατη συνέντευξή του, σύμφωνα με την οποία θεωρεί πως δεν χρειάζονται τα αποθεματικά στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αρκεί να έχει κανείς να πληρώνει στο τέλος του μήνα τις συντάξεις. Εγώ διαφωνώ, διότι, αν οι πάντες μου λένε, ότι στο τέλος του μήνα, θα έχω διαθέσιμα απόλυτα για να πληρώνω χωρίς καμία δυσκολία και αν ενδιάμεσα συμβεί και κάτι να μπορώ να ανταπεξέρχομαι, τότε έχει καλώς. Αλλά δεν είναι έτσι. Αυτά είναι θεωρητικά. Διότι υπάρχει περίπτωση να έχουμε τροποποίηση των αναγκών μας. Οπότε στην περίπτωση αυτή  χρειάζεται ο κάθε ασφαλιστικός οργανισμός να έχει αποθεματικά κεφάλαια που ανά πάσα στιγμή προκύψει έκτακτη ανάγκη να τα διαχειριστεί.

Βεβαίως τα πολλά λεφτά δεν χρειάζονται, πόσο μάλλον για οργανισμούς  με κρατική επιχορήγηση. Τι συμβαίνει, όμως  με τον ΟΓΑ; Τα λεφτά αυτά δεν ανήκουν όλα στο Ελληνικό Δημόσιο, ούτε και στις εισφορές, μέρος των οποίων προέρχεται από τους αγρότες. Άρα τα 100 εκ συγκεκριμένα, αυτά που είναι κατατεθειμένα στην Πειραιώς, τα έχουμε διαχειριστεί έτσι, ώστε αυτή τη στιγμή να έχουμε 2,35 επιτόκιο συν τις τιμές του euribor, οι οποίες αυξομειώνουν την τιμή του επιτοκίου. Δε θα βρείτε πουθενά αυτό το ύψους του επιτοκίου, που προέκυψε έπειτα από δική μου διαπραγμάτευση με την τράπεζα Πειραιώς.  Να σκεφτείτε πως τα προηγούμενα χρόνια, οι τόκοι που έπαιρνε από μεγαλύτερο ποσό που είχε τότε  η Αγροτική Εστία και επομένως ο ΟΓΑ, ήταν 7-8 χιλιάδες το χρόνο, και μία μόνο φορά είχε φτάσει στις 112 χιλιάδες ευρώ. Ως Διοικητής  του ΟΓΑ το 2013 πήραμε  περίπου 1.900.000 από τόκους και το 2014 2.200.000, γιατί έκανα πολύ καλή ορθολογική χρήση των διαθεσίμων των κεφαλαίων. Αυτό, λοιπόν, το ποσό των 100εκ, προέρχεται 50% από εισφορές των αγροτών και 50% από κρατικές επιχορηγήσεις.  Αν είναι κρατική επιχορήγηση, σκεφτόμενος λογικά, το κράτος μου τα πρόσφερε για να περάσω τον περασμένο χρόνο ή τον προπερασμένο. Αφού όμως έκανα καλύτερη διαχείριση, δημιούργησα πλεόνασμα, και για αυτό τα κατέθεσα στην τράπεζα.  Τώρα όμως το κράτος, επειδή βρίσκεται σε μία ανάγκη και τα χρειάζεται, δεν θα είχα καμία αντίρρηση να συζητήσω για αυτά τα 50 εκατομμύρια. Τα άλλα 50 όμως ανήκουν σε εισφορές των αγροτών και αυτά δεν τα δίνω σε καμία περίπτωση.  Από τα 50 εκ λοιπόν, της κρατικής επιχορήγησης, αν αφαιρεθεί το ποσό του  φετινού προϋπολογισμού   που είναι 27 εκ, τα οποία θα τα κρατήσω για τις ανάγκες του προϋπολογισμού, ο οποίος έχει ψηφιστεί και από τη Βουλή, τότε τα υπόλοιπα 23 εκ δεν έχω καμία αντίρρηση να τα δώσω, για να ενισχυθεί το ελληνικό δημόσιο, δεδομένου ότι είναι ελληνικά λεφτά. Αυτή είναι η θέση του Διοικητή του ΟΓΑ.

Πείτε μας με λίγα λόγια τα σημαντικότερα που έχετε προσφέρει το διάστημα που είστε Διοικητής του ΟΓΑ.

