Έναρξη 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας (φωτογραφίες-βίντεο)

Ξεκίνησε εχθές Κυριακή 16 Αυγούστου το 53ο Φεστιβάλ Φοκλόρ Λευκάδας, το οποίο για περισσότερο από μισό αιώνα αποτελεί σημείο συνάντησης φολκλορικών συγκροτημάτων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η παρουσίαση των χορευτικών παραστάσεων κάθε χώρας, θα πραγματοποιείται κάθε βράδυ στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας, έως και τις 23 Αυγούστου όπου και θα γίνει η τελετή λήξης του Φεστιβάλ.

Της χθεσινής τελετής ενάρξεως, προηγήθηκε η καθιερωμένη απογευματινή παρέλαση των συμμετεχόντων συγκροτημάτων κατά μήκος της κεντρικής αγοράς και της δυτικής παραλίας της πόλης, παρουσία τουριστών, αλλά και εντόπιων πολιτών, οι οποίοι είχαν κατακλείσει τις καφετέριες της αγοράς και της παραλίας, προκειμένου να απολαύσουν το θέαμα.

Η συνέχεια δόθηκε στη σκηνή του κατάμεστου από κόσμο Ανοιχτού Θεάτρου Λευκάδας, όπου και ακολούθησε η τελετή έναρξης του Φολκλόρ.

Με μία εντυπωσιακή χορογραφία, οι χορευτές με τη σημαντική συμβολή της εθελοντικής ομάδας του Φεστιβάλ, καλωσόρισαν το φιλοθέαμον κοινό, το οποίο αδημονούσε να ξεκινήσει η μουσικοχορευτική πολυπολιτισμική παράσταση.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν και φέτος ο αγαπητός Αλέξης Κωστάλας, η παρουσία του οποίου, έχει πλέον ταυτιστεί με το θεσμό, αφού φέτος συμπληρώνει 33 χρόνια αφιλοκερδούς συμμετοχής του σε αυτό. Ο ίδιος μάλιστα, δε σταματά να εκφράζει την αγάπη του για το νησί, αλλά και για τους κατοίκους του, οι οποίοι με τη φιλοξενία τους, τον κάνουν να αισθάνεται τη Λευκάδα, ως την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Τις φετινές συμμετοχές, καθώς και το κοινό, όπως και τους επίσημους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της  Κίνας και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος,  καλωσόρισε ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής.

Ο Δήμαρχος, στο χαιρετισμό του, ανέφερε πως το Διεθνές Φεστιβάλ ανοίγει απόψε την αυλαία του «για να ενώσει τη φωνή μας με τις φωνές από όλες τις Ηπείρους που ζητούν, αγωνίζονται και χορεύουν για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών»

Ακολούθως, το δικό του χαιρετισμό απεύθυνε και ο Περιφερειάρχης Ι.Ν., ο οποίος αναγνώρισε την αξία αυτού του πολύχρονου θεσμού, ελπίζοντας μάλιστα, πώς από την επόμενη χρονιά θα μπορεί να φιλοξενεί παραδοσιακά συγκροτήματα από κάθε νησί του Ιονίου. «Μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι θα προσπαθήσουμε τα επόμενα χρόνια να πληθύνει ο αριθμός των συγκροτημάτων από την Κέρκυρα, τους Παξούς, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο, που θα γεμίζει τις εξέδρες αυτού του Φεστιβάλ, γιατί θέλουμε πραγματικά η Λευκάδα να γίνει το πολιτιστικό κέντρο των Ιονίων και της Ελλάδας, γιατί μπορεί να διεκδικήσει ένα μεγάλο κομμάτι από την αύρα του παγκόσμιου πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Η χορευτική βραδιά, ξεκίνησε με λευκαδίτικους χορούς από τα τρία σωματεία της πόλης, τον Ορφέα, τη Νέα Χορωδία και τον Πήγασο.

Ακολούθησε η πεντάλεπτη παρουσίαση των υπόλοιπων συγκροτημάτων. Λίγο πριν την εμφάνιση του κινεζικού συγκροτήματος, ο κ. Αλέξης Κωστάλας, πληροφόρησε το κοινό, πως ένα μέρος της εκδήλωσης, θα καλύπτεται από την κρατική κινεζική ραδιοφωνία.

Η βραδιά ήταν όμορφη, ζεστή, δίχως αέρα, και ευνόησε την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Φέτος ο αριθμός των συγκροτημάτων δεν ήταν τόσο πολυπληθής, όπως άλλες χρονιές. Τέλος να πούμε ότι η νέα σκηνή, που διευκολύνει εξαιρετικά την κίνηση των χορευτών, είναι μία ευγενική χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

15:53:24

2015-08-17