Ένα ταξίδι στη Λευκάδα από το 1ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου

Σε ένα πανέμορφο νοερό ταξίδι στη Λευκάδα, ταξίδεψαν τους μικρούς μαθητές του 1ου ολοήμερου Νηπιαγωγείου Κερατσινίου οι μικρές μαθήτριες  Αναστασία και Εύη μαζί με τη δασκάλα τους η οποία είναι Λευκαδίτισσα (Χρυσούλα Σκλαβενίτη).

Η κα Σκλαβενίτη,  το τελευταίο διάστημα,  ασχολείται με την καταγραφή των λαογραφικών στοιχείων της Λευκάδας, όπως επίσης και με τη δημιουργία παραμυθιών εμπνευσμένες από φωτογραφίες του τόπου.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στοιχεία που απαρτίζουν την παράδοση του τόπου ( κεντήματα, μαχαίρια, εδέσματα, γιορτές..), και να δημιουργήσουν  τα δικά τους παραδοσιακά πορσάνικα μαχαίρια των οποίων η ιστορία τους ξεκινά στα χρόνια της Ενετοκρατίας που δημιουργήθηκαν συντεχνίες διαφόρων επαγγελμάτων. Η πιο γνωστή οικογένεια που ασχολήθηκε με αυτή την τέχνη ήταν από τον Πόρο (Κατωπόδη), από όπου έμεινε και το "Πορσάνικα",  χωριό της ΝΑ Λευκάδας και μάλιστα έφτασαν την τέχνη σε σημείο να θεωρούνται τα λευκαδίτικά μαχαίρια τα καλύτερα στον κόσμο. Πάνω στα μαχαίρια σκάλιζαν σχέδια και στίχους.

Τα παιδιά στο τέλος της παρουσίασης, χόρεψαν όλα μαζί, την παραδοσιακή Μηλίτσα.

Ήταν μία πολύ όμορφη και πρωτότυπη σκέψη, για έναν προσχολικό τρόπο γνωριμίας των μικρών μαθητών με τη γεωγραφία, την ιστορία και την παράδοση των περιοχών ανά την Ελλάδα.

Δείτε εδώ την παρουσίαση

περισσότερες φωτογραφίες και η συνέχεια του άρθρου εδώ ( 1nipkerats.blogspot.gr )

2015-05-08, 10:11:34