Ιστορίες απ` το μπαούλο του Φον Γούρμεν

Εχθές το απόγευμα καθώς καθόμουν και μαστόρευα στο ησυχαστήριο μου, σκόνταψα πάνω σ` ένα παλιό σκονισμένο μπαούλο. Αφού το ξεσκόνισα πρόχειρα, το άνοιξα και αυτό που αντίκρισα, μου προξένησε μεγάλη έκπληξη.

Ένας κόσμος από το παρελθόν ξετυλιγότανε μπροστά  στα μάτια μου. Φωτογραφίες, ποιήματα, λευκώματα κι αφιερώματα για τη Λευκάδα από τον παλιό καλό καιρό. Όταν δεν υπήρχαν ακόμη μνημόνια και δαιμόνια, κι ο κόσμος μπορούσε να κυκλοφορεί έξω στην κοινωνία γελώντας.

Τότε μπορεί να μην είχαμε ευρώ, αλλά είχαμε την ησυχία μας. Σήμερα το ευρώ και ο νεοπλουτισμός, αλλοτρίωσε ολόκληρη την κοινωνία. Όμως δε θέλω να κάνω πολιτική. Θέλω μόνο να παρατηρήσω, πως τον καιρό εκείνο, οι άνθρωποι γλεντούσαν, έβγαιναν έξω τραγουδώντας. Εδώ στη Λευκάδα μας, θυμάμαι, μεγάλες παρέες, να συναντώνται πότε στου Μήτα, πότε πάνω στου Μπία και πότε στου Ρεγάντου.

Άλλα χρόνια, άλλη εποχή. Χρόνια ευτυχισμένα. Έζησα κι εγώ αυτές τις στιγμές, που τώρα τις θυμάμαι σαν ένα ωραίο όνειρο. Τώρα ο κόσμος μας, δεν έχει  πια όνειρα, δεν έχει ελπίδα.. Βιώνουμε όλοι  μία Εθνική Κατάθλιψη..

Ο θεός ας σώσει τη χώρα. Πρέπει να κατεβάζουμε την κυρά Φανερωμένη, κάθε Κυριακή στην πλατεία και να κάνουμε λιτανείες παντού.

Σε αυτήν τη  φωτογραφία, που βρήκα μέσα στο μπαούλο, βλέπετε τους δημογέροντες της εποχής εκείνης. Όταν υπήρχαν ακόμα αξίες. Καθώς κοίταζα αυτή τη φωτογραφία ανατρίχιασα. Τι φυσιογνωμίες είναι αυτές.  Θυμάμαι το μπάρμπα Μπάμπη Τασόπουλο, όταν είχε το εργοστάσιο με τις πορτοκαλάδες τις Ζενιθ, που μου φώναζε «Μπάμπη έλα μέσα, να σε κεράσω μία πορτοκαλάδα». Ο Κουτσογιάννης στα δεξιά μοιάζει σαν το Ρήγα Φεραίο. Τα οικόσημα με τους βασιλείς από πίσω.

Τώρα θα μου πεις γιατί έχει τους βασιλείς;; Βέβαια και οι βασιλείς συμβάλανε. Εγώ δεν ξέρω κανένα κράτος που να είχε βασιλεία και να πτώχευσε. Τώρα μας ζουρλάνανε οι πρόεδροι και η πολλή δημοκρατία.

Αυτή η φωτογραφία τα λέει όλα. Αυτοί οι άνθρωποι, τους οποίους δεν τους θυμάμαι όλους, βοηθούσαν τους πάντες. Βέβαια, αν τους δουν οι παλιότεροι, θα τους θυμηθούν όλους.

Αυτά είχα να πω για σήμερα. Θα επανέλθω σύντομα με καινούριες φωτογραφίες και αποκαλύψεις.

Μπαμπίνος Φον Γούρμεν

2015-10-17 15:36:50