Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πάνος Γαζής, μας ενημερώνει για τις χθεσινές πυρκαγιές την εθελοντική δράση πυροπροστασίας και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αυτήν την εβδομάδα, καταγράφηκαν  στη Λευκάδα τρεις πυρκαγιές σε φυσικές εκτάσεις.  Η πρώτη  (μικρής εκτάσεως)εκδηλώθηκε την Τετάρτη 15 Απριλίου μεταξύ Πλατυστόμων και Κόκκινης Εκκλησιάς.  Χθες Σάββατο, εκδηλώθηκαν άλλες δύο φωτιές, μία το μεσημέρι,  στην περιοχή Κλίμα στις Τσουκαλάδες και μία το βράδυ στον Άγιο Νικήτα. Και οι τρεις εξαιτίας καψίματος κλαδιών.

Προκειμένου να ενημερωθούμε για το θέμα αυτό, καθώς και για τα προληπτικά μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος Λευκάδας, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, επικοινωνήσαμε με τον Πάνο Γαζή υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λευκάδας.

Είχαμε τρεις πυρκαγιές πριν καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Έχετε κάποιες πληροφορίες για το πώς προκλήθηκαν;

Διενεργείται προανάκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά από ότι γνωρίζω από αμέλεια, εξαιτίας καψίματος κάποιων κλαδιών.  Την Παρασκευή, μάλιστα, θα συνεδριάσει το συντονιστικό τοπικό όργανο του Δήμου, με θέμα την αντιπυρική προστασία του Δ. Λευκάδας, προκειμένου να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, εν όψει καλοκαιριού. Από την 1η Μαΐου και μετά που ξεκινά η περίοδος αντιπυρικής προστασίας απαγορεύεται  το κάψιμο χόρτων στην ύπαιθρο

Πότε έσβησαν οι χθεσινές φωτιές ;

Αργά το βράδυ του Σαββάτου

Πιστεύετε ότι αυτές οι πυρκαγιές είναι κακή ένδειξη, για επικίνδυνο καλοκαίρι, από άποψη πυρκαγιών;

Εγώ πιστεύω πως θα έχουμε δύσκολο καλοκαίρι. Γιατί από ότι λένε και οι καιρικές προβλέψεις, θα έχουμε μεγάλα διαστήματα ξηρασίας.

Έχει ανταπόκριση η κίνηση για την εθελοντική δράση πυροπροστασίας;

Έχει ανταπόκριση. Όχι σε όλες τις τοπικές κοινότητες, αλλά θα μιλήσω και σε αυτές που δεν έχουν μέχρι τώρα ανταποκριθεί, προκειμένου να μεριμνήσουν ώστε να υπάρξουν εθελοντές για αυτές τις δράσεις πρόληψης που σχεδιάζουμε.  Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Παρασκευής, μάλιστα, θα κάνω έναν γενικό απολογισμό για τα αποτελέσματα της εθελοντικής δράσης. Ποιες δηλαδή τοπικές κοινότητες, έχουν ανταποκριθεί μέχρι τώρα και ποιες όχι.  Και θα προσπαθήσω να τους πείσω να συμμετέχουν όλοι σε αυτήν την προσπάθεια, προκειμένου να υπάρχει μία πρώτη ομάδα, που θα ενημερώνει άμεσα την πυροσβεστική υπηρεσία και το Δήμο. Γιατί η πρώτη ενέργεια είναι και η σημαντικότερη.

Σκέφτεστε να κάνει κάτι ο Δήμος προκειμένου να προστατευτεί η Λευκάδα από τις πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες;

Η πρώτη φάση είναι τα προληπτικά μέτρα, που περιλαμβάνουν περιπολίες, μέσω εθελοντικών ομάδων, όπως σας είπα των τοπικών κοινοτήτων. Εμείς ως Δήμος, θα δούμε πώς  μπορούμε να βοηθήσουμε αυτές τις ομάδες. Να βάζουμε πχ την βενζίνη στα μηχανάκια των ανθρώπων που θα αναλάβουν την περιπολία.  Σε δεύτερη φάση, τα μηχανήματα του Δήμου και τα πυροσβεστικά οχήματα, θα είναι στη διάθεση των Δημοτικών Υπαλλήλων, που θα αναλάβουν να κάνουν περιπολίες, βραδινές κυρίως ώρες μήπως συμβεί κάτι. Γιατί την ημέρα, λίγο πολύ, ο κόσμος βλέπει τη φωτιά και θα ενημερώσει. Αλλά τη νύχτα, η όποια καθυστέρηση θα έχει συνέπειες καταστροφικές. Άρα και περιπολίες με τα οχήματα του Δήμου, αλλά και με τα κατάλληλα οχήματα ιδιωτών των τοπικών κοινοτήτων (πχ γεωργικά μηχανήματα που μπορούν να μετατραπούν σε κατασβεστικό όχημα, όπως ένα ραντιστικό μηχάνημα), τους οποίους θα προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε σε αυτήν τη διαδικασία.  Όλες αυτές οι δράσεις, έχουν σκοπό την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, εν τη γενέσει της. Γιατί όσο περνά ο χρόνος, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Ο Πάνος Γαζής με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Πόστο Κατσίκι

 

Με τα χρήματα της αντιπυρικής προστασίας τι γίνεται;

Αυτά είναι  κουτσουρεμένα. Έχουνε ξεφτιλιστεί τελείως, για να το πω απλά. Μέχρι την Παρασκευή πιστεύω πως θα ξέρω τον ακριβή αριθμό του ποσού που θα δοθεί στη Λευκάδα για το σκοπό αυτό.  Αλλά τι να πρωτοκάνει κανείς με αυτά; Το πολύ να ανοίξουμε κάποιους δρόμους για να μπορεί να περάσει ένα πυροσβεστικό όχημα.  Αλλά τουλάχιστον, ό,τι χρήματα δοθούν για την πυροπροστασία, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Δεν θα είναι για να κάνουμε άλλα έργα, όπως γινόταν στο παρελθόν. Γιατί συνήθως, με τα χρήματα αυτά κάναμε άλλα έργα, και όχι αντιπυρικά έργα. Αυτό το ξεκαθάρισα και στο Δήμαρχο, ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε για αυτούς τους σκοπούς, ο οποίος ήταν απόλυτα σύμφωνος.

Πόσο εκτιμάτε ότι θα είναι το ποσό αυτό;

Αυτό δεν το γνωρίζω ακόμα. Την Παρασκευή ή το πολύ μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα ξέρω. Πάντως πέρυσι ήταν γύρω στις 110.000, ένα πολύ καλό ποσό. Φέτος όμως από ότι ακούω δεν θα είναι ούτε το μισό.

Έχετε κάτι άλλο να μας πείτε;

Μέσα στο Μάιο, μάλιστα  θα γίνει πάλι συνεδρίαση του συντονιστικού τοπικού οργάνου με θέμα τη διαχείριση κρίσεων σε περίπτωση σεισμικών γεγονότων.  Γιατί στο θέμα αυτό ο Δήμος είναι στο μηδέν. Εγώ στα συρτάρια του Δήμου, δεν βρήκα ούτε ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, ούτε τίποτα. Να δούμε πώς θα οργανώσουμε αυτό το θέμα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

22:51:02

2015-04-19