Πάνω από όλα θέλησα από την πρώτη μέρα που πήγα να εκσυγχρονίσω τον Οργανισμό, από τεχνολογικής απόψεως. Δεν μπορεί  να έρχονται 1.110.000 έγγραφα ετησίως και να πρωτοκολλούνται χειρόγραφα. Αντιλαμβάνεστε επομένως τι σημαίνει να διαχειρίζεσαι χειρόγραφα την είσοδο και την διανομή στον οργανισμό, ενός εκατομμυρίων και πλέον εγγράφων.  Μέχρι και η επικοινωνία ήταν χειρόγραφη μέσω αλληλογραφίας. Αυτά τα γνώριζα και όπως είχα δεσμευτεί και ενώπιων της  επιτροπής της βουλής, εκσυγχρόνισα τον οργανισμό από πλευράς μηχανοργάνωσης-μηχανογράφησης. Ήδη έχει αρχίσει και λειτουργεί το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Το οποίο, αφού περάσει τα τρέχοντα έγγραφα, σε βάθος χρόνου θα περάσει και τα παλαιότερα. Δεύτερον, επεδίωξα την ηλεκτρονική και όχι δια αλληλογραφίας, επικοινωνία του δικαιούχου του οργανισμού, η οποία παίρνει χρόνο ή χάνονται στην πορεία τα χαρτιά ή ακόμα αλλάζουν και οι προτεραιότητες.  Σήμερα λοιπόν, τα οικογενειακά επιδόματα, όχι μόνο των αγροτών, αλλά όλων των Ελληνικών οικογενειών, διακινούνται  ηλεκτρονικά, τη στιγμή που όταν έγινα Διοικητής στον ΟΓΑ γίνονταν χειρόγραφα.  Έχουμε τους λογαριασμούς των τραπεζών τους και μπαίνουν τα χρήματα απευθείας εκεί.

Έχει, επίσης,  μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την έγκριση των συντάξεων στον Οργανισμό. Ήδη μάλιστα ετοιμάζεται και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη σύνταξη του δικαιούχου, που θα μειώσει περισσότερο  το χρόνο  πληρωμής των νέων συνταξιούχων από τον Οργανισμό. Τώρα, βέβαια, όταν κάποιος έχει διαδοχική σύνταξη, θα πρέπει να περιμένει, χαρτιά με καθυστερήσεις απίστευτες με τους άλλους οργανισμούς και όχι από τον ΟΓΑ. Να σας πω ακόμα, πως πριν αναλάβω τη Διοίκηση του ΟΓΑ, δεν επικοινωνούσαν ηλεκτρονικά ακόμα οι υπόλοιποι οργανισμοί μεταξύ τους.  Σήμερα επέβαλα και αυτό. Επομένως εγώ δεν δούλεψα μόνο περιοριζόμενος μέσα στον ΟΓΑ. Εγώ δούλεψα για αυτά κυρίως τα θέματα, με αποτέλεσμα να έχω ωφελήσει τα μέγιστα όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Εκσυγχρόνισα επίσης την διοίκηση του Οργανισμού, μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης, μεταφέροντας αρμοδιότητες στα Περιφερειακά καταστήματα. Όλα έπρεπε να πηγαίνουν στο κέντρο της Αθήνας. Για ποιο λόγο; Και επομένως σήμερα τα καταστήματα  του ΟΓΑ, στα Ιωάννινα, στην Πάτρα, στην Κομοτηνή, στη Θεσσαλονίκη, στην Τρίπολη, στο Ηράκλειο , στη Λάρισα και αλλού, αναλαμβάνουν όλες τις αρμοδιότητες. Δημιούργησα επίσης, νέο υποκατάστημα στην Κοζάνη, και οι άνθρωποι αποφεύγουν πια τις μετακινήσεις στην Αθήνα. Ακόμα δημιούργησα 7 γραφεία, που ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει, σε ισάριθμα νησιά. Σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Νάξο. Έτσι λοιπόν δικτυώνεται ο ΟΓΑ.

Επομένως δημιουργήσαμε ένα οργανισμό που έχει πάψει να λειτουργεί Αθηνοκεντρικά, με Περιφερειακό Σχεδιασμό, προς μία πολιτική αποκέντρωσης των υπηρεσιών, με πολλαπλότητα ενεργειών και παρεμβάσεων και  με κοινή συνισταμένη τον εκσυγχρονισμό του όλου πλέγματος που λέγεται κοινωνική ασφάλιση. Θα αρχίσουν  και τα σεμινάρια για τους ανταποκριτές, καθώς και για τους νέους αγρότες, παρέχοντάς στους τελευταίους δωρεάν βιβλία και  αγαθά κοινωνικού περιεχομένου και πιστεύω ότι όλοι οι δικαιούχοι του οργανισμού απολαμβάνουν πολλαπλώς αυτά τα οφέλη.

