Και το ΕΣΠΑ…ξέμεινε από ρευστό-Παράταση ενός χρόνου ζήτησαν χθες οι Περιφερειάρχες από την Ευρωπαία Επίτροπο


- Κίνδυνος να τεθούν εκτός χρονοδιαγραμμάτων  πολλά από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ, μετέφεραν χθες οι Περιφερειάρχες της χώρας στην Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου, σε συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη.
Από τους Περιφερειάρχες υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα να διασφαλιστούν οι πόροι για τα εκτελούμενα έργα, με δεδομένη την καθυστέρηση που παρατηρείται, ενώ στο «τραπέζι» τέθηκε και το αίτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος. Ο  Περιφερειάρχες, ζήτησαν να δοθεί παράταση του ΕΣΠΑ για ένα χρόνο, με την Επίτροπο να αναφέρει ότι παρόμοια αιτήματα είχαν κατατεθεί και από άλλες χώρες, χωρίς να γίνουν δεκτά. Ωστόσο άφησε ένα μικρό «παράθυρο», παραπέμποντας ωστόσο στις διαπραγματεύσεις που γίνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση με τους δανειστές, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να ζητήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός να περιληφθεί στη συμφωνία και αυτή η πρόβλεψη. Όπως επισημαίνεται στην  περίπτωση που συνεχιστεί η σημερινή ροή πληρωμών, τότε- εκτός των άλλων παραμέτρων- το πλέον πιθανό σενάριο είναι να μεταφερθούν τα ημιτελή έργα στο νέο ΕΣΠΑ, αφαιρώντας πόρους από τις νέες δράσεις που έχουν σχεδιαστεί, κάτι που ασφαλώς θα λειτουργήσει σε βάρος της ανάπτυξης και της βελτίωσης των υποδομών.

Υπόσχεση για πληρωμές
Από την πλευρά του πάντως ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, προσπάθησε να  κατευνάσει τις ανησυχίες των περιφερειαρχών, υποστηρίζοντας ότι θα πληρωθούν όλα τα έργα, κάτι όμως που αμφισβητήθηκε, όχι ως προς τις προθέσεις, αλλά ως προς τα χρονικά όρια.
Οι επισημάνσεις που έγιναν αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από την Επίτροπο και τους κοινοτικούς αξιωματούχους, καθώς ήταν κοινές οι  εκτιμήσεις για τις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις που θα  έχει για την οικονομία της κάθε Περιφέρειας η αβεβαιότητα και η μετάθεση πληρωμής των εκτελούμενων έργων.  Ιδιαίτερα βαρύτητα δόθηκε και στον κίνδυνο που υπάρχει να τιναχτούν στον αέρα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, όπως αυτό της Ιόνιας Οδού, που ενδιαφέρει άμεσα την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο.

Έτοιμοι για το νέο ΕΣΠΑ
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε επίσης το νέο ΕΣΠΑ, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και άλλα αναπτυξιακά ζητήματα.
Για το νέο ΕΣΠΑ, η Ρουμάνα Επίτροπος αναγνώρισε την έγκαιρη προετοιμασία που έγινε από μέρους των Περιφερειών, επισημαίνοντας παράλληλα τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν στην απορρόφηση του προγράμματος που «τρέχει» από τότε που ανέλαβαν οι αιρετές Περιφέρειες τη διαχείρισή του.

proinoslogos.gr

23:20:43

2015-05-22