Προβλήματα στην αγορά της Λευκάδας προκαλεί το κλείσιμο των τραπεζών-Τί λένε οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίου και Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας(upd)

Σε δυσμενή κατάσταση  έχει περιέλθει από την Δευτέρα η αγορά σε όλη την Ελλάδα, από το κλείσιμο των τραπεζών και τα συνεπακόλουθά του. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Λευκάδα που βρίσκεται στη μέση της τουριστικής σεζόν, περίοδο που όλοι οι επαγγελματίες περιμένουν, αν μη τι άλλο προκειμένου να καλύψουν τις ζημιές του δύσκολου χειμώνα που προηγήθηκε. Ήδη παρατηρείται μείωση του τζίρου των περισσοτέρων επιχειρήσεων σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους, ιδιαίτερα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας  που δημιουργεί μικρότερη αγοραστική δύναμη στους  καταναλωτές.

Η κρίση ήταν παρούσα βέβαια εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο η παύση της λειτουργίας των τραπεζών έδωσε άλλο ένα «χτύπημα» στην αγορά και βρήκε ανέτοιμους τους περισσότερους επιχειρηματίες, καταναλωτές, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Μιλήσαμε με τους Προέδρους του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας Σωτήρη Σκιαδαρέρη και Αντώνη Δουβίτσα αντίστοιχα προκειμένου να καταγράψουμε την εικόνα που επικρατεί στην αγορά της Λευκάδας.

Θα θέλαμε  να μας πείτε πως είναι η εμπορική κίνηση στη Λευκάδα τις τελευταίες ημέρες;

Σκιαδαρέσης :Όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα με τις τράπεζες είναι πάρα πολύ μεγάλα. Δεν μπορεί ο κόσμος να πάρει χρήματα.  Με το ημερήσιο όριο αναλήψεων των 60 ευρώ, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος θα φροντίσει να ψωνίσει τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης  για την οικογένειά του και τίποτε άλλο.  Επειδή υπάρχει ανασφάλεια, και δε γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον, ο καταναλωτής, δε θα ξοδέψει επιπλέον ούτε ένα ευρώ για είδη που εκείνος θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας.  Επίσης εξαιτίας αυτής της κατάστασης, οι  επαγγελματίες που συναλλάσσονται με επιταγές, δεν μπορούν ούτε να εισπράξουν, ούτε να δώσουν χρήματα στους προμηθευτές τους, με αποτέλεσμα να χάνονται δισεκατομμύρια από την αγορά, τα οποία θα κυκλοφορούσαν και θα  έδιναν ανάσα στις επιχειρήσεις.  Δεν μπορούμε επίσης να πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας. Εγώ προσωπικά, έχω πρόβλημα, γιατί δεν μπορώ να καταβάλω τη μισθοδοσία των υπαλλήλων μου. Και δε βλέπω άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν καθώς θεωρώ αδιανόητο το ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες την επόμενη εβδομάδα.

Δουβίτσας: Η κίνηση έχει πτωτική πορεία. Δεν έχει καμία σχέση με την καλοκαιρινή κίνηση που περιμέναμε όλοι μας. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.  Θεωρώ πώς αν και εφόσον δε μπορεί να γίνει κάτι, χάνουμε τη φετινή τουριστική σεζόν. Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε η τουριστική βιομηχανία είναι το άλφα και το ωμέγα για τη Λευκάδα. Αν δεν προσέξουμε και δεν βρούμε σύντομα λύσεις, θα υπάρξουν πολύ σημαντικά προβλήματα, που δε νομίζω ότι θα μπορέσουν εύκολα να επιλυθούν.

Σκέφτεστε να κάνετε κάποιες προσφορές ή διευκολύνσεις στους πελάτες σας;

Δουβίτσας: Ό, τι και να προτείνουμε στους πελάτες μας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ρευστότητα, δεν θα υπάρχει ανταπόκριση από τους αυτούς. Γιατί το θέμα δεν έγκειται στο αν θα κάνουν οι επαγγελματίες προσφορές, αλλά αν οι πελάτες  θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προσφορές μας.

Σκιαδαρέσης :Το πρόβλημα είναι το εξής. Αν έχεις ήδη το εμπόρευμα μπορείς να το δώσεις και να πάρεις αργότερα τα χρήματα. Αλλιώς το καινούργιο εμπόρευμα  πώς μπορεί να το εξασφαλίσει κανείς, ώστε να προβεί σε προσφορές;

Αντιμετωπίζετε προβλήματα στις συναλλαγές με τους προμηθευτές;

Σκιαδαρέσης :Σίγουρα. Οι προμηθευτές εκείνοι, που δέχονταν την αγορά των προϊόντων τους με πίστωση κάποιων ημερών, τώρα ζητούν μετρητά. Άλλο μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε είναι ο τρόπος παραγγελίας. Έχω ανθρώπους που μου τηλεφωνούν, ρωτώντας με - και λόγω της φύσης της δουλειάς μου- για το πώς θα στείλουν τα χρήματά τους στους προμηθευτές τους, τη στιγμή που οι τράπεζες δε λειτουργούν.