Κ. Βεργίνη, ξέρουμε ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν  θέλετε να μας πείτε κάτι άλλο;

Εγώ θέλω να πω ξεκάθαρα ότι είμαι πραγματικά πολύ ευχαριστημένος, που έχω την ευκαιρία κάθε φορά να ενεργοποιώ και να χρησιμοποιώ γνώσεις και εμπειρίες μου προκειμένου να ωφελήσω το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα μέσα από τέτοιους οργανισμούς όπως είναι ο ΟΓΑ, που απευθύνεται κυρίως στην υπαιθροχώρα και ειδικότερα στους αγρότες. Δουλεύω πάντοτε με συνείδηση και προοδευτικό χαρακτήρα. Δεν πάω προς τα πίσω. Έχω ρίζες στο παρελθόν, κοιτάζω  πάντα στο μέλλον, αλλά δημιουργώντας στο παρόν.  Το ίδιο έκανα ως βουλευτής και νομίζω ότι το ξέρουν όλοι οι Λευκαδίτες. Και παράλληλα λέω πάντα την αλήθεια, γιατί θεωρώ ότι η υποχρέωση όλων μας - ιδιαίτερα εμάς  που  είχαμε την τύχη και την κατάλληλη μόρφωση,  μέσα από συγκεκριμένες θέσεις να προσφέρουμε στο κοινό- να λέμε την αλήθεια. Γιατί η αξιοπρέπεια του ανθρώπου συνδέεται με την ορθή πληροφόρηση και την στάση όλων μας απέναντι σε αυτήν την πολιτεία και σε αυτόν τον τόπο. Το δεύτερο που έχω να πω, είναι ότι εγώ ο ίδιος εμπλουτίζω τον εαυτό μου κάθε φορά. Κοιτάξτε, ο άνθρωπος, δεν  σημαίνει, πως επειδή περνάνε τα χρόνια έχει ολοκληρώσει και τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του, και επομένως δεν έχει τίποτε άλλο να προσθέσει. Είναι λάθος. Είμαι πάντα μαθητής. Αλλά και πάντα ο άνθρωπος που θέλω να προσφέρω. Και δεν κοιτάζω να δω, τι βαθμό ικανοποίησης μου δίνει η ανταπόκριση του άλλου. Δηλαδή αν κοίταζα να δω, τι πήρα όπου έδωσα, τότε θα έπρεπε να είχα σταματήσει προ πολλού. Όμως και εδώ δεν έχω παράπονο. Κερδίζω τις εντυπώσεις του κόσμου, με την στάση μου και τη συμπεριφορά μου. Και πρέπει να πω, πως εδώ στη Λευκάδα, καρπούμαι μιας μεγάλης εκτίμησης -έτσι τουλάχιστον αισθάνομαι εγώ ή θέλω να αισθάνομαι- και βλέπω ότι έχει μία αποδοχή η συνεισφορά μου όπου και αν πηγαίνω, γιατί δίνω τον εαυτό μου. Και ο κόσμος το αναγνωρίζει. Λίγο αργά, αλλά πάντως το αναγνωρίζει.

Και θα ήθελα να πω στους νεότερους και σε όσους εμπλέκονται με τα κοινά, πως δεν εμπλέκεται κανείς με αυτά απλά για να φανερώσει τον εαυτό του και να τον προβάλει. Αυτή η αναγνώριση, βεβαίως συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτήν την εμπλοκή, αλλά προσέξτε, ως συνέπεια της εργασίας , της δημιουργίας και γενικότερα της προσφοράς και όχι του κενού. Μέσα από αυτήν έρχεται και η προβολή και η αναγνώριση. Δεν προβάλεις όμως το κενό και το τίποτε. Ας μην τρέχουμε πριν από το έργο μας. ας αφήσουμε το έργο μας να τρέχει μπροστά από εμάς.  Και δεν θα πάψω να προσφέρω. Είμαι εδώ και θα συνεχίσω να προσφέρω σε όλη την Ελλάδα, αλλά και ιδιαίτερα στην Λευκάδα. Η παρουσία μου θα είναι πάντα ζωντανή. Γιατί κρατάω τον εαυτό μου πάντα σε ενεργό δράση,  με αίσθημα ευθύνης και προοπτική δημιουργίας.

23:48:50

2015-04-16