Λευκάδα:Πλήγμα στον τουρισμό από το δημοψήφισμα-Αγωνία των επαγγελματιών του τουρισμού

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας έχουν ήδη άμεσες, πραγματικές, αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό της Λευκάδας που το φετινό καλοκαίρι λόγω κυρίως του κλίματος αβεβαιότητας που δημιούργησε η παρατεταμένη διαπραγμάτευση έχει αρνητικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι. Έτσι από το Σάββατο αρκετοί μεμονωμένοι κυρίως επισκέπτες του νησιού μας διακόπτουν τις διακοπές τους ενώ οι κρατήσεις για το υπόλοιπο της σεζόν έχουν παγώσει.

Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Πολωνία και Σουηδία εξέδωσαν νέες συστάσεις και οδηγίες προς τους τουρίστες που βρίσκονται ή θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να έχουν επιπλέον μετρητά για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση, ενώ στον κατάλογο έρχονται να προστεθούν και οι ΗΠΑ με το ΥΠΕΞ τους να  προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για τις συνθήκες ρευστότητας στη χώρα μας και τα εμπόδια στις τραπεζικές υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί μεταξύ άλλων τους Αμερικανούς να μεταφέρουν μαζί τους περισσότερα από ένα μέσα πληρωμών και να διασφαλίσουν πως έχουν αρκετά μετρητά ανά χείρας για να καλύψουν τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Επικοινωνήσαμε χθες με τους εκλεγμένους Πρόεδρους των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαμονής στη Λευκάδα προκειμένου να μας πουν πως είναι η κατάσταση στο νησί μας μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Όλοι τους εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και έχει πλήξει καίρια τον τουρισμό της Λευκάδας. Διαβάστε παρακάτω τι μας είπαν

 

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λευκάδας Διονύσιος Γαζής

Θα ήθελα να μας πείτε αν έχει επηρεαστεί η κίνηση μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος

Ήδη η κίνηση έχει επηρεαστεί απ` όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα. Η σεζόν ενώ περιμέναμε ότι θα έχει άνοδο, έχει μέχρι τώρα, επίσημα 30% πτώση. Έχουμε ένα τετραήμερο, που δεν έχουμε πάρει ένα τηλεφώνημα ή ένα μέιλ, όσον αφορά τις ελεύθερες κρατήσεις.  Ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε πλέον στη μεσαία τουριστική περίοδο, την οποία προτιμά μία σημαντική μερίδα Ελλήνων και ξένων τουριστών, και ο ρυθμός κρατήσεων είναι ακόμα χαμηλός. Θεωρώ ότι, αν δεν λήξει αισιόδοξα, αυτό το δημοψήφισμα, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Αλλά και αισιόδοξα να λήξει, υπάρχει περίπτωση να διορθωθεί η κατάσταση, ωστόσο όλο αυτό που συμβαίνει λειτουργεί κατά μας,  γιατί εμείς ως χώρα ζούμε από τον τουρισμό.

Σε σχέση με πέρυσι πώς είναι μέχρι στιγμής η εικόνα στη Λευκάδα;  Έχετε μειωμένα ποσοστά ή βρίσκεστε στα ίδια;

Υπάρχει όντως πρόβλημα σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Ο Μάιος χάθηκε, ο μισός Ιούνιος επίσης και από εκεί και πέρα, φτάσαμε στα τέλη του Ιουνίου, που ξεκινήσαμε να διορθώνουμε την κατάσταση. Και μόλις πήγε να συμβεί μια κάποια άνοδος, άρχισαν πάλι τα νταούλια.

Έχετε παρατηρήσει κρούσματα αποχώρησης λόγω πανικού ή φόβου;

Μου λένε στην αγορά, ότι έχουν ήδη αρχίσει να φεύγουν Έλληνες. Έχω πληροφορίες ότι αποχωρούν. Τώρα σε σχέση με τους ξένους τουρίστες, αυτοί έχουν το δικαίωμα ελεύθερης ανάληψης από τις τράπεζες,  και μέχρι σήμερα το πρωί τα ΑΤΜ στο Νυδρί έβγαζαν χρήματα.

Πρόεδρος στο σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων ανατολικής Λευκάδας Παναγιώτης Βουκελάτος.

Πώς πάνε οι κρατήσεις μετά και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος;

Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα από τη μία μέρα στην άλλη. Σίγουρα έχει δημιουργηθεί αναστάτωση μετά και την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, κυρίως στους Έλληνες τουρίστες. Είχα εγώ έναν Έλληνα πελάτη, ο οποίος ενώ είχε κάνει κράτηση για 4 μέρες, σήμερα το πρωί μου ανακοίνωσε ότι θα φύγει. Οι ξένοι δεν επηρεάζονται και τόσο.

Όλη αυτή η ιστορία, που συμβαίνει στην Ελλάδα ασφαλώς και έχει επηρεάσει τον τουρισμό. Εγώ δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος  που να πιστεύει ότι δεν έχει επηρεαστεί ο  τουρισμός. Δεν έχουμε και τίποτα άλλο στην Ελλάδα. Τον τουρισμό είχαμε τα τελευταία χρόνια. Τον καταστρέψαμε και αυτόν και ησυχάσαμε. Είναι αστείο πάντως να λέμε πως δεν έχει επηρεάσει τον τουρισμό το δημοψήφισμα.

 

Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νίκος Γράψας

Ποια  είναι η εικόνα που έχετε αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις κρατήσεις; Υπάρχουν ακυρώσεις;

Δεν έχουν καταγραφεί  ομαδικές ακυρώσεις στα ξενοδοχεία σε τουρίστες που έχουν κάνει κράτηση, μέσω πρακτορείων. Ακόμα και οι χθεσινές αφίξεις, κατέφθασαν όλες δίχως απώλειες.  Υπάρχει ωστόσο μία απώλεια μεμονωμένων κρατήσεων, ενώ δεν υπάρχει η περσινή ροή κρατήσεων. Εκεί παρατηρούμε πράγματι απώλειες. Υπάρχει μία ανασφάλεια, με την πληρωμή των προμηθευτών μας, που όμως αρχίζει και ξεκαθαρίζει, καθώς ανακοινώθηκε πώς δε θα έχουν όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ, όσοι έχουν κάρτα που έχει εκδοθεί από τράπεζα εξωτερικού. Αρά το κλίμα παραμένει ελεγχόμενο, όμως υπάρχει μία ανασφάλεια στους συναδέλφους, αν θα υπάρχει αντίστοιχη ροή κρατήσεων  το επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος της σεζόν.

Πιστεύετε πως η απόφαση του Ελληνικού λαού όποια και αν είναι αυτή, θα επηρεάσει την  τουριστική κίνηση;

Η απόφαση σαν απόφαση δεν θα επηρεάσει, αλλά τα παρελκόμενα αυτής  εάν διογκωθούν, σίγουρα θα επηρεάσουν. Αρκεί να σας πω, πως μετά τα τραγικά γεγονότα στη Τυνησία, υπήρξε μία πρώτη σκέψη από μία μεγάλη αεροπορική εταιρία, σύμφωνα με την οποία, είχε συμφωνηθεί  να προτείνουν στους τουρίστες ως εναλλακτικό προορισμό  την Ελλάδα. Αυτό δυστυχώς ανατράπηκε, και σύμφωνα με πληροφορίες μου, το ρεύμα ακυρώσεων θα κατευθυνθεί προς την Τουρκία.

11:37:07

2015-06-30