Δουβίτσας: Πλέον έχει τελειώσει το θέμα των πιστώσεων με τις εταιρείες. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Πλέον οι εταιρίες δε στέλνουν τίποτα αν δεν πληρωθούν. Δεν υπάρχουν πιστώσεις. Από τη στιγμή, μάλιστα  που δε λειτουργούν οι τράπεζες, δε διευκολύνεται ούτε η αποστολή των χρημάτων. Και είναι γενικά δύσκολη η ανατροφοδότηση των καταστημάτων. Εμένα προσωπικά, ως επαγγελματίας, μου έτυχε γεγονός για 22 ευρώ να μου ζητάνε να κάνω κατάθεση στην τράπεζα για να μπορέσουν να μου το στείλουν.

Δηλαδή δε δείχνουν κατανόηση οι προμηθευτές;

Δουβίτσας: Δεν μπορεί να δειχτεί κατανόηση, γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, για να μπορούν να κινηθούνε. Με την ανασφάλεια που υπάρχει στην αγορά, οι εταιρίες δεν είναι εύκολο να στέλνουνε πράγματα. Οπότε δεν είναι εύκολο για αυτούς να ανατροφοδοτήσουν τα καταστήματα και τους επαγγελματίες.

Σκιαδαρέσης :Όχι φυσικά. Πώς να δώσει το εμπόρευμα δίχως να πάρει χρήματα;

Έχετε να μας πείτε κάτι άλλο;

Σκιαδαρέσης: Θα πρέπει όλοι να πάρουμε θέση για αυτό που συμβαίνει. Εγώ θα κάνω και μία έκτακτη διοικητική επιτροπή στο επιμελητήριο για να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και θέση σε αυτό που συμβαίνει. Γιατί  κατευθυνόμαστε στα βράχια, με ένα δημοψήφισμα το οποίο δεν υφίσταται. Και όχι μόνο αυτό. Ο καθένας το θέτει με τον τρόπο που τον βολεύει για να πάρει την επιθυμητή  απάντηση. Το σημαντικό όμως, δεν είναι τι λέμε εμείς εντός Ελλάδος, το σημαντικό είναι πώς βλέπουν το δημοψήφισμα οι εκτός Ελλάδος, οι δανειστές μας. Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει, είναι ότι οι ξένοι το δημοψήφισμα το βλέπουν ως έξοδο ή παραμονή στο ευρώ.  Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν αυτή τη δύσκολη στιγμή  να είμαστε ενωμένοι και να πάει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για κάτι καλύτερο. Διχάσαμε τον κόσμο με αυτό το δημοψήφισμα. Δεν υπήρχε λόγος να γίνει όλο αυτό.

Επιπλέον υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στον τουρισμό. Μέσα από συζητήσεις που είχα σήμερα το πρωί με μεγαλοξενοδόχους της Λευκάδας, πληροφορήθηκα πως οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού, κάνουν προσφορές ακόμα και 50% κάτω από τις τιμές,  γιατί ο κόσμος δεν θέλει να έρθει σε μία χώρα με κλειστές τράπεζες.  Μάλιστα, προειδοποίησαν πως αν αυτή η κατάσταση  συνεχιστεί για δέκα μέρες ακόμη, θα στρέψουν τον κόσμο στην Τουρκία. Και να σας πω ότι δέχομαι τηλεφωνήματα από τη Βασιλική, να μεσολαβήσω , ώστε ο κόσμος να πάρει τα χρήματά του, γιατί τα ΑΤΜ είναι άδεια;

Δουβίτσας: Ανεξάρτητα με το αν ο κόσμος ψηφίσει ναι ή όχι, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί μία άμεση λύση, γιατί αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε την τουριστική περίοδο, όπως ανέφερα και προηγουμένως. Και με την κατάσταση που επικρατεί και τις ακυρώσεις στα ξενοδοχεία, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Όσον αφορά τους επαγγελματίες, δηλαδή τον εμπορικό κόσμο, είναι αυτοί που επωμίζονται ουσιαστικά όλες τις αρνητικές καταστάσεις που δημιουργούνται. Για αυτό θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μία λύση.

16:58:37

2015-07-01

ενημέρωση 22:28:54