Η Νέα Χορωδία για την εμφάνισή της στο Φεστιβάλ Φολκλόρ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το  χορευτικό τμήμα παραστάσεων της Νέας Χορωδίας Λευκάδας, εμφανίστηκε στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας, στις 19-08-2015, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για την άρτια εμφάνισή του.

Το πρόγραμμα απαρτίζονταν από δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στην παράδοση των Δωδεκανήσων.

Παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από την Κάλυμνο, την Κω και τη Λέρο, νησιά τα οποία χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον κύκλο της ζωής και τα κύρια βιοποριστικά επαγγέλματα, όπως η σπογγαλιεία. Επίσης στη μουσική τους παράδοση συναντάμε τους «χαβάδες»,  συγκεκριμένες μελωδίες όπου ταιριάζουν αυτοσχέδια δίστιχα.

Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο σε χορούς και τραγούδια από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από την Αρτάκη και την Σμύρνη.

Παρουσιάστηκε ολιγόλεπτο βίντεο αφιερωμένο στην μακραίωνη ιστορία της Σμύρνης, όπου άκμασε το ελληνικό στοιχείο για πολλές χιλιετίες. Οι ρυθμοί που συναντιούνται είναι έρρυθμοι συρτοί-μπάλοι και χασάπικα τραγούδια, συμποτικά-αφηγηματικά-αισθηματικά τραγούδια και νυχτερινές πατινάδες. Τα σμυρναίικα όπως και τα πολίτικα τραγούδια, αστυγραφούν περιγράφοντας το περιβάλλον της πόλης, ιστοριογραφούν μιλώντας για ιστορικά γεγονότα, δημογραφούν με τις μετακινήσεις των πληθυσμών, ψυχογραφούν τραγουδώντας τις χαρές και τους καημούς της ανθρώπινης ψυχής.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την υπεύθυνη διδασκαλίας κ. Ευαγγελία Δουβίτσα για τις κοπιαστικές της προσπάθειες και την επιμέλειά της ώστε να στηθεί μια ακόμη επιτυχημένη παράσταση.

Επίσης να ευχαριστήσουμε τον κ. Χάρη Ορφανό, την κ. Ευαγγελία Ορφανού και την κ. Μαριάννα Βλάχου για την σημαντική τους συμβολή στην καλλιτεχνική επιμέλεια της χορευτικής παράστασης, τους χορευτές και τις χορεύτριες για την αγάπη που δείχνουν στον Όμιλο της Νέας Χορωδίας καθώς και τον κόσμο της Λευκάδας που γέμισε ασφυκτικά τον χώρο της εκδήλωσης.

Ιδιαίτερη όμως μνεία πρέπει να κάνουμε στην πρώτη εμφάνιση στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ, χορευτών και χορευτριών που απαρτίζουν το εφηβικό τμήμα του Ομίλου μας και αισθανόμαστε ευτυχείς τόσο για την δουλειά που γίνεται στις νεαρές ηλικίες όσο και για τον εμπλουτισμό του χορευτικού τμήματος παραστάσεων με νέα παιδιά.

 

Το  Δ.Σ.