Πέδρο Ολάγια: Ομαλότητα

Από το περασμένο Σάββατο, τα ΜΜΕ της Ευρώπης κυνηγούν απεγνωσμένα στους δρόμους της Αθήνας την εικόνα του χάους. Αναμφίβολα, αν η ελληνική κυβέρνηση είχε υπογράψει την πρόταση της Ευρωομάδας, θα επικρατούσε η ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ. Και η Ελλάδα δεν θα ήταν στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία ειδήσεων.

Οι τράπεζες θα ήταν ανοικτές και θα επικρατούσε ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ: ένα χρέος του 175% του ΑΕΠ που μεγαλώνει κάθε μέρα αφού ξοδεύτηκαν 460 δις για την εξυπηρέτησή του, 25% μείωσης του ΑΕΠ στα χρόνια των «διασώσεων», 26% ανεργία (πάνω από 55% στην περίπτωση των νέων), 30% των επιχειρήσεων κλειστές, 38% μείωση μισθών, 45% μείωση συντάξεων, 300.000 νέοι με κατάρτιση και προσόντα στην ξενιτιά, 500.000 οικογένειες που τρώνε κάθε μέρα στα συσσίτια στης Εκκλησίας, 42% αύξηση παιδικής θνησιμότητας, το μεγαλύτερο σχέδιο αποκρατικοποίησης του κόσμου, και σχεδόν δύο αυτοκτονίες κάθε μέρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Όλα ΟΜΑΛΑ. Και πρέπει να πούμε ΝΑΙ για να μην μας κλείσουν τις τράπεζες (τις οποίες εξακολουθούμε να ανακεφαλαιώνουμε από το στέρημά μας) και να συνεχίσουν να κυλάνε όλα ΟΜΑΛΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ λένε ξεκάθαρα τι είναι σε όποιον δεν αρνείται να το ακούσει: ένα οικοδόμημα για να μετατραπεί η de facto εξουσία ορισμένων ελίτ σε μια συμπαγή de iure εξουσία, παρακάμπτοντας κάθε μορφή αντίστασης: τα παραδοσιακά κράτη, την εθνική κυριαρχία, την Πολιτική ως υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος, την ίδια τη δημοκρατία, και ακόμα και τα δικαιώματα και τις βασικές ανάγκες της κοινωνίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ δεν συμβιβάζονται με αυτά, και έτσι το αποδεικνύει η στάση τους.

Για αυτό και δεν θέλουν δημοψήφισμα, μόνο υπακοή. Ήρθε η ώρα η ελληνική κοινωνία –και αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών– να παραμερίσει τον φόβο που της εμφυσήθηκε, να θαρρέψει και να πάρει το ρίσκο που πρέπει να πάρει, και να αποφασίσει επιτέλους αν θέλει να κρατάει τα ηνία της μοίρας της ή αν θα τα εμπιστευτεί ξέγνοιαστη στα χέρια των αμφιλεγόμενων δανειστών της. Φτάνει πια η ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ.

Ας πούμε ΟΧΙ, και ας πάρουμε το ρίσκο.

Pedro Olalla González de la Vega (Οβιέδο, Ισπανία 1966) είναι συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής φιλόλογος, μεταφραστής, φωτογράφος και κινηματογραφιστής.

2015-07-04